Elementarteilchen (2006)

Drama
105 minuten
geregisseerd door
Oskar Roehlermet Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen en Franka Potente
Michael en Bruno zijn halfbroers en elkaars tegenpool. Terwijl hun moeder Jane een zorgeloos jetsetleven leidde, groeiden de jongens op bij hun respectievelijke grootmoeders. Michael, een introverte moleculair bioloog voelt zich meer aangetrokken tot genetisch onderzoek dan tot vrouwen. Bruno daarentegen is obsessief met seks bezig. Onverwachts ontmoeten beide broers de liefde van hun leven. Michael ziet een oude schoolvriendin terug en Bruno stuit in een esoterisch vakantiekamp op Christiane, die ontvankelijk blijkt voor zijn obsessie.
[permalink] geplaatst op 27 september 2007, 1:47 uurJe hoorde de muziek niet of het mooie ervan was je ontgaan? Neem alleen al de eindscene, daar kan je niet om de muziek van Martin Todsharow heen.
1,0
[permalink] geplaatst op 27 september 2007, 11:51 uurEr was schijnbaar muziek, dat nam ik waar. Maar ik kan geen enkel muziekstuk aan deze film linken. Vond het allemaal te gewoon en anoniem aandoen. Het deed de film voor mij in ieder geval geen goed.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 oktober 2007, 13:35 uurHelaas ken ik het boek niet (of misschien juist gelukkig ken ...) . Maar de film was indrukwekkend.Een sombere film over 'het lotspel'en de vervelende dingen die er allemaal kunnen gebeuren in een mensenleven. Prachtige soundtrack en ondanks het feit dat hij soms aan de langdradige kant is toch de moeite van het kijken waard (3,5*)
2,0
[permalink] geplaatst op 26 oktober 2007, 8:59 uurHeel misschien zou dit een aardige film zijn geweest, ware het niet dat het helaas een boekverfilming betreft. En in dat geval is dit slechts een heel mager doordrukje van het boek! Ik durf zelfs te beweren dat deze film het boek van Houellebecq onrecht aandoet. Karakters worden karikaturen, sommige 'elementaire delen' uit het boek worden weggelaten of grotesk weergegeven, en dan dat afgeraffelde einde... Nee, het meesterwerk wat 'Les Particules Elementaires' is komt hier totaal niet uit de verf, ook al vind ik Bleibtreu nog zo'n goeie acteur. Ik zie (bijna) niets terug, zoals hierboven ook al werd gezegd, over de wereld/toekomstvisie van Houellebecq. Nou is dit ook wel even een boek waar je U tegen zegt, en dat zich dat niet gemakkelijk laat verfilmen moge duidelijk zijn. Eigenlijk vind ik dat er niet eens een poging aan gewaagd had moeten worden; fans van Houellebecq zullen het hoogstwaarschijnlijk met me eens zijn...
1,0
[permalink] geplaatst op 4 maart 2008, 6:49 uurAls je het boek gelezen hebt is deze film m.i. een grote teleurstelling.
Misschien probeert een andere regisseur het nog wel een keer (liefst in de Franse taal).
Gewoon mijden deze film is mijn advies.
1,5
[permalink] geplaatst op 15 maart 2008, 19:56 uurInderdaad deze film is een grote teleurstelling. Het geheel heb ik tot tegenstelling met het boek als zielloos ervaren.
Niet kijken!
[permalink] geplaatst op 27 maart 2008, 17:02 uurDeze film is vanavond op de ARD om een uurtje of 22.30 uur. Op teletekst is waarschijnlijk wel ondertiteling beschikbaar.
2,5
[permalink] geplaatst op 29 oktober 2008, 1:46 uurIk heb het boek eerst gelezen en ik ben het ook vrijwel eens met de opmerkingen van Spruitje: de film doet op belangrijke punten geweld aan het geweldige boek van Houellebecq. Het is moedig van de Duitse makers om het boek proberen te verfilmen, maar in de film zijn teveel concessies gedaan en ik betwijfel of het boek goed verfilmbaar is.
[permalink] geplaatst op 14 februari 2009, 1:49 uurleuke film
3,5
[permalink] geplaatst op 14 februari 2009, 14:09 uurHaalt het niet bij het boek. Maar het is wel een leuke film los daarvan.
[permalink] geplaatst op 16 februari 2009, 8:37 uurHet enigste interessante in deze vreselijk saaie film vond ik de uitspraak van Einstein gelijk in het begin van de film.
"Mann muss die Welt nicht verstehen,
man muss sich in ihr nur zurechtfinden."
oftewel
"Je hoeft de wereld niet te begrijpen
je moet er je weg in vinden."
Hier ben ik het helemaal mee eens en omdat ik in deze film totaal niet mijn weg kon vinden heb ik hem daarom ook niet afgekeken.
Mochizuki Rokuro
[permalink] geplaatst op 21 maart 2009, 20:18 uurRoehler doet er goed aan niet al te trouw aan het boek te zijn in zijn verfilming, want dat was sowieso een schier onmogelijke opgave. Wel jammer is dat Roehler geen moment een verfrissende stijl aan de dag legt, zoals hij in zijn eerste twee films wel deed: Silvester Countdown (los en heftig) en Die Unberührbare (strak en innovatieve narratie). Het levert een ongelofelijke brave, en daarmee dodelijk saaie, film op. Bleibtreu is zoals gevreesd totaal ongeschikt voor zijn rol, maar Ulmen doet het heel behoorlijk.
5,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2010, 22:38 uurEen geweldige film!!!!!!
Goede verhaallijn... Erg goed gespeeld... en vooral erg leerzaam:D:D:D:D:D:D
3,5
[permalink] geplaatst op 23 februari 2010, 11:13 uurGoede film, kan er niet meer en niet minder van maken: 3,5
3,5
[permalink] geplaatst op 9 juli 2010, 22:24 uurGoede film, de verrassing van de week.
Bij mij vallen dit soort midlifecrisis films meestal niet zo goed (About Schmidt, Sideways bv). Opvallend daarom dat deze dat wel deed. Misschien omdat hier de humor minder aanwezig is? Enkel keertje wel geglimlacht (vaak pijnlijke glimlachjes), maar film is een stuk serieuzer dan twee bovengenoemden. De muziek is uitstekend.
Jammer dat de film aan drama overkill doet, hierdoor werd het op een gegeven moment zelfs voorspelbaar wat de volgende handeling van één der personages zou zijn. Acteurs doen het verder prima. Wel een fijn filmpje.