Zwartboek (2006)

geregisseerd door
Paul Verhoeven (I)met
Carice van Houten,
Sebastian Koch en
Thom HoffmanIn het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.Deze film staat op nummer 209 in de top 250
» volledige top 250
movie-edje
[permalink] geplaatst op 18 januari 2012, 17:37 uurDick2008 schreef:Leo1954 schreef:
Dat valt echt wel mee. Maar als je vooraf al met een houding zit van .... zal het inderdaad nooit wat worden met het bekijken van Nederlandse films.
Het is gewoon zo, Nederlandse films zijn nooit echt goed.
0,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 21:27 uurslecht geacteerd zeg, walgelijk gewoon....het lijkt wel een toneelspel....
1,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 21:40 uurKouros schreef:
slecht geacteerd zeg, walgelijk gewoon......
hier ben ik helemaal mee eens, wat mij uiterst verbaasde aangezien Paul Verhoeven intussen in Hollywood had gewerkt.
Hij ging in 2005 of 2006 hier weer een film maken en die werd weer zoals de jaren 70 en 80 met slechte acteurs en blote tieten - de standaardformaat voor een nederlandse film

[permalink] geplaatst op 20 januari 2012, 9:19 uurKouros schreef:
slecht geacteerd zeg, walgelijk gewoon....het lijkt wel een toneelspel....
Het acteren vond ik eigenlijk wel redelijk. Maar ik snap je punt, want de dialogen die de acteurs voorgeschoteld kregen waren af en toe ook lachwekkend, wat hun geloofwaardigheid niet ten goede kwam.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2012, 13:56 uurMooie oorlogsfilm, sommige pakkende scene's en uitstekend acteerwerk.
Laat de oorlog ook een klein beetje van de andere kant zien. Het doet me een beetje denken aan Inglorious Bastards, maar dan enkel over het personage Shosanna Dreyfus.
Niet slecht. helemaal niet slecht.
[permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 0:44 uurProbleem met deze film is dat het dan ook eerder een thriller is met een oorlogdachtergrondje is dan een oorlogsfilm. Vooral naar het einde toe wordt de oorlog langs de kant geschoven en volgen een aantal onwaarschijnlijke toevalligheden mekaar op.
4,5
[permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 19:16 uurDeze NL/Duits/Engelse oorlogsfilm is zeker de moeite om te bekijken (ook al hou je niet van oorlogsfilms (zoals ik

)). 'k vond het één van de beste Nederlandstalige films dat 'k in een hele tijd nog heb gezien. Bevatte spanning, actie, een komische noot, ...
De hoofdactrice was zeer goed gekozen, was onder de indruk van haar acteerprestaties.
Een aanrader.
1,0
[permalink] geplaatst op 2 mei 2012, 17:12 uurDeze film ging echt helemaal nergens over. Slecht acteerwerk en Johnny de Mol enzo speelde ongelooflijk slecht! het ging helemaal nergens over!
4,0
[permalink] geplaatst op 2 mei 2012, 18:11 uurHet speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en dan gaat het nergens over?
Dat lijkt me niet. Er heeft zich heel veel afgespeeld in die tijd, en zo ook dit verhaal waar ook deels een waarheid inschuilt.
2,5
[permalink] geplaatst op 2 mei 2012, 23:12 uurOmdat het in WO II afspeelt moet het dus wel ergens over gaan? Er zijn genoeg WO II films die inderdaad nergens over gaan, deze film is ook niet bepaald een hoogvlieger.
[permalink] geplaatst op 3 mei 2012, 18:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDan moet het zeker wel ergens over gaan, omdat er genoeg gebeurd en er genoeg verteld kan worden. Ze laten hier meerdere ontwikkelingen zien die echt wel de nodige inhoud hebben.
De bombardement op de boerderij, de boottocht over de Biesbosch, de nieuwe indentiteit van Rachel Stein, het verzetgroepje wat allerlei pogingen doet om de Duitsers dwars te zitten, Rachel die later haar leven onveilig maakt bij de SS en ga zo maar door. Allerlei soorten momenten die ook voorkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Oftewel allemaal gebeurtenissen die alle spanning op laat komen, actie en romantiek in een wrede tijd. Emotie over het verlies van haar familie die uitgemoord word met nog zo veel andere miljoenen mensen.
De film gaat dus wel degelijk over iets.
4,0
[permalink] geplaatst op 6 mei 2012, 2:09 uurHaters gonna hate.
[permalink] geplaatst op 7 mei 2012, 11:25 uurcalimeroz schreef:
Dat kun jij wel vinden, maar met name jouw opmerking over "slecht acteerwerk" slaat werkelijk nergens op.
Terecht heeft deze film in binnen- én buitenland een hoge waardering gekregen -óók van de vakcritici !- en een groot aantal prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Het is dan ook een van de betere films van Nederlandse bodem met internationale erkenning.
"Wij" zijn trouwens over het algemeen vrij goed in het maken van oorlogsdrama's.
[permalink] geplaatst op 7 mei 2012, 11:42 uurThorak schreef:
Niet helemaal mee eens. De film gaat wel degelijk ergens over. Probleem is alleen dat ze uiteindelijk veel en veel te veel in één film willen stoppen. De intrige gaat maar op deze manier maar door en wordt uiteindelijk alleen maar langdradig.
Tegen het einde voelde ik me een beetje zoals Rachel terwijl ik op mijn horloge keek: "Houdt het dan nooit op?"
3,5
[permalink] geplaatst op 8 mei 2012, 21:08 uurAls oorlogsavontuur best goed te doen. Verder valt er niet zo gek veel te halen, of het moet zijn dat het scenario de zaken niet al te zwart wit voorstelt. Er zit ook wel wat rek in bepaalde karakters, maar veel ruimte om te bloeien is er niet. Daarvoor staat het te veel op volle kracht vooruit. Het tempo werkt daarmee twee kanten op, want er zijn her en der wel wat knullige dingetjes aanwezig die op deze manier niet echt irriteren.
Johnny de Mol misschien, maar wat moet je ook met zo'n lullig rolletje en dito teksten. Van Houten is goed, Koch beter en het verhaaltje heeft wel wat weg van zo'n spannend jongensboek met in dit geval dan enkele streken van Verhoeven erbij. Film duurt uiteindelijk wel wat te lang, neemt een bocht te veel en in het laatste kwart duiken ook enkele scènes op die te kluchtig zijn. Beetje lichtzinnig, maar wel een energieke verzetsfilm.
0,5
[permalink] geplaatst op 14 mei 2012, 9:55 uurZeer slecht geacteerd, houtigerig uitgesproken teksten en erg veel continuïteits- en andere filmfouten. En historische missers. Ik heb geen moeite met 'niet-realistische oorlogsfilms', maar binnen één film denk ik wel dat enige vorm van regie wenselijk is. De film zit zo vol fouten dat ik denk dat P. Verhoeven op vakantie was. Daarnaast de gebruikelijke hoeveelheid Nederlands overbodig bloot.
[permalink] geplaatst op 14 mei 2012, 11:00 uurSuperNadine schreef:
Jouw mening wijkt wel heel erg af van vakjury's in binnen- én buitenland!
nominaties "Zwartboek"