134.887 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.684 berichten | 4.929.201 stemmen

locatie: Films » Rescue Dawn (2006) » Info

Actie / Oorlog
126 minuten

geregisseerd door Werner Herzog
met Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies

De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.

gebruiker
bericht

Madecineman
avatar van Madecineman
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2011, 12:54 uur
Nee maar in de eindscenes en de beginscenes zijn de piloten een stelletje macho's en helden bijna net zoals in Top Gun.
Denk niet dat veel mensen bij Top Gun trouwens wel aan een politieke film denken...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2011, 12:59 uur
Daarom zette ik die term tussen haakjes, maar het is alleszins een uitgesproken pro-militaire film en een weerspiegeling van het Reagan-tijdperk. Heel veel oorlogsfilms beginnen trouwens met machismo en nonchalance, zelfs degenen met een uitgesproken 'anti' boodschap. De eindscène vond ik ook overdreven, maar gezien de toon van de rest van de film zou ik het zeker niet als patriottisch willen omschrijven.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Rescue Dawn (€ 8,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Rescue Dawn (€ 8,50)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Rescue Dawn (€ 8,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

Madecineman
avatar van Madecineman
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2011, 22:19 uur
Het klopt dat in veel (anti) oorlogsfilm ook een flinke dosis machismo zit. Lijkt me verder ook reëel gezien de situatie (zie AN, Platoon, Jarhead) toch vind ik dat Herzog het hier niet handig doet. Beetje een ouderwets aandoende gladde jaren '80 manier. Ik heb er niet zo veel mee en ik kan begrijpen dat mensen het opvatten als 'te Amerikaans'.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juli 2011, 13:46 uur
Goede oorlogsfilm met een ijzersterk verhaal.

Knisper
avatar van Knisper
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2011, 12:22 uur
Off-topic verwijderd.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 augustus 2011, 8:53 uur
Imponerende film, vooral door de exotische, indrukwekkende en fantastische beelden; ze maken het verhaal mede geloofwaardig. De regisseur schotelt nauwelijks actie voor, maar legt de nadruk op een geniaal schouwspel met een sublieme Christian Bale, als een soort, door honger en dorst uitgemergelde Odysseus. Dat laatste geldt ook voor zijn medespelers. Het enige kritiekpunt dat je zou kunnen hebben is dat de film, omdat er geen verrassende ontwikkelingen zijn, aan de lange kant is

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 augustus 2011, 20:36 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik vond een redelijk oorlog/actiefilm...
Geen spannend verhaal...
Jammer geen mooi HD kwaliteit...
Redelijk acteerwerk...
Wel bekende acteur Christian Bale...
Kan niet tegen: slang eten en insecten eten...
Het is wel een waargebeurd verhaal...

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 augustus 2011, 0:32 uur
Een fantastische oorlogs film met prachtige beelden en prima acteerwerk.
Heel mooi te zien, hoe men zo kan overleven en vooral dat alles gebasseerd is op ware feiten, maakt de film perfect. 4.5*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 augustus 2011, 0:14 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Sterke vertoning van een Vietnam-avontuur dat perfect ingevuld wordt door een groepje gevangenen. Christian Bale zit weer heerlijk in zijn rol. Het blijft allemaal zeer overtuigend. Als Dieter op een idee komt om de handboeien los te maken wordt de oplossing hiervoor pas de volgende dag getoont en er komt een heel plan bij kijken. Vervolgens krijgen we ook nog een close-up van de handboeien te zien waarbij er uitgelegd wordt hoe je tegen de veren kan drukken om het zo te openen. Ook de voorbereiding op de overname van het kamp is goed uitgewerkt (het spiegeltje waar Dieter mee kan spioneren, de plaatsbepaling van de soldaten in de keuken en de wapens in de hutten, de rijst die bewaard wordt, etc). Gene is een apart figuur en zorgt voor wat frustratie in de groep (ook is hij erg mager en dat moet ook aangezien hij al twee jaar opgesloten zat). De ontsnapping is spannend en het was vrij verassend dat Duane alsnog onthoofd werd. De illlusies van Dieter die daar op volgen vond ik ook vrij passend. Het einde is natuurlijk op-en-top Amerikaans met al die mensen in de barack, maar het was wel leuk om Dieter's reactie hierop te zien. Leuk dat hij uiteindelijk nog vertrekt met z'n kameraden in dat karretje met witte laken. Sterk.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 december 2011, 22:26 uur
Een vietnamfilm die het allemaal wel heeft: actie, gemene vietcong, Hueys, doorgedraaide Amerikaanse soldaten en een hoeveelheid rimboe waar zelfs de lokale illegale tropisch houthandel nog van terugdeinst. Het is zeker een vermakelijke prent die het makkelijk wint van hordes andere vietnamfilms. Zeker met een prima acterende Christian Bale (al wordt hij hier duidelijk overtroffen door Steve Zahn en Jeremy Davies. Zelden zulke doorgedraaide soldaten zo goed neergezet zien worden). Het hele ontsnappingsplan wordt leuk naar voren gebracht, maar toch had ik voortdurend het gevoel dat het verhaal op de automatische piloot vliegt. Er zaten gelukkig wel een aantal goede scenes in en Dieter Dengler is een interessant karakter. Het gevoel dat het beter kon, blijft knagen.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 februari 2012, 21:59 uur
Rescue Dawn, de film opgenomen van BBC1 op 10/02/2012 zoals vermeld op deze site.

Wat me al direct opvalt is dat de piloot wordt neergehaald in een A1 Skyraider = schroefvliegtuig en géén jet.

Dus enige aanpassing in de omschrijving mag wel.

Deze film is géénszins te vergelijken met Coppola's meesterwerk Apocalypse Now, ik vind deze ietwat te gemaakt.

Afwachten en verder uitkijken, misschien ben ik wat voorbarig?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2012, 18:34 uur
erg goede film..
vooral het camerawerk vind ik om van te spreken, je herkent er wel een beetje de documentairestijl in. Er zorgvuldig gekozen shots, en niet alleen de hoofdrolspeler in beeld maar echt duidelijk gekozen om te laten waar en wanneeer het zich allemaal afspeelt..
vind deze wel in het rijte van apocalypse now passen en dan niet alleen ,omdat het zich in Vietnam plaatsvind, maar ook omdat het echt op zichzelfde film is met een zeer goede uitstraling...

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2012, 1:13 uur
Een goede Vietnamfilm. Christian Bale acteert voortreffelijk. En wat kan die man mager worden/afvallen als dat voor zijn rol nodig is (zie ook in de film de Machinist). Prima! Ruime voldoende: 3,5 ster.