Jarhead (2005)

geregisseerd door
Sam Mendesmet
Jake Gyllenhaal,
Jamie Foxx en
Peter SarsgaardAnthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 16:03 uurGoede film.
De film geeft een realistisch mooi beeld neer van de oorlog. Een paar scenes zullen me nog wel een tijdje bij blijven, waaronder de scene met die brandende oliebronnen. Het verhaal is redelijk goed, maar nergens komt hij echt los. Visueel is de film hoogstaand, met goede keuzes qua muziek maakt dit tot een mooi plaatje.
Gyllenhaal doet het weer eens fantastisch, maar ook Sarsgaard mag niet ongenoemd blijven. De film bevat een aantal zeer sterke momenten, maar soms zakt hij wat af. Nergens wordt het echt memorabel.
4,0
[permalink] geplaatst op 2 februari 2011, 22:51 uurMijn soort film.
5,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2011, 14:40 uurFox McCloud schreef:
. Het verhaal is redelijk goed, maar nergens komt hij echt los.
Dat is volgens mij net de bedoeling van de film.
[permalink] geplaatst op 3 maart 2011, 10:26 uurskipy05 schreef:
Het is nu de 3de keer dat ik deze film zie. En ik blijf dit een heel slechte film vinden. De film duurt lang, is saai. Gebeurd niets in. Dit is nu toch de laatste keer dat ik deze gezien heb.
Dus: je kijkt een film en vindt hem slecht, en besluit om hem nog is te kijken, waarna je tot de conclusie komt dat je hem inderdaad slecht vond, waarna je m nog een keer kijkt. je eindconclusie daarvan is dat de film slecht is?
Kan ik concluderen dat je nu HEEL ZEKER weet dat de film slecht is?
4,0
[permalink] geplaatst op 4 maart 2011, 23:06 uurIntelligente oorlogsfilm. Verrassende insteek; de oorlog vanuit de binnenkant van een marinier (soms ook letterlijk zo gefilmd), niet gericht op sensatie maar op de mentale ervaring.
Opgebouwd volgens de "Full-metal-jacket structuur"; recruitment, training, uitzending en aktie, maar dan zonder spektaculaire en spannende combat scenes.
Ook wel prettig om eens een keer een oorlogsfilm te zien zonder opgedrongen visie (anti, zoals veel Vietnam films)
Feitelijk staat de belevingswereld van de marinier centraal en is de oorlogshandeling een bijzaak.
Wel heel mooie woestijnbeelden, apocalyptisch-achtige beelden van verlaten wegen met uitgebrande autowrakken (incl de berijders) en op de achtergrond de brandende olievelden.
Mooi om te zien hoe verwachtingsvol ze die oorlog instapten (gave scene als ze vol emoties naar die helikopter scene uit Apocalyse Now kijken) en de teleurstelling achteraf.
Goeie film.
2,5
[permalink] geplaatst op 20 maart 2011, 22:13 uurHeb deze film meerder malen doorgespoeld. Beelden waren wel mooi.
Het mooie aan deze film was dat ze eindelijk begrijpen dat het Amerikaans volk evenveel de dupe zijn aan de oorlogen die hun regering voeren.
Het eerste uur van deze film leek op een softcore gaymovie of een softcore playgirl film.
3,5
[permalink] geplaatst op 14 juni 2011, 22:55 uurIk vond dit een hele mooie oorlogsfilm. Eentje die niet vol zit met actie en vechtscene's maar meer een film met heel sterk acteerwerk en veel subtiel drama. De beelden van de woestijn en de omgeving zijn ook prachtig om te zien.
1,5
[permalink] geplaatst op 19 juni 2011, 19:47 uurSterk en zeer indringend verhaal.
Soms wel wat onnodig grof, en met veel vuilbekkerij.
Maar wel beklijvend hard.
4,5
[permalink] geplaatst op 26 juni 2011, 18:44 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenRealistische en mooie oorlogsfilm die niet echt over de oorlog zelf gaat, maar meer gaat over het leven van een soldaat voor en tijdens een oorlog. De donkere humor bracht me soms aan het glimlachen. Bijvoorbeeld bij dat stuk waar die vrouw seks heeft met de buurman en op het laatste zegt wie er nu genaaid word bracht me aan het glimlachen. De beelden waren ook heel mooi en sterk acteerwerk.
[permalink] geplaatst op 27 juni 2011, 15:47 uurLeuke oorlogsfilm. Wordt realistisch gebracht. Vond hem op sommige momenten wel iets te langdradig. Soms zelfs humoristisch gebracht, wat de film zeker goed deed. Goed geacteerd door onder andere Gyllenhaal en de beelden waren zeer mooi. Vermakelijke film.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 juli 2011, 20:48 uurGoed. Erg goed. Geeft mooie inkijk hoe de mariniers zich nagenoeg doodverveelden in de woestijn hangende de oorlog met Irak. Mendes doet dat middels realistische beelden en een lekkere score. Laat nogmaals zien, naast Greenzone, Syriana, etc, hoe Amerika e.e.a. 'oplost' in het midden-oosten.
[permalink] geplaatst op 6 augustus 2011, 1:22 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenZeer realistische film over de oorlog in Irak. Het geeft een perfect beeld weer hoe zo'n onzin het is dat daar zoveel jongens heen gestuurd zijn en wat voor domme oplossingen er gezocht werden voor relatief makkelijke situaties.
Elke soldaat verveelde zich daar, en wilde actie. Wat resulteert in gekke situaties. Denk aan friendly fire, jongens die doordraaien en hoog oplopende emoties.
Ook laat de film zien hoe hard "the marine core" is. Al moet ik zeggen dat ik die sexclip van die dude zijn vrouw heel vreemd vond. Enige wat ik me af vraag is of dit verhaal ergens weg komt of dat dit allemaal fictie is?
Ook ziekelijk goed geacteerd. Alles kwam zeer overtuigend over, al moet ik wel zeggen dat ik sommige dingen wel een beetje geanimeerd vond. Sommige achtergronden waren duidelijk niet echt.
Zeer goede film die eigenlijk iedereen een keer gezien moet hebben. Puur en alleen om te zien wat voor onzin het is geweest in Irak.
Keiharde 4*
4,0
[permalink] geplaatst op 1 september 2011, 23:46 uurZoals velen voor mij al aangeven. Mooie inkijk van hoe die mannen het meemaken. Dit is moeilijk te overtreffen.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 december 2011, 19:23 uurHij viel beter mee dan verwacht. De film begint een beetje als Full Metal Jacket, maar de training is hier toch een stuk korter.
De acteerprestaties waren erg sterk, het kwam allemaal erg geloofwaardig over, al sprong toch vooral Jake er uit.
Nu, meestal ben 'k niet zo voor oorlogsfilms, maar dit is zeker geen klassieke oorlogsfilm. De nadruk ligt hier absoluut niet op actie (er gebeurt bijna niks in

) en er is ook ruimte voor humor en drama. De film toont duidelijk hoe zinloos ze er waren.
'k was aangenaam verrast door deze film. Voor de niet oorlogliefhebbers is dit zeker ook een aanrader. De moeite om te bekijken.