Die Letzte Rache (1982)

geregisseerd door
Rainer Kirbergmet
Erwin Leder,
Gerhard Kittler en
Paul Adler'Die Letzte Rache' vertelt over de wonderlijke avonturen van Weltkenner die in dienst treedt bij een oude heerser op zoek naar een opvolger. Omdat hij geen waardige erfgenaam kan vinden, grijpt Weltkenner zelf de macht. De heerser dwarsboomt dat plan echter en onderwerpt Weltkenner aan een wetenschappelijk experiment om zelf onsterfelijk te worden. Weltkenner neemt wraak door het koninkrijk te verwoesten en krijgt daarbij onverwachte medestanders: de zoon en dochter van de koning - die er een incestueuze relatie op na houden - onderwerpen hun intussen onsterfelijke vader aan eeuwige martelingen.
[permalink] geplaatst op 19 oktober 2006, 15:38 uurVerschijnt 25 oktober op dvd bij
De Filmfreak.
Verwachte winkelprijs: 19.95 euro
3,5
[permalink] geplaatst op 24 oktober 2006, 16:47 uurKrijg ik met een beetje geluk te recenseren voor www.deadline.nl.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 november 2006, 20:09 uurEen zeer vreemde film, maar erg de moeite waard als je even de saaie eerste 10 minuten doorstaan bent. Deed me erg denken aan een soort teruggrijp naar het expressionisme. Prachtig! Stem van 3,5* wordt misschien nog wel verhoogd!
0,5
[permalink] geplaatst op 26 januari 2008, 15:50 uurFilm kon me totaal niet bekoren , ik vond het echt een gedrocht van een film.
3,5
[permalink] geplaatst op 12 februari 2008, 0:27 uurIk vond het juist een zeer aangename verrassing. Erg vreemd en vaag, visueel mooi maar extreem zelfbewust van zijn eigen gekunsteldheid. Dit alles in combinatie met een fikse dosis absurde humor, en het resultaat is bijzonder vermakelijke surrealistische schlock. Omvat elementen van alle extremen van het Duitse erfgoed, van Nietzsche tot New Wave. Net als Woody Allen's ode aan het expressionisme Shadows and Fog zal ook deze film niet iedereen bekoren (zie stinissen's reactie), maar mij zeker wel. Een cult-hit die nog ontdekt moet worden. 4*
2,5
[permalink] geplaatst op 20 februari 2008, 22:56 uurVisueel behoorlijk aantrekkelijk, maar een zeer dun/wazig verhaal en matig acteren.
Had hier eigenlijk meer van verwacht.
[permalink] geplaatst op 21 maart 2008, 13:53 uurProbleem met dit soort films voor mij is vaak dat het experiment snel zijn waarde verliest en er een theatraal klucht overblijft. Expressionistisch qua decors (die soms mooi in elkaar zaten, andere keren erg amateuristisch oogden), deed me soms wat kafkaiaans aan, en zelfs Eraserhead kwam in me op. Toch had ik het snel gezien, en bleef het teveel een toneelstuk met veel drukdoenerij, wat vaak sfeerverpestend werkt. Leuk om gezien te hebben (visueel vaak mooi en een inventief gebruik van decors), maar echt bekoren deed het mij niet..
3,0
[permalink] geplaatst op 3 april 2008, 11:12 uurOpmerkelijke film. In expressionistische decors lopen de acteurs (incl. make-up refererend aan de expressionistische Duitse hoofdzakelijk stille cinema) rond. De decors zijn prachtig.
Leuk experiment, waar de gloriedagen van de Duitse expressionistische cinema verbonden wordt met de (destijds) huidige gloriedagen van de new wave.
Zo is er überkitsch in de vorm van zingende 'vruchten van het lot' (Grieks koor). En ge-experimenteer met computer-animatie.
Het is kijken met drie ogen, echter het flinterdunne en vage plot (en irritante mad professor) wisten mij ook niet te bekoren. Genoeg kijkplezier in ieder geval voor de knutselaars onder ons. Anders is het spotten van cult-held Andreas Dorau al een glimlach waard.
2,0
[permalink] geplaatst op 6 april 2008, 18:43 uurdanuz schreef:
Eigenlijk geheel mee eens. Soms visueel interessant, dan weer lelijk. Maar het verhaal wist mijn interesse niet altijd te wekken en de film verloor me tegen het einde zelfs. Ik denk dat Das Cabinet des Dr. Caligari er een voordeel bij had dat er niet in gesproken werd. Spraak lijkt afbraak te doen aan het expressionisme, althans in deze film. Uiteindelijk blijft er een film over die eerder zichzelf interessant lijkt te vinden, dan dat hij ook daadwerkelijk interessant is. Geef mij dan toch maar Caligari.
2,0
[permalink] geplaatst op 18 april 2008, 3:24 uurIk sluit me daar eigenlijk ook bij aan. De eerste 45 minuten waren erg vermakelijk. Mooie/aparte decors en bizarre personages. Maar helaas blijft het daar ook bij en heb je nog de helft van het oninteressante verhaaltje te gaan, waar diezelfde personages me ook nog eens begonnen te irriteren. Met tegenzin uitgekeken, 2*
1,5
[permalink] geplaatst op 13 mei 2008, 23:53 uurAls expressionistisch en theatraal curiosum (de grens met het theater is minuscuul en verwaarloosbaar) heeft 'Die Letzte Rache' te kampen met een te koldereske sfeerschepping en het onevenwichtige vormexperiment an sich. Met als gevolg dat de potentiële hypnotiserende kracht geen vrijgeleide krijgt om de kijker te overdonderen.