TBS (2008)

geregisseerd door
Pieter Kuijpersmet
Theo Maassen,
Lisa Smit en
Flip FilzJohan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).
4,0
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2011, 19:49 uurPrima Nederlandse film. Verrassend einde toch wel.
Aanrader
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 9:49 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIJzersterke film van een van Nederlands grootste talenten. Of mag je Kuijpers zo niet meer noemen na 6 films? Vond Dennis P erg tegenvallen, maar met TBS maakt ie een uitermate solide thriller die me zelfs niet onberoerd liet.
Grootste plussen zijn zonder meer het acteerwerk van Maassen en de opbouw waarin je langzaam maar zeker pas doorkrijgt dat Maassen wel een ernstig gestoorde en zeer gevaarlijke psychopaat is. Van de moordscenes (op zijn oma, moeder en vooral de allerlaatste) kreeg ik echt de kriebels.
Verder is er erg weinig aan te merken op de film. Las hier gezeur over jumpcuts. Dat komt echt 3 x tien seconden voor. Nou, nou. Er is op elke film wel wat aan te merken als je dat wil.
4 sterren. Erg sterk.
4,0
[permalink] geplaatst op 25 augustus 2011, 12:05 uurGoede nederlandse film. Theo Maassen acteer super en de film blijft spannend. Het was lang geleden dat ik deze kwaliteit van Nederlandse bodem heb gezien. En een keer geen tieten in beeld. Pffff. daar wordt je toch een keertje simpel van bij de Nederlandse B-films.
[permalink] geplaatst op 26 augustus 2011, 10:27 uurshrink schreef:
Ik heb helemaal niks tegen functioneel bloot en daar is in de meeste Nederlandse film toch wel sprake van. Ik mocht als kleine jongen al meekijken naar de Nederlandse films met blote vrouwen erin, maar toch geen blijvend letsel aan over gehouden... Bovendien kenmerkt het toch onze niet-preutse manier van denken en onderscheid je je toch een beetje van de rest. Maar in deze film was het een hele beroerde keuze geweest om een 15jarige dit te laten doen. Bovendien was het absoluut niet functioneel geweest.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 augustus 2011, 12:06 uurHoe vaak ik wel niet lees dat er geen tieten in een NL film zitten als onwaarschijnlijke uitzondering...
5,0
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2011, 8:47 uurWat een steen goede film en Theo is helemaal top.
Erg spannend en een verassend einde
3,0
[permalink] geplaatst op 3 december 2011, 20:37 uurAardige film die met zijn speelduur prima te doen is. Het loopt allemaal goed vooral naar het einde. Helaas vind ik Maassen niet zo overtuigend. Voor de rest wel aardig. Vooral het camerawerk zag er degelijk uit. 3,0.
1,5
[permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 13:57 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHet verhaal van deze film is redelijk boeiend, maar toch is het allemaal erg voorspelbaar in beeld gebracht. Het einde is dan ook totaal geen verrassing.
Wat deze film sterk naar beneden trekt is toch echt het acteerwerk. Theo is bij vlagen redelijk overtuigend, maar op bepaalde momenten ook helemáál niet. Lisa Smit heeft toch echt nog heel wat acteerlessen nodig, ze overstijgt nergens het niveau van emotieloos haar tekst oplezen. Bij een aantal scčnes was ik zelfs meer aan het opletten of ik haar kon betrappen op het lezen van een autocue! Tergend slecht geacteerd en dat verziekt toch echt deze film, die de potentie had gehad om een goede film te kunnen zijn. Ook zijn sommige gebeurtenissen gewoon te onrealistisch. Iemand die al moordend door het land trekt lijkt mij toch echt minder vrij rond te kunnen lopen...
Hopelijk is Doodslag toch een stuk beter, al ben ik er na het zien van Theo in deze film en met kleine rolletjes in andere films toch niet zo zeker meer van.
4,5
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 17:57 uursuper goede nederlandse drama film...en zekers het einde nie verw8
3,5
[permalink] geplaatst op 17 april 2012, 23:18 uurGoeie film over een tbs-er die ontsnapt uit de kliniek en onderweg een meisje gijzelt. Door verschillende ontwikkelingen en onthullingen gaandeweg leer je de ware aard van het hoofdpersonage kennen. Het verloop van de relatie tussen gijzelaar/gijzelnemer is wat voorspelbaar, maar wordt geloofwaardig neergezet. Theo Maassen is uitstekend gecast, omdat hij simpelweg gewoon de juiste kop heeft.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 april 2012, 21:29 uurToch wel 3 sterren. Erg goed verhaal.
Vooral met al die ontsnappingen uit die klinieken,van de actualiteit
Verder vind ik wel, zonder teveel te veraden, dat het ontsnappen in de hele film, wel erg gemakkelijk gaat. daarom verliest het iets aan geloofwaardigheid. Wel een prima maassen gezien hoor!!
4,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2012, 4:59 uurGetwijfelt over het cijfer, maar persoonlijk vind ik hem gewoon kei goed.