134.887 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.715 berichten | 4.929.227 stemmen

locatie: Films » Primal Fear (1996) » Info

Thriller
129 minuten

geregisseerd door Gregory Hoblit
met Richard Gere, Edward Norton en Laura Linney

Een arrogante advocaat neemt de zaak aan van een jongen die door de politie opgepakt werd terwijl hij wegrende van een moord op een bisschop. De zaak wordt complex als duidelijk wordt dat er, naast de jongen, misschien nog een derde persoon aanwezig was ten tijde van de moord.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2010, 13:24 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vandaag deze film bekeken en van genoten.
Gere speelt een rol die hem zeker wel toevertrouwd is.
Norton blijft mij iedere keer weer verbazen om zijn veelzijdigheid als acteur.

Het verhaal zit goed in elkaar. Een waanzinnig mooi moment vond ik hoe je als kijker voor het eerst te maken kreeg met 'Roy'. Geweldig, die duivelse blik, toen die psychiater iets vroeg over de camera.

Een aanrader!!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 september 2010, 10:31 uur
Ik schaam me dat ik deze gister pas voor het eerst heb gezien, samen met usual suspect is dit 1 van de beste thillers die ik ken.

Hele zieke film, ik zat me de hele film lang af te vragen of me vermoedens klopten, ik was blij dat ze voor dit einde kozen, masterlijk!

Alles viel op zijn plek, fucking vet.

Nog meer van dit soort films?

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Primal Fear - 16.6 All over the World (€ 6,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Primal Fear (€ 6,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Primal Fear (€ 7,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 oktober 2010, 13:37 uur
Zaterdagavond-pindanootjes-film waarbij Gere lacht te pas en te onpas en waarbij Laura Linney het zich kan veroorloven totaal uit haar rol te vallen, maar waarbij de regisseur zal gedacht hebben " laat maar, voor wie en voor wat..."

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2010, 1:32 uur
Hmm, deze was me toch iets te saai en iets te langdradig om het een 'zaterdagavond-pindanootjes-film' te noemen. Het acteerwerk was wel aardig, maar niets bijzonders, behalve dat van Norton... Wederom erg sterk door hem, de manier hoe hij totaal verschillende karakters neerzet, geweldig! De film zelf, naar mijn idee niet echt in te delen bij de thrillers, het word nergens spannend, het kabbelt voort met een drama-gehalte. Het verhaal opzich was daarentegen wat aangenamer, het intteresseert zeker en dat heeft samen met de acteerprestaties van Norton voor mij de film goed te volgen en toch boeiend gehouden.

Geen hoogvlieger, maar zeker niet slecht, beetje zoals de rest van de rechtbank-filmpjes.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2011, 12:21 uur
Prima film, inderdaad zeer sterk werk van Norton.
Dankzij Norton rond een 3.5 ipv 3

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 10:55 uur
Briljante film, met name het enorm sterke acteertalent van Norton, die mij door deze film een fan van zich heeft gemaakt. Daarbij is het verhaal sterk en het einde verrassend wat deze film bijzonder sterk maakt.
Verder had Gere eruit mogen blijven, op een of andere manier stoor ik me altijd weer aan dit soort "standaard" Amerikaanse pretty good guys die het meer van hun uiterlijk moeten hebben dan van hun talent.
Ook is de film langdradig op een manier dat niet noodzakelijk is en had er dus wat meer actie in mogen zitten. Je verlangt steeds naar de momenten dat je Norton te zien krijgt, wat erg aangenaam is om naar te kijken en omdat je wilt weten hoe het afloopt met deze jongen waar je veel medeleven voor gekweekt hebt.

Toch 5*, het blijft een van mn favo films!

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 11:35 uur
Hoe kan je nu een perfecte score geven voor een film die je blijkbaar zelf niet perfect vindt?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2011, 13:43 uur
Door Norton.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 14:45 uur
Ik las al een paar keer dat het einde zo goed was, maar dit einde had ik toch echt niet verwacht, geweldig gewoon. Edward Norton heeft hier de beste acteerprestatie neergezet die ik ooit van hem heb gezien.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 juni 2011, 18:44 uur
Totaal met Madeliefje eens.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 juli 2011, 22:20 uur
1 woord : SCHITTEREND
Noton in een glansrol, deze film is sterk ondergewaardeerd

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juli 2011, 3:35 uur
Wooow wat een geweldige film met een onvoorstelbaar einde.. Laatst heb ik Stone (2010) nog gezien met Norton maar hier is hij veel en veel beter zeg, wat een top prestatie!!

Ik heb me wel geirriteerd aan Gere maar dankzij Norton krijgt deze film misschien wel een plekje in mijn top10.

De film keek ondanks weinige actie momenten lekker weg, omdat het gewoon tot het einde spannend bleef.

