132.193 gebruikers | 82.834 films | 30.189 regisseurs | 3.421.327 berichten | 4.774.809 stemmen

locatie: Films » Koroshiya 1 (2001) » Info

Komedie / Actie
129 minuten

geregisseerd door Takashi Miike
met Tadanobu Asano, Nao Omori en Paulyn Sun

Wanneer een belangrijke gangsterbaas wordt vermoord, krijgt diens sadistische rechterhand Kakihara opdracht de dader op te sporen. Door getuigen aan vreselijke martelingen te onderwerpen, ontdekt Kakihara dat zijn baas werd vermoord door Ichi, een geheimzinnige jongeman die zijn tegenstanders met vlijmscherpe messen in zijn laarzen aan reepjes snijdt. Wie is Ichi? En waarom heeft hij het gemunt op gangsters? Maar voordat Kakihara deze vragen kan beantwoorden, heeft Ichi alweer een nieuwe prooi gevonden...

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juni 2011, 12:27 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik lees deze film als een manga comic, maar dan in real life uitgebeeld, als een fantasie dus, met de nodige humor en expliciet geweld en (liefst perverse) seksuele lading. Doordat het niet getekend is, maar met acteurs gefilmd, komt alles wel een graadje harder binnen.

Het gaat over een timide, emotioneel beschadigde jongen die, gehesen in een stoer en gevaarlijk pak, in staat is om een hele yakuza clan uit te moorden. Hij wil dat niet maar wordt daartoe aangezet door een geheimzinnige toefluisteraar met hypnotische krachten. Noem Ichi sadistisch, maar je ziet steeds dat hij vreselijk onder zijn daden lijdt. Alleen seksueel windt het hem op, wat hem ook nog eens verbaast.
Zijn grootste en laatste tegenstander is een überhippe sadist/masochist (die zijn baas verloren heeft en de dader zoekt) en die hij uiteindelijk ook hap-slik-weg verslaat, maar dat blijkt niet de waarheid te zijn. In werkelijkheid wordt Ichi door een klein jongetje doodgeschopt omdat hij diens vader vermoorde en pleegt Karihara zelfmoord door 2 pennen in zijn oren (en hersenen?) te steken en naar beneden te springen/vallen. Wat ik aardig gevonden vond is dat alleen zijn baas (Anjo) Kakihara echt kon bevredigen. Hij zocht dus tevens naar de nieuwe ultieme masochistische kick, naast dat Ichi zijn baas had vermoord omdat die een meisje aftuigde. Het kwam mooi samen.
Het nieuwe kleine beschadigde jongetje zou de volgende Ichi kunnen zijn, het wachten is op een vervolgende film. 'De cirkel is rond' vind ik een sterk gegeven in deze film.

Het viel mij soms niet mee om toe te kijken hoe lichaamsdelen expliciet afgesneden werden, de rest kon ik wel aardig hebben :)
Een minpuntje van mij voor de rol van vrouwen in deze film. ondanks dat ik weet dat het in de Japanse cultuur gebakken zit om er zo via kunst en media mee om te gaan. Aan de ene kant worden vrouwen gelijkelijk behandeld in de martelscenes (op verkrachting na) , aan de andere kant krijgen ze geen wapens in handen en zijn daarin niet gelijk aan de mannen. Ook hebben ze vaak zeur- en huilrollen, hoewel dat in Japan ook voor stoere mannen is weggelegd. Nog een wegje te gaan qua emancipatie daar in het verre oosten wat mij betreft.

Een hoog cultgehalte.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2011, 19:18 uur
Ik vind dit meer een horror/misdaad

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 september 2011, 18:39 uur
Niet aan mij besteed. Overacting, niet komisch en voor de rest bijna 2 uur gemartel.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 22:46 uur
Phoe, wat kan ik hier nou over zeggen? (Weinig zinnigs.) Als eerste dat we twee avonden nodig hebben gehad om de film te kijken. Halverwege de eerste kijkbeurt werden we moe, en we hadden allebei geen idee wat we nou precies gezien hadden. Enkele gruweldaden, uiteraard, maar waar ging het nou helemaal over? Wat het verhaal betrof hadden we geen flauw idee. En sowieso: Komedie? SERIOUSLY? Vroeg me echt af of ik wel de juiste film had gezien, want ik kon er vooral in het begin weinig komedie in ontdekken. Het is sowieso niet grappig, op momenten wel tegen het belachelijke aan, dat is dan komedie neem ik aan?

Enfin, dus toch nog maar een poging, want de film leek wel de moeite waard. Ergens toch een tegenvaller gebleken. Misschien juist door de 2 pogingen, of door het feit dat ik een ander beeld er van had. Toen ik hem opnieuw keek (klaarwakker deze keer) voelde het allemaal zo.. goedkoop aan. Makkelijk scoren ofzo. Nouja, gewoon niet helemaal mijn ding, maar ben wel blij dat ik 'm gezien heb, want dat verdient 'ie ook wel. Ofzo.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 23:35 uur
Het is wel degelijk komisch hoor. Ach ja, het neigt wel een beetje naar het overdreven Japanse, ja :P