Canyon Passage (1946)

geregisseerd door
Jacques Tourneurmet
Dana Andrews,
Brian Donlevy en
Susan HaywardIn 1856 begeleidt Logan Stewart de verloofde van zijn vriend, Lucy Overmire, terug naar huis in Jacksonville, Oregon. Tijdens deze lange rit voelt Lucy zich nogal aangetrokken tot Logan. Ze hebben elkaars hart gestolen. Eenmaal aangekomen in Jacksonville, zijn de kolonisten druk bezig met het opbouwen van huizen. Hoeders proberen orde te houden terwijl schurken actief zijn, er moorden gepleegd worden en er gegokt wordt. Met uiteindelijk een opstand van Indianen die de kolonisten bedreigt.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2009, 8:36 uurHet technicolor debuut van Jacques Tourneur, en ook deze film is weer een feest voor het oog. Het is een uitstekende western, met alle typische western ingrediënten. Het verschil met veel andere films is dat alle karakters in deze film vrij interessant zijn en dat ze bijzonder volwassen behandeld worden. Er worden zelfs wat cruciale dingen aan de kijker overgelaten, dat mag toch een klein wonder heten. Een aanrader voor de western liefhebbers onder ons.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 februari 2010, 3:26 uurWat mij betreft een fijne western met regelmatig schilderij-achtige taferelen. De omgeving levert echt mooie plaatjes op.
Prima acteerwerk van de cast en Brian Donlevy heeft precies de kop voor het onbetrouwbare en onberekenbare personage dat hij speelt.
Een mooi, vlot lopend verhaal met een redelijk aantal bekende gezichten buiten de hoofdrollen om.
Zeker een film die nog eens uit de kast gehaald gaat worden en dan wellicht er een halve ster bijkrijgt.
3,0
[permalink] geplaatst op 28 februari 2010, 17:15 uurPluspunten: de overrompelende natuuropnamen, en een aantal goede acteurs en actrices, Donlevy, Hayward, Roc en Bond.
En JacquesTourneur is een van mijn favoriete regisseurs.
Dik minpunt (voor mij tenminste): Dana Andrews in de hoofdrol.
Ik zeg niet dat de man een slecht acteur was.
Maar hij is mij overal en altijd zo onsympathiek dat ik zowat allergisch voor hem ben geworden op den duur.
Dat maakt vrijwel iedere film waarin hij een grote rol speelt ongenietbaar.
Deze film één keer zien is dus voldoende voor mij.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 juni 2010, 23:19 uurPrachtige beelden en goed uitgewerkte karakters, mooi begin ook in de stromende regen. Af en toe wat langgerekte scenes waardoor het tempo wat omlaag gaat maar ik ga hem zeker nog een keer bekijken en mischien dan wel een halfje erbij.
3,0
[permalink] geplaatst op 17 september 2011, 16:27 uurVannacht op TV te zien: ZDF 2:00 uur