Így Jöttem (1965)

geregisseerd door
Miklós Jancsómet
Zoltán Gera,
Ida Siménfalvy en
Tibor HaraszinIn de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog probeert een zeventienjarige jongen te voet thuis te komen, lopend door een landschap waar de gevolgen van de oorlog volop te zien zijn. De jonge scholier wordt gevangen genomen door de Russen. Hij wordt echter snel weer vrijgelaten en kan zijn weg vervolgen, totdat hij opnieuw door de Russen wordt overmeesterd nadat hij een jas van een Duitse officier heeft aangetrokken om zich te beschermen tegen de nachtelijke kou. Hij wordt overgedragen aan een jonge Rus, met wie hij ondanks de taalbarričre een soort van vriendschap weet op te bouwen.
3,5
[permalink] geplaatst op 23 september 2009, 0:07 uurMooie film en (nadat ik 'Még kér a nép' en 'Csillagosok, katonák' al eerder zag) typisch Jancsó.
Dus weinig dialoog en veel weidse shots van kale landschappen. Ik moet bekennen dat het geheel me het eerste uur wat verveelde, maar het simpele verhaal zoog me toch in zich op en gaanderweg ging ik toch sympathie voor de hoofdpersonen krijgen.
Mooie eenvoud.
[permalink] geplaatst op 7 oktober 2010, 1:50 uurFilm die reeds alle aanzetten biedt tot de latere werken van Jancso,zoals een continu dreigende sfeer met executies en mishandelingen,het reeds gememoreerde eindeloos vlakke landschap en een uiterst beweeglijke camera,al zijn de takes hier nog niet extreem lang en is zijn techniek nog niet geheel ontwikkeld.Verder worden we ook hier pardoes in het diepe gegooid en doet de regisseur geen enkele poging om de setting van het verhaal voor nitwits te verduidelijken.
Het voornaamste verschil met zijn latere films is dat J. ,zoals hierboven reeds aangestipt,iets introduceert wat op personages lijkt,wat deze film warmer en toegankelijker maakt dan de overige J's.Het wordt bijna een soort buddy movie waarin zich een vriendschap ontwikkelt tussen 2 pubers.
Overigens hier wel een ,zij het zeer spaarzaam gebruikte,soundtrack.