The Wrong Man (1956)

geregisseerd door
Alfred Hitchcockmet
Henry Fonda,
Vera Miles en
Anthony QuayleMuzikant Manny Balestrero leidt een gelukkig leven met zijn vrouw Rose en hun twee zoontjes, alleen kampt het koppel met financiële problemen. Wanneer Rose een dure tandheelkundige ingreep moet ondergaan, gaat Manny naar een verzekeringsmaatschappij voor geld. De bediende aanziet hem echter als de overvaller die de bank al twee keer beroofd heeft en alarmeert de politie. Nadat andere getuigen Manny eveneens herkennen, wordt hij gearresteerd.
2,0
[permalink] geplaatst op 10 januari 2010, 14:26 uurEen nogal saaie film waarbij de film mij nooit echt weet te pakken en mee te nemen in het verhaal.
1,0
[permalink] geplaatst op 7 mei 2010, 1:51 uurSaai!
3,5
[permalink] geplaatst op 8 juli 2010, 23:36 uurNa de eerste drie kwartier had ik het idee dat ik misschien wel weer eens vier sterrren zou kunnen uitdelen aan een Hitchcock. Het tweede gedeelte van de film is echter van een iets lager niveau en dus wordt het een halfje lager.
Henry Fonda is een prima acteur en doet het ook hier goed. Heel ingetogen, maar toch overtuigend. het zijplotje in deze film, waar Vera Miles centraal staat is het tweede gedeelte van de film te opvallend aanwezig en veel minder interessant dan het verhaal rondom Fonda. Ook is haar acteerwerk een stukje minder sterk dan dat van Fonda.
Toch heeft ook deze Hitchcock een prima sfeer, sterk verhaal en was ik halverwege harstikke benieuwd hoe het zou aflopen. Dat de afloop licht teleurstelde is jammer, maar desondanks is dit wel een sterke, vermakelijke film, al kan Hitchcok nog veel beter.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2010, 16:22 uurErg meeslepende film, die in 1956 wel heel wat emoties moet losgemaakt hebben bij het publiek. Absoluut de moeite waard om te bekijken. 3,5*
3,0
[permalink] geplaatst op 16 september 2010, 10:31 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHitchcock levert met The Wrong Man best weer een goeie film af, die een leuk verhaal kent. Wel vond ik dat er wat meer spanning in had gemogen. Eigenlijk was de spanning vrij ver te zoeken, op een paar scenes na. Het is al eerder gezegd, maar de eerste drie kwartier waren zeker weten het beste gedeelte van de film. Einde was inderdaad ook wat afgeraffeld. Wel kent de film een erg goeie Henry Fonda, waar best wat kritiek op was. Onbegrijpelijk vind ik, want hij zet hier naar mijn mening een erg sterke rol neer. Vera Miles vond ik dat wel wat minder.
Maar goed, deze Hitchcock was best leuk. Anders, mede omdat ik dit allemaal best realistisch vond. Bovendien is de soundtrack ook mooi. De film kent ook wel wat inzakmomentjes. Zo boeide dat gedeelte dat Vera Miles in therapie moet, niet echt. Maar verder was dit allemaal zeer vermakelijk. Prima film, ben ook nog lang niet uitgekeken op Hitckcock. Inmiddels 17 films van de beste man gezien.
2,0
[permalink] geplaatst op 13 februari 2011, 18:27 uurHitchcock laat de thrills hier achterwege en dus krijgen we drama naar aanleiding van een waargebeurd verhaal uit 1952.
Bij vlagen mooi gefilmd, maar wat verouderd en met te weinig vaart en vooral dus een film die weinig Hitchockiaans aanvoelt.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 februari 2011, 18:31 uurHenry Fonda was geweldig in deze rol - een aanrader
3,5
[permalink] geplaatst op 14 maart 2011, 10:49 uurAls je de welbekende Hitchcock-thriller zoekt, of een vlotte, dynamische actiethriller, dan is deze film misschien niet voor jou bestemd. Het (waargebeurde) verhaal is echter boeiend, het acteerwerk oké. Goed, er had misschien ietsje meer pit in mogen zitten, maar de film is zeker het kijken waard. Van mij een goede 3,5 ster.