#5

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 augustus 2011, 17:27 uur
Ik hou van rechtbankfilms. Ik vind het leuk naar dat (geromantiseerde) wereldje te kijken. De eerste teleurstelling moet ik nog zien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik elke film gelijk goed vind. Primal Fear is een vrij eentonige film die absoluut niet genoeg om handen heeft om ruim 2 uur lang te boeien. Een aantal niet-interresante zijsprongen en door de eentonigheid van zowel de sfeer als de regie was het af en toe wel doorbijten. Maar een makkelijke voldoende wordt gehaald door een aantal sterke scèns 'in court' en een prima einde. Wel erg simpel, maar effectief.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 augustus 2011, 12:59 uur
Zeer goede film die van begin tot einde boeit. Uitstekende rol van met name Norton. Een aanrader voor eenieder die van dit soort films houdt !!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 8:50 uur
Wellicht Norton zijn beste prestatie ooit!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2011, 23:40 uur
Correct! Zonder de uitstekende prestaties van Edward Norton had het script evengoed kunnen floppen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 december 2011, 16:27 uur
Norton! *:)*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 december 2011, 16:55 uur
Antivirus?

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2012, 12:32 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Voor mij zijn er drie redenen om deze film zo hoog te waarderen:

1. Gewoon een uitstekende publieksfilm met een sterk plot, nog los van redenen 2 en 3.

2. De fantastische (debuut!)rol van Edward Norton, hiermee maakte hij toch een onuitwisbare indruk en legde hij het fundament voor zijn carrière, ook al werd hij nooit de generation-defining acteur waar we misschien op hoopten (zoals Brando en De Niro in hun respectieve generaties).

3. Richard Gere: je zou het soms vergeten, maar er was een tijd waarin hij dankzij films als Looking for Mr Goodbar, American gigolo en An officer and a gentleman werd beschouwd als een mogelijke topper, en het is altijd prettig als zo iemand dan af en toe weer eens een film aflevert waarin hij nog eens een keer laat zien waarom we ook al weer zulke hoge verwachtingen van hem hadden (zoals ook Internal affairs).

Overigens zit er toch iets paradoxaals in het gegeven dat de kijker niet wordt geacht te vermoeden dat Aaron (dus het personage) ons bij zijn transformatie van Aaron naar Roy bedriegt (doordat hij niet ècht aan MPS lijdt maar slechts acteert), terwijl we tegelijkertijd zien en dus wéten dat Edward Norton (dus de acteur) precies dezelfde transformatie wèl acteert. Onze suspension of disbelief gaat dus kennelijk zó ver dat we het personage niet dezelfde vermogens en/of intenties toedichten als de acteur. Bizar hoe de geest van de filmkijker werkt: het is heerlijk om mee te leven, zelfs als dat er toe leidt dat we bedrogen worden.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 april 2012, 16:47 uur
Voor die tijd een prima, en goede film,..
Ik weet niet of deze nu ook zo goed zal scoren...
maar prima.. verder niks om op aan te merken.
3**

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2012, 2:36 uur
briljant
geweldig acteerwerk

dit is echt een goeie film,wat is edward norton toch ook een geweldige acteur.
film is erg boeiend,goed verhaal,verveeld geen moment.

(moderator)
avatar van Spetie
4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 mei 2012, 11:53 uur
Erg goede film, waarin Edward Norton echt een fantastische rol neerzet. Wat een sterke acteur is het toch, iets wat hij hier weer eens bewijst.

Ook de rest van de cast doet het prima. Richard Gere speelt een degelijke en goede rol als de advocaat van Norton. Laura Linney is een prima aanklaagster. Laat ik trouwens ook het rolletje van Francis McDormand niet vergeten. Misschien wel mijn favoriete actrice en iemand die bijna altijd goed is, zo ook hier. Het levert een mooi schouwspel op met interessante en boeiende personages.

Verhaaltechnisch lijkt het op papier een standaard rechtbank thriller, maar de praktijk wijst gelukkig anders uit. Na een boeiende twee uur, waarbij je door redelijk korte rechtbankzittingen als kijker steeds meer te weten komt over alles en iedereen, worden we op het einde toch nog verrast, door een geweldige ontknoping.

Boeiende rechtbankthriller dus en voor liefhebbers van het genre zeker een aanrader.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 17:27 uur
Deze film heeft mij echt helemaal overhoop gehaald. Wie was nu het alterego van wie? Ik weet het ook niet meer. Edward Norton heeft me met open mond naar deze film laten kijken. Hij steelt echt de show met zijn geweldige acteerprestaties, dit wil niet zeggen dat Richard Gere niet goed was, hij werd gewoon alleen aan de kant geschoven door die man tegenover hem aan de tafel, die er nog een schepje bovenop deed.