Picnic at Hanging Rock (1975)

253 stemmen | gemiddelde 3,58
Australië
Drama /
Mystery115 minuten
geregisseerd door
Peter Weirmet
Rachel Roberts,
Vivean Grey en
Helen MorseOp Valentijnsdag 1900 maken de leerlingen van het Appleyard College een uitstapje naar Hanging Rock, om daar een picknick te houden. Vier meisjes besluiten wat te struinen in het landschap, maar tot schrik van hun medeleerlingen keert slechts één van hen terug.
3,0
[permalink] geplaatst op 23 februari 2010, 23:23 uurVoor mij ook een om in de herkansing te doen.
3,0
[permalink] geplaatst op 23 februari 2010, 23:25 uurFijne omschrijving Querelle, ook hier gaat hij dan toch maar eens in de herkansing (alhoewel ik hem sowieso best goed vind).
[permalink] geplaatst op 14 juli 2010, 9:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMisschien is het ook wel origineel, en het is zeker sfeervol (zeker het begin) - maar toch overheerst bij mij op het einde het gevoel van teleurstelling. Waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken?
Punt blijft dat het mysterie rondom de verdwijningen niet wordt opgelost. Waarschijnlijk is dat ook niet het hoofddoel van de filmmaker geweest (en misschien ook niet van de schrijfster van het boek), maar het zorgt er wel voor dat dit een ander type film is dan ik in eerste instantie gedacht had. Ik hoef niet alle antwoorden op een presenteerblaadje te hebben, maar hier blijft wel heel veel in de lucht hangen. Voor mij teveel in elk geval.
4,5
[permalink] geplaatst op 26 augustus 2010, 22:40 uurEr blijft niet zoveel 'in de lucht' hangen behalve een concrete uitleg over de verdwijning van de meisjes. De rest van het verhaal is nogal rechttoe, rechtaan - en dat lijkt me ook precies de bedoeling. Een deel onbegrijpelijkheid, een deel menselijk onvermogen. Olaf slaat voor mij de spijker op z'n kop met zijn commentaar over "het [overheersende] gevoel dat deze mensen helemaal niet Australisch zijn, maar verdwaalde Engelsen op een continent dat ze niet kunnen bevatten", terwijl er geen aborigin meespeelt
De enige film waarmee ik een duidelijke gelijkenis trof, is A Passage to India. Ook een mysterieus incident (in een rotsachtig gebied nota bene) waarbij, net wat explicieter, vrouwen en mannen betrokken zijn. Maar ook dat gebrek aan grip van de westerling op de mysterieuze, 'exotische' wereld.
Voor mij draait het om de vraag waarom we metafysische verklaringen zoeken in een zo fysieke wereld. Ik zie Peter Weir diezelfde vraag stellen, althans oproepen. Weir stond natuurlijk voro de taak om een in Australië zeer populaire roman te verfilmen en de inhoud recht te doen. Ik vind dat hij daar buitengewoon goed in geslaagd is (en ik ken het boek van Joan Lindsay), vaak tot op de letter. Het herbekijken van de film is dan ook een continu feest der herkenning: "o ja", "o ja", "o ja" - de beelden blijken zich in mijn geheugen te hebben ingegraven.
En dat vind ik altijd een bijzonder kenmerk van bijzondere films.
Er is ooit een "Secret of Hanging Rock" gepubliceerd, naar verluidt een laatste hoofdstuk dat de schrijver op verzoek van de uitgever had teruggetrokken, en waarin 'de oplossing' van het raadsel wordt gepubliceerd. Met wat gegoogel is daar aan te komen. Ik volsta hier met het vermoeden uit te spreken dat hier sprake is van een *sham*. Maar in Australië lijkt iedereen er in te trappen, tot op de dag van vandaag.
