El Habitante Incierto (2004)
Alternatieve titels: The Uncertain Guest, The Uninvited Guest

15 stemmen | gemiddelde 3,83
Spanje
Mystery /
Drama90 minuten / 109 minuten (dvd-uitgave)
geregisseerd door
Guillem Moralesmet
Andoni Gracia,
Mónica López en
Francesc GarridoDe verlegen architect Félix heeft het uitgemaakt met zijn vriendin Vera en woont nu alleen in hun grote huis. Op een avond staat er een bezoeker aan de deur die vraagt of hij dringend mag telefoneren. Eenmaal binnen, verdwijnt de man spoorloos. Wanneer het huis vreemde geluiden begint te maken, wordt Félix hoe langer hoe meer paranoïde. Hij raakt ervan overtuigd dat de man in zijn huis woont en er steeds in slaagt om hem te ontwijken. In paniek belt hij naar Vera, die hem troost en blijft slapen. Maar Vera raakt danig van slag als zij ook de vreemde geluiden begint te horen.
4,5
[permalink] geplaatst op 21 juli 2010, 13:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenWat raar dat er nog geen berichten bij deze film zijn geplaatst. Ik heb 'm zelf vannacht gekeken en ik moet zeggen dat dit een erg sterke film is die op momenten: grappig, spannend en ontroerend is met een erg sterk einde waarvan je mond openslaat.
Sommige aspecten hadden overigen wel iets van Bin Jip, zoals Felix later in Claudia's huis ging wonen. Dus eigenlijk wordt hijzelf de onuitgenodigde gast, zoals Martin volgens hem bij hem in zijn huis ging wonen.
Wel lachen dat Vera en Claudia door dezelfde actrice worden gespeeld, ik weet niet of dit door budget redenen is gedaan of met opzet. In ieder geval kun je het op vele manieren opvatten. Zo kun je het opvatten dat Claudia de verpersoonlijking is van Vera, omdat ze is neergeschoten en dus niet meer kan lopen. Martin kun je zien als het ongeboren kind dat naar buiten probeert te komen, maar daarin faalt.
Zo zullen er vast nog wel vele dingen zijn zoals je deze film kunt opvatten.
Een scène die erg veel indruk op mij maakte was dat je al die schaduwen zag. Ik dacht dat Felix vele klonen van zichzelf zag hoe hij Claudia volgde. Waardoor ik weer dacht dat dit een soort tijdreisfilm was, omdat het later pas duidelijk wordt wat er zich in de kelder bevind.
Al met al is dit zeker een aanrader en net zoals andere buitenlandse toppers wordt hiervan ook een Amerikaanse remake gemaakt die onder de naam: The Uninvited Guest die ergens in 2011 moet uitkomen.
4, 0 Sterren, kan na een herziening zeker hoger uitpakken.
4,5
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2010, 21:18 uurAfgelopen vrijdag herzien en man ik krijg gewoon nog steeds kippenvel van deze film en bij dezen met een halve stem verhoogd.
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2010, 7:08 uur30 oktober (22.30-00.00) op de Spaanse TV-zender TVE.
(Voor diegenen die verder zijn geraakt dan dos cervezas of agua sin gas).
5,0
[permalink] geplaatst op 26 april 2011, 4:58 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenjonge ik was all aan het denken waarom die tunnel enzo maar nu je het zo zegt echt "you blow my mind" daarom die tunnel door die man je hebt gelijk ik heb hem vandaag gezien echt een top films zowiezo het einde
maar dan nog steeds is het een beetje raar in realisme dat martin een tunnel bouwde naar zijn huis. of het zat allemaal een beetje in zijn hoofd. geen idee maar nog steeds echt een goede film. trouwens deze director heeft ook de ogen van julia gemaakt kijk die ook top film net zo eng.
bobbydigital01
[permalink] geplaatst op 2 mei 2011, 22:16 uurLeuke thriller/comedy/drama ik vond julia's eyes iets beter,maar ik ga deze regisseur zeker niet vergeten hij maakt originele spannende films.
Ik heb me niet verveeld tijdens deze film!!

Toch net geen 3.5 ster.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 december 2011, 21:27 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenAardig gestileerd. Ik had al eerder Morales' tweede film gezien, Los Ojos de Julia, een mooie nagelbijter met wat giallo-kenmerkjes die indruk op me heeft gemaakt, dus deze debuutfilm moest ik ook zien. Zo goed is het helaas niet, maar wel weer beter dan de middelmaatmeuk.
Het is redelijk spannend/mysterieus en apart in beeld gebracht, soms iets te gelikt met de ultranette interieurs en kleding maar dat heeft ook wel iets. Enige minpuntjes zijn de overacting die af en toe de kop opsteekt bij emoties, en dat het einde teveel van het goede is. Al zit daar ongetwijfeld een diepere laag achter, ik vond het niet echt lekker uitpakken. Desondanks 3,5.
Opvallend nog dat er in beide films een gehandicapte vrouw een belangrijke rol speelt, en bij allebei in een dubbelrol.. Morales voegt wel iets toe aan de filmwereld.