geregisseerd door Herbert Ross met Woody Allen, Diane Keaton en Tony Roberts
Allen Felix, een neurotische filmcriticus zit midden in een scheiding. In zijn fantasieën krijgt hij advies van Humphrey Bogart die hem vertelt hoe hij met vrouwen om moet gaan.
Zijn getrouwde vrienden Dick en Linda (Tony Roberts en Diane Keaton) regelen afspraakjes met een aantal beschikbare jongedames voor hem, maar zijn lage zelfvertrouwen zit hem flink in de weg.
4,0[permalink] geplaatst op 21 november 2011, 22:32 uur bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Indertijd was dit mijn kennismaking met Woody Allen. Ik had zelfs Casablanca nog nooit gezien. Nu heb ik een groot deel van Allens oeuvre achter de rug en Casablanca al vaak gekeken (hij staat ook in mijn top 10), dus het was wel leuk om deze weer eens te bekijken. Hij is niet geregisseerd door Woody Allen, maar niettemin blijft hij mijn favoriete Allen van vóór Annie Hall. Ook de film uit die periode die het meest op Allens carrière van na Annie Hall lijkt. Hier en daar misschien wat flauw (het gevecht met de föhn bijvoorbeeld), maar toch grotendeels geslaagde oneliners en slapstick (dat moment waarop hij die plaat door de lucht liet vliegen en de houding die hij daarna probeert aan te nemen was zo hilarisch dat ik het meteen terug spoelde en nog eens keek). Maar het mooiste is het Casablanca-einde, dat ook erg knap in het verhaal geschreven is zonder al teveel het voorbeeld te kopiëren. Een heerlijke film.