locatie: Films » Atonement (2007) » Info

Drama / Oorlog
123 minuten

geregisseerd door Joe Wright
met Keira Knightley, James McAvoy en Romola Garai

Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony's verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony's zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, beschuldigt ze zonder veel bewijs Robbie van de misdaad. Iedereen gelooft haar behalve haar zus Cecilia, die nog steeds hopeloos verliefd is op Robbie. Robbie, echter, belandt door toedoen van Briony in de gevangenis en raakt spoedig als jonge soldaat in Frankrijk betrokken in de slag om Duinkerken. Een en ander zorgt nog jarenlang voor de nodige strubbelingen in de familie Tallis.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 januari 2010, 20:28 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Typisch Brits filmpje dit. Joe Wright, de man van Pride & Prejudice kiest alweer Keira Knightley als actrice. Zij wordt overklast, door een 12-jarige dan nog wel. Het acteerwerk dat dat kind aflegt is echter formidabel. Ik zeg dus niet dat Knightley hier slecht acteert, integendeel zelfs maar de prestaties dat dat kind aflegt zijn wonderbaarlijk. Wat een toekomst moet die toch hebben. Ook James McAvoy, gekend van Wanted en The Last King Scotland acteert goed.

Waar de kwaliteit van Atonement gedeeltelijk, maar ook vooral in zit, is het spel. De karikatuur en gedrag vertoning van de personages zijn perfect aangepast aan de locaties en omgekeerd. Met de personages zit het dus alvast goed, hier is echter puik acteerwerk voor vereist. Gelukkig is dit aanwezig. Maar ook het script van dit klein pareltje gaat niet ten onder. Het eerste deel gaat over het leven van miljonairs en het misverstand rond de kutbrief (letterlijk). In het tweede deel krijgen we een lange shot te zien van de slag om Duinkerken en zien we Briony als ze al een stuk ouder is. Misschien kan je dan wel stellen dat de film in het tweede gedeelte wat ontspoort en misschien een onsamenhangend geheel vormt maar dat heeft nergens enige irritaties opgeleverd.

Cinematografisch zijn beide delen op hun eigen manier wel heel erg goed. Dit aspect is ongeveer even goed als het volledige spel lijkt me.

De locaties en muziek geven de kijker zo wel zijn ontspanning, toch moet ik toegeven dat de emoties bij de kijker het af en toe laten afweten. Maar dit weegt weinig mee in de eindbeslissing van de score, want de kwaliteit is hier gewoon aanzienlijk. De film straalt het gewoon uit!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 14:35 uur
b00ts schreef:
Het verhaal is verder wat minder (dertien in een dozijn). Over het geheel genomen 3,5 ster van mij.

Lijkt me sterk dat je deze ontknoping kon zien aankomen, ik ben benieuwd waarom je het een 13 in een dozijn verhaal vindt?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 14:37 uur
De sfeer en de landschappen worden prachtig neergezet. De echte Engelse gewoontes aan het begin van de film met dat prachtige landhuis, allemaal heel goed uitgewerkt. Het werd uiteindelijk wel een lange zit, ik denk dat er best hier en daar iets uitgelaten had kunnen worden, en dat gevoel heb ik niet vaak bij films. Het ijzersterke einde maakt echter heel veel goed. Het is ook pas de laatste zin in de film die me echt kon grijpen, waar eerder de emoties niet volledig overkwamen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2010, 16:26 uur
Het begint goed en het eindigt mooi, maar het middenstuk is niet zo heel interessant.

Door het begin, maar zeker ook het einde toch een 3,5

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2010, 12:32 uur
Kon niet echt in het verhaal komen, daarvoor staat het te ver van me af. Begin ook niet echt goed te volgen en het 2e deel van de film correspondeerde mijns inziens niet goed met het 1e deel van de film. Ook heb ik het niet zo op de beide hoofdpersonen, maar daar kan de film op zich niet zo veel aan doen.

Het longshot was prachtig, maar niet meer dan dat. Voor de film zelf voegt het weinig toe en het kwam bij mij over als een goedmakertje omdat de film zelf gewoon niet zo goed was haha!

De film verzandt een beetje in z'n eigen ambities. Ik heb me wel eens meer vermaakt. Vond het gewoon niet leuk om naar te kijken en het volgen kostte me meer moeite dan ik gehoopt had.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 16:17 uur
Mên, wat een prachtige cinematografie! De scene op het strand is natuurlijk het hoogtepunt, maar daaromheen ziet het er ook schitterend uit. Erg knappe en bewonderenswaardige productie :Y Het verhaal zelf is ook heel oke, mooie einde ook.

niet ingelogd

109.031 gebruikers | 64.632 films | 23.978 regisseurs | 2.515.031 berichten | 3.547.960 stemmen