Crumb (1994)

geregisseerd door
Terry Zwigoffmet
Robert Crumb,
Charles Crumb en
Maxon CrumbEen portret van deze underground-kunstenaar van de jaren 60. Geen gemakkelijke man, vaak depressief, en met een voorkeur voor grote vrouwen. Een opmerkelijke film waarin naast Crumb, ook familie en vrienden aan het woord komen.Deze film staat op nummer 240 in de tip 250
» volledige tip 250
4,0
[permalink] geplaatst op 29 juli 2002, 20:21 uurHoogst vermakelijk, deze film over striptekenaar Robert Crumb. Een aantal jaren geleden eens door de VPRO uitgezonden.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 29 juli 2002, 20:41 uurWas een hele aardige documentaire !

[permalink] geplaatst op 28 juni 2003, 21:20 uurkan hem helaas nergens vinden...
[permalink] geplaatst op 3 november 2004, 21:53 uuryosemite44 schreef:
kan hem helaas nergens vinden...
O.a. te koop bij
Play.com.
4,0
[permalink] geplaatst op 21 december 2004, 16:28 uurStriptekenaar crumb en broers vertellen over hun jeugd, kunst en sex. Cynisch, komisch maar ook wel eens tragisch en indrukwekkend (vooral de broers) . Mooie film. Een van de crumb broers (de meest getalenteerde van het 3-tal) heeft na de release zelfmoord gepleegd, meende ik. 4.5
4,0
[permalink] geplaatst op 21 december 2004, 16:40 uurHet lijkt me dat de striptekenaar Robert Crumb de meest getalenteerde is, en die leeft nog.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 december 2004, 19:53 uurHeb zelfs een handtekening van de beste

man.
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2007, 18:43 uurDavid Lynch presents?
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2007, 20:39 uurLynch was co-producer (en zijn naam verkoopt natuurlijk). Ben al lang blij dat er niet "van de maker van Twin Peaks en Blue Velvet".
1,5
[permalink] geplaatst op 26 augustus 2008, 12:10 uurMaakte mijn verwachtingen nergens waar, op enkele zwartkomische ( we must spend more time with our kids ) momenten en geweldig getekende illustraties na.
De manier waarop vele striptekeningen in het verhaal verwerkt werden waren het meest interessant om te aanschouwen. Crumb is inderdaad een creatief persoon. De interviews met hem, zijn broers etc. deden mij echter weinig. Ik kon er nauwelijks om lachen en dat terwijl er zeker potentie was aangezien de familie Crumb zeker geen grijze muizen waren. 3*
3,0
[permalink] geplaatst op 19 december 2008, 23:13 uurOm te lachen was de familie zeker niet. Wel interessant om te zien hoe verschillend drie broers terecht kunnen komen. Boodschap was duidelijk dat zijn talent Robert van eenzelfde lot hebben gered. Daar zet ik echter mijn twijfels bij, aangezien zowel Charles als Max over een vergelijkbare hoeveelheid talent beschikten.
Documentaire is echter alleen veel te lang, bewandelt te veel zijstraten en wijkt zo te veel uit van het centrale punt in de docu. Jammer, want zo'n intieme documentaire is zeldzaam. 3*
[permalink] geplaatst op 25 september 2009, 13:42 uur
[permalink] geplaatst op 1 december 2009, 2:20 uurRegio 1 DVD (met audiocommentaar van Zwigoff en Ebert) maar besteld. Mooie docu van een fijne filmmaker.
3,5
[permalink] geplaatst op 13 december 2009, 23:59 uurWat een ontzettend rare familie, die familie Crumb. Robert Crumb, de aanbeden striptekenaar biedt met deze documentaire een inkijkje in wat zijn twee broers bezighoudt en in mindere mate zijn moeder. Op het juiste moment opgenomen, want een half jaar later pleegde Roberts broer Charlie zelfmoord. Hij woonde nog steeds in het ouderlijk huis en kon net zo goed striptekenen als Robert. Zo zie je maar hoe de speling van het lot een gelijkwaardig mensenleven anders kan doen uitpakken.
Maxon, de andere broer van Robert is ook een rare vogel. Hij houdt zich bezig met op een spijkerbed zitten en het opeten van een drie meter lang touw, om het vervolgens weer uit te poepen en 6 weken later weer op te vreten. Nouja.
Robert zelf vond ik maar een vies mannetje die voor een pornoblad over vrouwenbenen foto's liet nemen met hem en 6 vrouwen die op hem gingen staan. Bovendien schijnt hij een ontzettend grote penis te hebben en 5 keer per dag te masturberen. Tja, het was absoluut een aparte documentaire, dat valt wel te zeggen.
4,0
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2010, 22:53 uurPrachtige documentaire over Robert Crumb en zijn familie. Ben zo'n beetje met zijn strips opgegroeid.
4,5
[permalink] geplaatst op 17 augustus 2011, 2:10 uurWOW
5,0
[permalink] geplaatst op 8 september 2011, 15:41 uur''
Much, much more than just a few Crumbs.''
Het begon wat moeizaam voor mij. Ik had ooit wel eens wat fragmenten (van deze docu) gezien, maar meer ook niet en Crumb is op z'n minst een excentriekeling te noemen, maar dan wel één met beide voeten diep in de zwart(gallig)e aarde. Om in die verwrongen geest van Crumb echt door te dringen is (gelukkig) dan ook niet de bedoeling (en zeer waarschijnlijk ook onmogelijk), zo blijkt. De film bestaat meer uit momentopnames uit het heden waarbij regelmatig teruggeblikt wordt op zijn allesbepalende jeugd en eindigt bij zijn exodus naar het zuiden van Frankrijk. Het blijkt ook dat hij zijn familie doorgaans nauwelijks ziet/zag en dat maakt de ontmoetingen die gefilmd worden tot unieke momenten - helemaal doordat de gesprekken compleet naturel verlopen en er zo bijvoorbeeld gretig gelachen wordt om de meest wrange voorvallen, waar je als kijker bijna schroomt om naar te kijken.
Het levert een intiem en fascinerend portret op dat, na eventjes doorzetten, in no time voorbij is, maar me wel het gevoel geeft écht iets 'meegemaakt' te hebben, al heb ik 'slechts een documentaire gezien'. Dan kun je er wel dingen uit gaan filteren, zoals
Of zelfs dat hij zich in zijn jeugd seksueel aangetrokken voelde tot Bugs Bunny, maar dan doe je zijn inzichten, zijn pure talent (al bleek hij op een gegeven moment qua tekenen helemaal los te gaan na een LSD-trip...!) en zijn oprechtheid toch ernstig tekort.
Dat de man nog steeds niet verlost is van de benepen publieke opnie versus zijn eigen oprechte talent blijkt via zijn onlangs afgezegde trip naar Australië en zijn eigen gedachten daarover:
KLIK.
5,0*.
4,5
[permalink] geplaatst op 29 september 2011, 20:37 uurHeeft iemand (goede) ervaringen met de Criterion editie met o.a. twee audiocommentaar-tracks met Terry Zwigoff en Roger Ebert??