134.891 gebruikers | 85.697 films | 31.044 regisseurs | 3.508.019 berichten | 4.929.642 stemmen

locatie: Films » Rain Man (1988) » Info

Drama / Komedie
133 minuten

geregisseerd door Barry Levinson
met Dustin Hoffman, Tom Cruise en Valeria Golino

Als de vader van de yuppie Charlie overlijdt, erft hij een oldtimer en een rozentuin. Hij komt tevens tot de ontdekking dat hij nog een broer heeft. Raymond is autistisch, maar is wel in staat om ingewikkelde wiskundige vraagstukken op te lossen. Hun vader heeft al zijn geld achter gelaten aan Raymond, terwijl die totaal geen idee heeft waar geld voor dient. Charlie is woedend en ontvoert Raymond uit zijn verzorgtehuis. Hij wil hem meenemen naar Los Angeles, maar Raymond weigert te reizen met een vliegtuig en dus zijn ze gedwongen om per auto te reizen. Wat volgt is een lange rit waarbij de twee elkaar leren te waarderen.

Deze film staat op nummer 214 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2011, 12:40 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
*Are you autistic?
- I don't think so. No. Definitely not.

Wauw, wauw, en nog eens wauw. Ik heb genoeg films gezien waarin autisme naar voren kwam. the Black Balloon, Mozart and the Whale, en Adam. Ze waren allemaal waarheidsgetrouw neem ik aan, maar sinds ik gisteravond Rain Man heb gezien, kan ik niet anders dan vaststellen, dat deze film toch wel het meest waarheidsgetrouwe beeld geeft van een autist, tot nu toe.
Ik leef nu al bijna 3 jaar, met autisten en begeleiding. Genoeg om elke dag opnieuw op te merken wat het is om autistisch te zijn. Dustin is dan ook ver-bluf-fend goed bezig als Raymond. Vanaf de allereerste seconde dat hij in beeld is, schept hij het beeld dat ik dagelijks tegenkom. Dat gedoe met nummers, telefoonnummers, jaartallen, verjaardagen... Mensen niet aankijken als je tegen hen praat, en inderdaad, het leven in hun eigen wereld, soms. Zeker ontzettend herkenbaar. Wat ik ervaar, dagelijks, dat zag ik allemaal bij Raymond terug, echt subliem en zo verbluffend.

Ik vraag me af of Bill Murray zo fel had kunnen reageren als Tom Cruise doet in bepaalde scenes. Ik ga er vanuit van niet, dus het is eigenlijk maar gewoon goed dat Tom Cruise hierin speelde, meer dan Bill Murray. Hij maakt wel echt een ontwikkeling door, tijdens de film.

Ik had nooit verwacht dat dit deze impact op me zou hebben. ik ben helemaal weggeblazen, omdat het zo gewoon eenvoudig is, en mooi in elkaar steekt. Diepe buiging voor Dustin en Tom. Ook met veel belangstelling de extra's bekeken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2011, 12:44 uur
soom schreef:

Niet helemaal. Hoffman speelt hier iemand met klassiek autisme, die helemaal niet in staat zijn conversaties te voeren op deze manier. Om het oneerbiedig te zeggen, Hoffman is zich veel te bewust van zijn omgeving voor een klassiek autist.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Rain Man (€ 13,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Rain Man (€ 13,99)
gratis verzending

Rain Man (€ 14,00)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2011, 12:53 uur
Montorsi schreef:
Ik had het idee dat Hoffman juist alles was wat mijn huisgenoten zijn. Ook inderdaad degenen met klassiek autisme, die feiten oplepelen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar inderdaad, als het gaat om klassiek autisme is het inderdaad niet waarheidsgetrouw, nee, daar heb je dan wel gelijk in.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 19:11 uur
Na zoveel jaren nog eens herbekeken en de film is nog niets van z'n glans verloren. Vooral de rol die Dustin Hoffman speelt is zéér overtuigend gedaan.
Het is allemaal heel realistisch zonder dat het melig wordt, met zelfs af en toe een grappig moment. De muziek vond 'k trouwens ook heel goed.
Een aanrader

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 maart 2012, 10:48 uur
Het acteerwerk van Dustin Hoffman is hier fenomenaal, en maakt voor mij de film tot wat 'ie is. Die glazige blik en de consistentie waarmee hij de rol neerzet is onvoorstelbaar sterk.
Maar eerlijk is eerlijk, Tom Cruise is de ideale persoon om daar tegenover te zetten.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 april 2012, 20:41 uur
Rain Man, een film die ondertussen toch al wat gedateerd is. Je merkt ook het gebrekkig talent van Mr. Tom Cruisecontrol. Hoffman doet het wel goed, al krijg je toch een vertekend beeld van autisme. Het is een mooi voorbeeld van één bepaalde patient (waar gebeurd verhaal) maar het is meteen een combinatie van extreem autisme en een geniale geest. Maar kom, het is cinema en voordien wisten weinig mensen nog wat autisme inhield. Nu nog trouwens... Cruise speelt een weinig sympathiek en eogistische man. Jammer, want zo valt zijn frustratie vanwege de drangmatige gewoonten van Hoffman in het niet. Cruise is gewoon van begin tot einde gefrustreerd. Om z'n werk, z'n vriendin, geld, z'n vader, z'n auto, ... De film is wel genieten, maar is toch niet het meesterwerk dat ik nog in gedachten had.