Nordwand (2008)

geregisseerd door
Philipp Stölzlmet
Benno Fürmann,
Florian Lukas en
Johanna WokalekDuitsland, zomer 1936. Toni en Andi zijn jeugdvrienden die een passie voor bergbeklimmen delen. Ze zijn geobsedeerd door het trotseren van de beruchte Noordwand (in de volksmond 'Moordwand') van de berg Eiger. Ze gaan over tot beklimming onder grote media-aandacht, onder meer van Toni's jeugdliefde Luise die nu journaliste voor de Nazi-partij is. Onderweg komen de heren ook nog twee Oostenrijkers tegen met wie ze optrekken maar dan draait het weer volledig.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 november 2011, 20:52 uurindrukwekkend en geloofwaardig verfilmt.
De making_off toont de manier van filmen. De echte berg vanuit een heli gefilmd, versneden met close-ups van een in de studio nagebouwde bergwand. Daar waar mogelijk is op locatie gefilmd. waardoor het zeer authentiek toont. Zelfs de kleding is zo origineel mogelijk.
[permalink] geplaatst op 21 november 2011, 14:33 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenZeer goed, realistisch drama waar de kou je haast letterlijk bij de strot grijpt.
De film kent een perfecte opbouw. Rustig wordt er kennis gemaakt met de hoofdpersonen en hoe ze eigenlijk tot het beklimmen van de Noordwand a.k.a. Moordwand kwamen. Er wordt kennis gemaakt met Luise, een oude jeugdvriendin van Toni en de aankomst van de pers wordt de kijker ook niet onthouden.
Eindelijk kan dan de klim beginnen. Ikzelf heb last van hoogtevrees dus zat geregeld met afgrijzen te kijken hoe steil zo'n berg is en hoe enorm diep zo'n ravijn is. Ik was eigenlijk heel benieuwd naar de making-off want ik ben zeer benieuwd hoe dat nou gefilmd is allemaal. Het zag er zeer gelikt uit en nergens werd het ook maar een tikje ongeloofwaardig qua beeld.
Voordat ik aan de film begon wist ik niet dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar het was zeker een welkome meevaller. Je weet dan dat je geen zelfverzonnen, flauwe eindes krijgt, maar bittere realiteit.
En bittere realiteit wérd het! Zeer indrukwekkend om te zien hoe ze allemaal om het leven komen, vooral Toni die er zó dichtbij was om gered te worden.
Heb meteen op internet naar de twee personen gezocht en dan kan je nog meer meeleven met wat zij allemaal hebben moeten doorstaan.
De film is zeer geslaagd te noemen en een viertal sterren zijn meer dan verdiend, al was het alleen al om hulde te verlenen aan Toni en Andi!
3,5
[permalink] geplaatst op 25 december 2011, 15:41 uurgoede film, mooie beelden, sterk verhaal, een waar gebeurd verhaal
met tragische afloop dat helaas wel
al zou het een Amerikaanse productie zijn dan waarschijnlijk niet
dan liep het toch nog goed af daar hoog op die Eiger
ik kreeg er in ieder geval de hoogtevrees kriebels van!
3,5 klimijzers
4,0
[permalink] geplaatst op 30 januari 2012, 15:43 uurZeer harde realistische film van een onverwachte hoge kwaliteit. Prima beelden, prima vertolkingen. Uitstekende tijdsweergave van de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog, een periode waar de Duitsers reeds hun superioriteit (sic) trachtten te bewijzen. Dramatische scènes, briljant in beeld gebracht. Een film die je moet gezien hebben. 4*.
3,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 13:44 uurSpannende film die het waargebeurde verhaal verteld van 2 bergbeklimmers die onder lichte druk van de journalistiek en politiek de noordkant van de Eiger beklimmen: tot dusver nog nooit iemand gelukt. De film komt rustig op gang, en de regisseur doet goed zijn best om de verschillende motieven van de klimmers goed vast te leggen.
De klim zelf is echt fantastisch in beeld gebracht. Door zowel op locatie te schieten als in een studio waar de wand 100% is nagemaakt ziet het er levensecht uit, met zwetende handjes als gevolgd. Je krijgt er bijna zelf kippenvel van, zo goed is de storm en kou in beeld gebracht. Ik heb redelijk wat klimfilms gezien, maar hier kwam echt de pijn en hardheid goed naar voren.
Het plotje met het journalistje werkte echter nogal op m'n zenuwen. Ik snap dat het in de film zit, maar het leidde me onnodig af van het spannendste deel van de film. Daarom werd je zo nu en dan uit de flow gehaald.
Het laatste kwartier is echt supersterk!
3,5
[permalink] geplaatst op 13 februari 2012, 11:06 uurEpische avonturenfilm over een poging tot beklimming van de tot dan toe onbedwongen noordwand van de Eiger, een Zwitserse berg, die zich afspeelt in de beginjaren van het Derde Rijk. Prachtig in beeld gebracht en meeslepend, alleen jammer van de nogal oppervlakkige en soms te karikaturale personages.