3,5
[permalink] geplaatst op 26 maart 2011, 14:01 uurThe Wrong Man begint enorm spannend en intrigerend. Op een veel meer sobere manier dan gewoonlijk weet Hitchcock het beklemmende en machteloze gevoel van het hoofdpersonage goed over te brengen. De scènes in de gevangenis zijn zelfs zo subtiel gebracht dat ze iets weg hebben van Bresson's A Man Escaped. Naar het einde toe overtuigt de film steeds minder, met name door de subplot over de psychose van Fonda's vrouw. Het zijn geen slechte scènes, maar ze halen wel de vaart uit de film. Omdat het een waargebeurd verhaal is, kon Hitchcock op het einde ook geen miraculeuze genezing à la Spellbound of Marnie demonstreren.
[permalink] geplaatst op 6 juli 2011, 17:19 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDeze film heeft mij verrast. Hitchcock blijft ingetogen door het ontbreken van humor en een realistische aanpak. Het verhaal wordt in een rustig tempo verteld, maar verveelt daarbij geen moment. Ik vond het een goede keus om het te schieten in zwart-wit, dat veel bijdraagt aan de sublieme film-noir sfeer. Ook de goede score van Herrmann draagt daar zijn steentje aan bij.
Fonda speelt weer voortreffelijk als naiëve brave burger die langzaam veranderd in een man die langzaam kapot gaat door de zaak. Een erg goede scene is het moment dat Fonda naar zijn cel wordt gebracht en in zijn cel beseft dat het menens is. Een andere scene die erg goed is, is wanneer Fonda in de rechtszaal de mensen observeert. I.p.v. om zich te richten op de rechtszaak zelf, kiest Hitchcock ervoor om zich te focussen op de gemoedstoestand van het personage.
Door het ontbreken van humor en de serieuze toon is dit een unieke film van Hitchcock, die wordt onderschat. Ik had graag gezien dat hij meer van dit soort werkjes had gemaakt.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 juli 2011, 19:22 uurCinematografisch gezien misschien wel mijn topfavoriet van Hitchcocks hele oeuvre. Het hele stuk waarin Henry Fonda naar de bak wordt gebracht... wauw. Verder een weinig glamoureus verhaal zonder helden, wat ook de bedoeling van Sir Alfred was. Top verteld en geacteerd. Ook Vera Miles was indrukwekkend.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 17:27 uurDit buitenbeentje in zijn genre (gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen), laat klip en klaar zien wat voor een begenadigd regisseur Alfred Hitchcock was (zijn stijl van regisseren is directer in vergelijking met zijn andere films). Aannemelijk is bovendien dat hij deze realistische, serieuze, boeiende en doeltreffende film in documentairachtige stijl nooit gemaakt had, als een voor hem aangrijpende gebeurtenis in zijn jeugd niet had plaatsgevonden. Het was de bedoeling dat Gary Grant de hoofdrol zou spelen, maar Henry Fonda, met zijn nuchtere wijze van acteren, kreeg de voorkeur.
3,0
[permalink] geplaatst op 20 maart 2012, 20:08 uurGeen cameo, maar een heuse introductie van Hitchcock. Alsof hij z'n publiek wil waarschuwen. The Master of Suspense op de drama toer in een film die zich niet zozeer richt op het bewijzen van onschuld, maar op de gewone man en wat domme pech met een dergelijk leven en gezin kan doen. Niet spannend, maar treurig van toon met een ijzersterke Fonda. De gezichtsexpressie als hij wordt verhoord en voorgeleid is alleszeggend.
Hoogtepuntje wat dat aangaat is de blik wanneer de deur naar de cellen opengaat, Hitch haalt daar ook nog wat aardige camerafratsen uit. Jammer dat de gevolgen voor mevrouw Balestrero heel wat minder indruk maken, waardoor de film richting het einde aan kracht inboet en, afgezien van de overgang, de zaak ietwat lullig wordt afgerond. Met wel een opvallend religieuze noot. De schrijnende slotscène is er dan wel weer eentje die staat.
[permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 0:48 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen sterk afwijkende Hitchcock. Veel soberder, deels op locatie geschoten, ingetogen geacteerd. Een geweldige en heel sfeervolle eerste helft en een van Herrmanns mooiste scores. Ook visueel een van de fraaiere Hitchcocks. Helaas ben ik het met de mensen eens dat de tweede helft wat minder is. Hoewel de voorstelling van depressie wel opvallend eerlijk voor die tijd. Einde is wel heel erg kort en daar valt wat voor te zeggen. Deze film focust zich vooral op de onschuldige man die wordt beschuldigd van een ernstig misdrijf.
Door de wat mindere tweede helft had ik eerst een 3.5* staan, maar dat voelt echt te weinig. Ik maak er een kleine 4.0* van.