The Crying Game (1992)

geregisseerd door
Neil Jordanmet
Forest Whitaker,
Miranda Richardson en
Stephen ReaJody, een Britse soldaat, wordt ontvoerd door de IRA. Fergus, een vrijwillig lid van de IRA, moet hem bewaken. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee. Jody vraagt of Fergus zijn vriendin kan gaan opzoeken als hij de ontvoering niet zou overleven. Wanneer Jody inderdaad de dood vindt zal Fergus zich aan zijn belofte moeten houden. Hij had echter niet kunnen vermoeden wat hem te wachten komt te staan...
2,5
[permalink] geplaatst op 1 april 2009, 8:34 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezendumble schreef:
ik schrok wel van die piemel ja
Ik had wel zoiets in de gaten......
dacht al, wat een apart wijf.
Al met al , een aardige film, om maar 1 keer te zien natuurlijk.
Niks voor mij, Behalve Rea was hier zeer goed in.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 september 2009, 18:44 uurgeweldige film. niets meer, niets minder.
2,0
[permalink] geplaatst op 8 december 2009, 16:17 uur2 sterren voor het eerste stuk van de film
1,5
[permalink] geplaatst op 18 februari 2010, 10:54 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPfff... Hier had ik toch wel bakken meer van verwacht.
Toen ik twee jaar geleden naar Ierland ging, heb ik de Trotter-gids van dat land eens uitgepluisd en daarin stond een hoofdstuk 'Films met betrekking tot Ierland'. Daar werd bijvoorbeeld The Commitments (zéér terecht!) hoog in aangeprezen. Maar ook The Crying Game raadden ze heel hard aan. 'Subliem scenario, subtiele vertolking. En meer verklappen we niet.' schreven ze. Dat (en ook de korte inhoud) wekte enorm mijn interesse. Lang heb ik achter deze film gezocht en 'm nergens gevonden. Ondertussen wist ik al wel hoe hij afliep (godverdomme, Shallow Hal, kun je nu niet gewoon je mond houden!), maar toch bleef ik benieuwd naar deze film.
En dan vind ik 'm gisteren toch wel in de bib van Mechelen. Meteen meegenomen, hoge verwachtingen, vandaag gekeken.
En wat 'n tegenvaller.
Om te beginnen: de regie is zo amateuristisch mogelijk gedaan. Bij momenten lijkt de film wel een amateurvideo. De inval van het leger op de plaats van gijzeling is zó knullig in beeld gebracht dat het wel een scène uit één of andere Scary Movie leek.
Ook de acteerprestatie van (Dirk Draulans-lookalike) Stephen Rea viel me behoorlijk tegen. En Jaye Davidson irriteerde me zelfs heel hard, zo'n afschuwelijk manwijf.
De melodramatische verwikkelingen en het knullige einde konden het schip ook niet meer redden. Het had allemaal wat harder, wat rauwer mogen zijn.
Dat alles resulteert tot één van de grootste tegenvallers die ik al ooit meegemaakt heb. Enorm spijtig, hier had véél meer ingezeten.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 november 2010, 13:20 uurGeweldig, wat een spanning en wat een eind.
0,5
[permalink] geplaatst op 23 november 2010, 21:26 uurWat een onevenwichtige film is dit zeg, het begint veelbelovend maar veranderd in een draak van een film. Slecht gespeeld, gauw vergeten.
3,5
[permalink] geplaatst op 8 januari 2011, 12:17 uurZeer goede film met fantastisch acteerwerk. De enig film waarin ik Forest Whitaker super vindt. Als het einde iets beter was geweest, dan had ie nog een punt extra gekregen.
Toen ik de film voor het eerst zag schrok ik bij DE scene verschrikkelijk. Zoiets ben ik nooit vergeten. Ook de dialoog over de scorpioen is legendarisch.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 augustus 2011, 19:32 uurOntroerende film over de IRA en Noord-Ierland rondom politiek, de menslijke aard en seksuele identiteit en over schuld, twijfels, liefde en verbintenis, met een geweldig plot. Subliem geschreven en prachtig uitgevoerd. Een verhaal waar je op zijn minst over napraat. Er was een Oscar voor het intelligente en verrassende scenario.
4,5
[permalink] geplaatst op 13 november 2011, 12:18 uurPrachtige film, met een uitstekende rolverdeling.
De 4 hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk prima, maar het is toch vooral Jaye Davidson die indruk maakte en haar moeilijke rol prachtig vertolkt.
Ik heb de film een 15-tal jaren geleden al eens gezien, maar hij blijft indrukwekkend.
Het scenario voert je van de ene verrassing naar de andere, en het geheim van Jody is des te verrassend....