132.191 gebruikers | 82.799 films | 30.189 regisseurs | 3.421.269 berichten | 4.774.760 stemmen

The Remains of the Day (1993)

Remains of the Day, The (1993)
496 stemmen | gemiddelde 3,71
mijn stem:
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Drama / Romantiek
138 minuten

geregisseerd door James Ivory
met Anthony Hopkins, Emma Thompson en Christopher Reeve

1958. Het Britse landgoed Darlington Hall dreigt te verdwijnen, maar een voormalig congreslid uit de VS koopt het op. Hij behoudt de butler James Stevens en de kokkin. Stevens krijgt een brief van de vroegere huishoudster Sally Kanton en besluit haar te bezoeken aan de Westkust. Via flashbacks zien we hoe de vriendschap tussen Stevens en Kanton is ontstaan, en welke belangrijke politieke zaken zich op het landgoed hebben afgespeeld.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 augustus 2009, 18:39 uur
Een prachtige film! Echt heel erg veel van genoten.

Een 5!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 oktober 2009, 16:04 uur
Vanmiddag op rtl4 gezien, de film moet het vooral hebben van Hopkins.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Remains of the Day (€ 6,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Remains of the Day (€ 6,99)
gratis verzending

Remains of the Day (€ 6,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2009, 13:32 uur
Heb deze film gisteren voor de 3e keer gezien! en vond het nog steeds een geweldige film! geweldig acteerwerk van Hopkins, en vooral de symboliek vond ik sterk! in sommige scenes wordt nauwelijks gesproken maar de daden zeggen genoeg!

Hopkins treft Thompson huilend op de grond aan, en ipv haar te troosten begint hij over een kamer die nog schoongemaakt moet worden ofzo (emotieloos)

super goede film! zeker in mijn top 10!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2009, 4:20 uur
Weer eens gezien. Hopkins is werkelijk fenomenaal in deze film. Voor de rest klopt ook alles, prima acteerwerk van de rest van de cast. Een film over weemoed en gemiste kansen, het openingsshot met die muziek is al prachtig dan weet je eigenlijk al dit gaat een bijzondere film worden. Top 250 materiaal wat mij betreft.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 april 2010, 9:30 uur
Overweldigend acteerwerk van beide hoofdpersonen, mooie muziek en een verhaaltempo dat nergens te traag of te snel gaat. Één van de beste films met Hopkins die ik heb gezien!

****

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 juli 2010, 15:50 uur
Dit is 1 van de mooiste films van Hopkins. Super acteerwerk en je moet echt van drama houden wil je van deze film houden.
En ik zwijmelde hierbij echt weg... :')

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 november 2010, 23:19 uur
In het rijtje der Britse klassiekers mag gerust deze The Remains of the Day geplaatst worden. Athony Hopkins speelt er met veel overtuiging een butler die al het mogelijk doet om zijn meester zo goed mogelijk van dienst te zijn. Daardoor heeft hij alle emoties uit zijn leven gebannen, tot groot verdriet van huishoudster Emma Thompson. Zij tracht vergeefs de emotionele muur te slopen die de butler rond zichzelf heeft opgebouwd...
Hopkins' intense acteerprestatie vormt de basis voor een weemoedig verhaal over vervlogen tijden vol gemiste kansen en verdrukte liefde.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2011, 18:01 uur
Een sublieme film met briljant acteerwerk van Hopkins en Thompson.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 mei 2011, 20:48 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mijn 1300e stem! :)

Ik koos voor The Remains of the Day en dit bleek beslist geen slechte keuze. Hét hoogtepunt vind ik het sublieme acteerwerk. Het is al velen malen voor mij gezegd maar het acteewerk is hier heel goed. Anthony Hopkins en Emma Thompson overtreffen zichzelf in deze film. Maar ook Hugh Grant en Christopher Reeve bijvoorbeeld deden het erg goed. Het verhaal is ook goed maar was me soms wat te langdradig en dreigde af en toe bijna mijn aandacht te verliezen. Gelukkig zaten er genoeg scenes in die me toch lieten blijven kijken. Het einde komt voor mij ook een beetje... Ik noem het maar even 'lullig' over, maar het neemt niet weg dat het wel goed in beeld is gebracht. De beelden zijn ook erg mooi, vooral het landgoed zelf.

Misschien had ik er toch nog net wat meer van verwacht, maar ik ben absoluut niet teleurgesteld. Ik vond het een sterke en mooie film in zijn algemeen.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 mei 2011, 21:14 uur
Prachtige film. Vooral het acteerwerk van Anthony Hopkins vind ik zo mooi en daarnaast de verzwegen liefde tussen Anthony Hopkins en Emma Thompson en het onvermogen van de butler om zich uit te spreken. Het raakt je heel erg. En ook nog eens prachtige muziek. Een van de mooiste films die ik ooit heb gezien.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 oktober 2011, 10:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Simpelweg een prachtige film. Ik moet het mijzelf echt kwalijk nemen dat ik als film fanaticus the Remains of the Day niet eerder heb gezien. Erg spijtig.

Anthony Hopkins zet op verbluffende wijze een butler neer zoals de meeste van ons een beeld hebben van Britse butlers: stijve mannen van middelbare leeftijd met nauwelijks emoties. Althans, de doordringende blik van Hopkins spreek boekdelen en dat geeft zijn karakter meer energie. Hopkins mag dan wel de duidelijke ster zijn in deze film maar James Fox en Emma Thompson vullen hem geniaal aan. Verder is het ook zeer interessant te zien wat er allemaal gebeurt in Darlington Hall voor de Tweede Wereldoorlog, beseffend dat daar belangrijke beslisisngen zijn genomen, zowel goed als slecht

Als een film zo'n einde heeft waar je maar naar het scherm blijft staren en hoopt op meer, dan weet je voor jezelf dat je een briljante film hebt gezien. Zo ook bij deze film. De symboliek achter het vrijlaten van de duif uit de banket kamer is erg goed bedacht. Je ziet Hopkins nog even naar de wegvliegende duif kijken en doet dan het raam dicht, beseffend dat echte vrijheid allang vervlogen is voor hem.

Mr. Stevens past samen met Hannibal Lecter in het rijtje van karakters die je gedachten nooit meer verlaten. Het emotie loze gezicht van Hopkins en die doordringende ogen hebben veel karakters diepte gegeven. En verder, hoe vaak hebben wij het genoegen gekregen om het leven van een butler te zien? Naar mijn idee zelden/nooit.

Door al deze elementen is deze film dan ook zeker 4,5 sterren waard!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2011, 16:45 uur
Inderdaad DutchTake, ik heb zelden een acteur gezien die zo sterk met ogen alleen heeft geacteerd als Sir Anthony in deze film, heeft al van de eerste keer dat ik de film zag indruk op me gemaakt.

Vrijheid in de fysieke zin is volgens mij nooit zijn doel geweest, hij heeft zich altijd als butler gevoeld en voelt zich daarmee ook goed. Wat hij achterna huilt is zijn gemiste kansen om geestelijk vrij te zijn, een eigen mening op na te houden en vooral zijn enige liefde gemist te hebben.