134.889 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.775 berichten | 4.929.309 stemmen

De Minder Gelukkige Terugkeer van Joszef Katus naar het Land van Rembrandt (1966)

Minder Gelukkige Terugkeer van Joszef Katus naar het Land van Rembrandt, De (1966)
20 stemmen | gemiddelde 3,30
mijn stem:
Nederland
Drama
94 minuten

geregisseerd door Wim Verstappen
met Rudolf Lucieer, Etha Coster en Barbara Meter

Joszef Katús, een jongeman van half-Hongaarse afkomst, keert op 29 april 1966 in zijn geboorteland terug. Tegen de achtergrond van vier nationale gebeurtenissen -Koninginnedag, Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking- spelen de gebeurtenissen zich af. Gedurende zijn verblijf wordt hij gevolgd door een vage figuur.

gebruiker
bericht

kappeuter
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 september 2007, 21:45 uur
Wim Verstappens eerste lange speelfilm. Hij debuteerde in 1962 met het 10 minuten durende EEN DRUP OP DE TONG samen met Nikolaď van der Heyde en Rien van Wijk. De naam Joszef Katús is afkomstig van een Hongaarse vriend van Pim de la Parra. Eigenlijk zou de hoofdpersoon Provo Katús moeten heten, want in het oorspronkelijke verhaal zat een meisje dat 'abortus provocatus' liet plegen en bovendien was daar dan tegelijkertijd een verwijzing naar de opkomende provo-beweging in Amsterdam.
bron: Filmtotaal Nederlandse Film Database

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 september 2007, 21:46 uur
Bijzonder goed ontvangen destijds, lof van Godard en een prijs van het Internationaal Oecumenisch Filmcentrum. Zag net wat fragmenten bij Allemaal Film, lijkt me erg leuk.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2007, 2:40 uur
Gezien tijdens een vertoning (2 jaar geleden) in het Filmmuseum. Interessante film, met wat zwakke momenten (acteerwerk, en af en toe Jan de Bont's camerawerk).. Maar vanwege het tijdsbeeld en enkele leuke buitenscenes toch een voldoende!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2007, 15:34 uur
Jij geluksvogel, ben al jaren benieuwt naar deze film (vooral het eerdere wat serieuzere werk van regisseur verstappen). Waar is dat filmmuseum precies en hoeveel kost het om daar een film te bekijken ??. Misschien heb ik ook nog eens geluk.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2007, 17:11 uur
Het Filmmuseum is te vinden in het Vondelpark (Amsterdam).. Misschien komt hij inderdaad nog eens voorbij daar!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2007, 17:18 uur
Als het goed is komen de vroege films van Verstappen (en Scorpio) op dvd, misschien ook wel deze.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2007, 17:26 uur
Binnenkort (ergens in oktober-december) ook te zien in (een van de) volgende theaters: Filmtheater ’t Hoogt, Verkadefabriek, Images, Het Ketelhuis en Filmhuis Den Haag. In het kader van Beatfilm.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2007, 17:34 uur
Precies. Een fijn Beat programma!

Deze draaide paar jaar terug ook op het NFF, waar ik m zag (eerbetoon Verstappen???). Sterke film. Vond m beter dan andere Nederlandse Jaren 60 klassiekers, zoals het Gangstermeisje eerlijk gezegd.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2007, 23:47 uur
Dat beat programma klinkt inderdaad indrukwekkend.
Jammer dat het allemaal te ver weg is voor me, anders zou ik wel een paar klassiekertjes gaan zien.
Maar hopelijk releasen ze dadelijk een boel ervan op dvd.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 september 2009, 12:18 uur
Zal te zien zijn op het komende Nederlands Film Festival en als ik de geruchten mag geloven zal ie ook in een nieuwe dvd-box met werk van Wim Verstappen verschijnen, maar daar durf ik mijn hand nog niet voor in het vuur te stteken.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 september 2009, 21:17 uur
Komt die dvd-box ook nog in de handel?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 oktober 2009, 15:25 uur
Ja, denk deze maand. Op de DVD van Liefdesbekentenissen staat ook een docu van 22 minuten over de beginjaren van Scorpio, met speciale aandacht voor Wim.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 januari 2010, 22:55 uur
De film oogt als een reality docu, want de camera volgt de hoofdrolspeler een aantal dagen op de huid gezeten, maar de weinig boeiende gebeurtenissen maakte weinig indruk. Ik heb nog even gelachen :D toen er een emmer water naar buiten werd gegooid, maar verder oogde het erg amateuristisch.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2010, 16:04 uur
Gisteren voor een tweede keer deze film gezien. De eerste keer dat ik 'm zag was in het filmmuseum, deze tweede keer zag ik de film op dvd. Behalve dat het bioscoopdoek de film nog toffer maakt, is het het aanschaffen van de dvd ook waard. Terecht dat Godard deze flm destijds erg kon waarderen.