Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders, Perfume

Perfume: The Story of a Murderer (2006)
1895 stemmen | gemiddelde 3,63
mijn stem:
Bookmark and Share
Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten
Misdaad / Drama
149 minuten

geregisseerd door Tom Tykwer
met Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2010, 14:18 uur
Toevoeging op mijn persoonlijke zienswijze van 25 mei 2009, 16:51 uur; een prachtige handleiding voor alle gecodeerde boodschappen uit de film, die een haast perfecte visualisering is van het boek, is het boek 'De Geheime Geschiedenis van de Wereld' van Jonathan Black.
Ik weet bijna zeker dat Patrick Süskind lid is geweest van een mysterieschool.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juli 2010, 12:45 uur
Goede film, geweldige beelden van Parijs en Grasse, goed acteerwerk en fijne soundtrack.

Daarnaast zijn er wel een paar minpunten vond de speelduur aan de lange kant en veel scenes uitgerekt en erg gedramatiseerd.

Het gegeven op het eind vond ik wel nice en origineel ik zag het niet aankomen in ieder geval.
Alleen de manier waarop die orgie gevormd wordt vond ik moeilijk te zeggen te theatraal i.p.v realistisch en past ook niet echt bij de rest van de film. En dat de vader van dat meisje als enigste weerstand kon bieden en met dat zwaardje nog allemaal dramatisch komt doen en dan toch bezwijkt was ook onnodig.

Voor de rest is het wel een prachtige film en zeker het bekijken waard.

3.5

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 17:59 uur
Ga niet eerst het boek lezen. Het hele verhaal zat mooier in mijn hoofd, alleen Dustin Hoffman was een plezierige verrassing.

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 19:19 uur
k.grubs schreef:
alleen Dustin Hoffman was een plezierige verrassing.

Meen je dat nou? Dè zwakke plek in de film wat mij betreft.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2010, 0:51 uur
Ja dat meen ik... Ik vond het boek erg mooi en vond dat niet terug in de film. De scenes met Hoffman vallen uit de toon en herinner ik me misschien daardoor het beste.
Het is meestal geen succes een boekverfilming van een mooi boek te zien. Je eigen beeld wordt vervangen door een ander en een leeservaring van dagen wordt in hooguit een paar uur gepropt.
Een boek verfilmen is een soort luiheid. Zal eens kijken of daar een topic over is.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2010, 11:08 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Boeiende film, al had hij ten eerste wel iets korter gekund en 't einde vond ik helaas ook niet echt bevredigend. Dat deze jongen 'n sterk ontwikkeld reukorgaan heeft en zelfs geuren kan waarnemen op verre afstand plus 't feit dat hij zelf géén lichaamsgeur heeft, nou ja daar wil ik best wel in meegaan. Maar naar 't einde toe wordt t wel erg moeilijk om nog mee te gaan in die onrealistische gebeurtenissen. Ik vind dat Jean-Baptiste ook gestraft had moeten worden, maar in plaats daarvan weet hij door middel van zijn zelfgemaakte geur iedereen voor zich te winnen, inclusief de vader (Alan Rickman) van één van de meisjes die hij vermoord heeft, die hem tot dan toe logischerwijs enorm haatte en hem absoluut gestraft wilde zien worden. Op 't einde, als Jean-Baptiste weer terug in Parijs is, wordt hij door arme mensen voor 'n engel aangezien en wat doen die mensen? Ze vreten hem op???? Hierin kon ik dus echt niet meer in meegaan en ik was blij dat de film toen afgelopen was. De acteurs spelen erg goed en dankzij hen weet de film de aandacht vast te houden, maar 'n eventuele tweede kijkbeurt laat wel even op zich wachten.
O ja, weet iemand hoe ik kan laten zien dat deze tekst spoilers bevat?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2010, 12:55 uur
Gollem schreef:

O ja, weet iemand hoe ik kan laten zien dat deze tekst spoilers bevat?

Als je een bericht schrijft, moet je bovenin de taakbalk op het uitroeptekentje klikken. Dan krijg je dit: (spoiler)(/spoiler) Tussen deze twee 'spoilers' kun je het bericht typen dat spoilers bevat. ;)

niet ingelogd

116.201 gebruikers | 69.739 films | 25.782 regisseurs | 2.779.790 berichten | 3.869.517 stemmen