[permalink] geplaatst op 8 september 2010, 12:44 uurHeb deze film toevallig voor het eerst gezien in tasmanie Aus. Vond het begin eerst wel een beetje sweverig en meerzoet maar later wel indrukwekkend was en mysterieus dat er nog 1 meisje teruggevonden werd die zich niets meer kan herinneren. En haar voeten leken nog ongedeerd te zijn ook, heel vreemd als je door zo'n woest gebied rond gelopen hebt.
2,5
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2010, 22:26 uurEen flauw langdradig verhaal.
2,5
[permalink] geplaatst op 20 december 2010, 16:39 uurVeel drama, weinig mysterie. Het verhaal kon me daardoor amper boeien. Cinematografisch is de film dan weer uitstekend en de acteurs acteren goed tot zeer goed.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 maart 2011, 11:01 uurMooie plaatjes van het woeste Australië, goede acteerprestaties. Voor hedendaagse begrippen gaat het verhaal langzaam, maar dat bevalt mij wel erg goed.
Aanrader.
[permalink] geplaatst op 10 juni 2011, 1:33 uurMooie mysterieuze film.Let op verwijzingen naar b.v. Leda en de Zwaan..
Prachtige film.Peter Weir kennen we natuurlijk ook van b.v. Witness,ook een film over een afgesloten geenschap.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 oktober 2011, 23:33 uurMooie mysterieuze film met prachtige fotografie en een Lynchiaans sfeertje. Een film waar nog lang over gefilosofeerd kan worden. 4*
[permalink] geplaatst op 4 november 2011, 7:00 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen mysterieus verhaal, goed acteerwerk en mooie cinematografie. Toch brengt de som der delen niet díe boeiende film, die ik verwacht had. Film kabbelt een beetje voort zonder ergens echt spannend te worden.
Jammer ook dat de verhaallijn over de lesbienne Sara en haar broer Bertie nauwelijks uitgewerkt wordt.
De slotmededeling over de oplossing van het mysterie is 1987 achterhaald door de publicatie van het laatste hoofdstuk van het oorspronkelijke boek. The Secret of Hanging Rock
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 20:41 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHet duurde even voordat ik er in kwam na zo'n krampachtig poëtisch begin, panfluitje erbij en het kleuterachtige huppelen in een kringetje, maar gelukkig zette daarna het sfeertje in en ging het echt om meiden in het maagdelijke wit die los zijn in de onbegrepen outback. Geen aansprekende karakters, maar het is best mysterieus met een paar mooie plaatjes, ook van het gebouw.
Na halverwege gaat wel veel tijd verloren aan allerlei kostschool-perikelen en verliest de vermissing aan kracht. Zo bezien is het einde een teleurstellend 'oh dat was het?'-moment. Snap de bedoeling maar dit was wel erg abrupt, pruttelde zo een beetje weg.
tsarevich
[permalink] geplaatst op 13 februari 2012, 17:21 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPrachtige, tragische film die zich afspeelt in het Victoriaanse tijdperk in Australië. Het mysterie van het hart van het verhaal wordt nooit uitgelegd — en dit vangt juist voor een groot deel de kracht van de film (er is niets angstaanjagender dan het absolute onbekende). Ook visueel is de film erg sterk. Het contrast tussen de meisjes maagdelijke en delicaat beschaafde schoonheid met de ruwe, oorspronkelijke, oude (sublieme) schoonheid van Hanging Rock. Maar het meest opvallende aan deze film is de sfeer; de zenuwslopende, dromerige stemming. Het heeft een vreemde, buitenaardse kwaliteit. En dit maakt Picnic at Hanging Rock (ondanks dat er niet veel gebeurt en er een aantal twijfelachtige acteerprestaties/ karakters in zitten) een van favoriete films, & waard om te kijken.
PS Picnic at Hanging Rock is wellicht een voorloper van The Virgin Suicides met haar vrouwelijkheid, donkere plot en cinematografie, maar films die in naar mijn idee meer met deze film te vergelijken zijn, niet zozeer omdat ze soortgelijk zijn, maar vanwege de essentiële droomachtige, surrealistische sfeer: Svankmajer’s Alice (1988), Valerie and Her Week of Wonders en Rusalochka.