The Blues (2003)

47 stemmen | gemiddelde 3,57
Muziek /
Documentaire600 minuten (miniserie, 7 delen)
geregisseerd door
Wim Wenders en
Richard Pearcemet
Nathaniel Lee Jr.,
Tommy Redmond Hicks en
Susan McWilliams"The Blues" is een serie films die mensen weer bekend moet maken met de blues en bewust moet maken van zijn aandeel in de Amerikaanse en wereldwijde muziekcultuur. Onder leiding van Martin Scorsese laten 7 verschillende regisseurs hun visie zien op de blues. Alle zeven hoofdstukken hebben één centraal thema: hoe de blues van volksmuziek is uitgegroeid tot een universele taal.
[permalink] geplaatst op 12 mei 2005, 10:58 uurNog niet alles van gezien, maar wat ik heb gezien vind ik echt geweldig!
[permalink] geplaatst op 26 september 2005, 11:46 uurDeel 1, Feel Like Going Home, geregisseerd door Scorcese, is deze vrijdag te zien op BBC2, 00.35 uur.
Of de overige delen ook nog worden vertoond (binnenkort) is nog een raadsel.
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2005, 14:05 uurOp Canal + al wel te zien
3 november : Feel Like Going Home (Scorsese)
10 november : Piano Blues (Eastwood)
17 november : Warming by the Devil's Fire (Burnett)
24 november : Red, White & Blues (Figgis)
1 december : Godfathers and Sons (Levin)
8 december : The Road to Memphis (Pearce)
15 december : The Soul of a Man (Wenders)
Met een bijbehorende vraag aan de moderators :
Moeten deze films niet apart op de site ?
[permalink] geplaatst op 4 november 2005, 12:41 uurDonderdagavond, 3 november, 22.30 uur, koud pilsje uit de koelkast, schaaltje met wat nootjes, tv aan, neerploffend op de bank, verwachtingsvol en vol goede moed.
22.35 uur: niet Feel Like Going Home komt op het beeldscherm. Lauw bier en onaangetaste nootjes waren het gevolg.
(het is dat ik Canal + gratis heb tot en met december, anders)
4,0
[permalink] geplaatst op 10 januari 2006, 20:01 uurAbsoluut meesterwerk. Mijn favoriet is die van Wim Wenders. Zeer origineel.
Ribera
[permalink] geplaatst op 6 april 2006, 12:01 uureen goed boek ook
[permalink] geplaatst op 16 december 2007, 16:28 uurwaar kan ik het vinden?
4,0
[permalink] geplaatst op 24 maart 2008, 14:49 uurIs nu voor weinig te koop, op bijv. play.com. Erg interessante reeks, hoewel je natuurlijk wel van blues moet houden.
4,0
[permalink] geplaatst op 12 juni 2009, 7:47 uurDeze documentaire voor 25 euro op de kop getikt maar door de kwaliteit van de films en vooral de muziek gaat dit mij in the end veel meer kosten. Ik moet nu echt cd´s hebben van BB King, Howlin Wolf, Muddy Waters, Robert Johnson, Ike Turner, Ray Charles, Fats Domino enz. Maar goed; kijkend naar de zeven films die in deze documentairereeks gemaakt zijn dan kun je zeggen dat ze niet allemaal hetzelfde nievau hebben.
De eerste film, feels like going home, van scorsese, is meer een introductie op de serie en gaat daarom niet echt de diepte in. 3*
The soul of a man, is een schitterende vertelling over het leven van drie bluesmuzikanten, Blind Willie Johnson, Skip James & JB Lenoir. Absoluut hoogtepunt van deze serie. 4,5*
The Road to Memphis van Richard Pearce laat het touren van de bluesscene zien in het huidige Amerike door een huidige bluesartiest te volgen. Deze artiest is wel grappig maar niet van een heel hoogstaand niveau. Wel uitgebreid BB King aan het woord en hoe de Memphis blues zich heeft ontwikkeld. 3,5*
Warming bij the devils fire van Chester Burnett is een minder deel van de serie. Er wordt het dillema weergegeven van bluesartiesten tussen blues en gospel aan de hand van een fictioneel verhaal. Er wordt niet echt diep ingegaan op de blues zelf. 3*
Godfathers and Sons van Marc Levin vertelt het verhaal van de Chicago blues. Chuck D en de zoon van de oprichter van Chess doorlopen de geschiedenis aan de hand van de lp Electric Mud van Muddy Waters. Absoluut een mooi verhaal en super muziek. 4,5*
Red, White and Blues van Mike Figgis gaat in op de engelse kids die worden beinvloed door de zwarte bluesartiesten. Iedereen die wat betekende op bluesgbied in het engeland van de jaren zestig komt aan bod en daarom zeer interessant om te kijken. 4*
Piano Blues van Clint Eastwood is een beetje een vreemde eend hiertussen omdat er alleen naar de piano wordt gekeken. En omdat dit nu niet van origine een bluesinstrument is wordt er ook vaak een aantal keer uitgeweken naar vooral jazz. Wel super om al die oude legendes te zien. Ook mooi om Ray Charles te zien praten en spelen.
Al met al een erg goede introductie op de blues. Dus als serie goed geslaagd. 4*
4,0
[permalink] geplaatst op 24 oktober 2009, 12:42 uurBij de Media Markt de gehele box voor €18.99.
4,5
[permalink] geplaatst op 7 januari 2010, 18:10 uurIk heb de dvd-box en alles al gezien. Houd je van blues en de geschiedenis ervan? KIJKEN!! Fantastisch.
Eentje viel me slechts tegen. Die van Clint Eastwood.
Voor de rest heeft deze oude bluesrakker genoten. Wat een sfeertje.
Ik trek een half puntje af voor Eastwood en kom op een vette 4,5.
4,0
[permalink] geplaatst op 28 januari 2010, 22:58 uurPrachtige serie films.
De een wat sterker dan de andere, maar alleen het idee om dit project op touw te zetten is al lovenswaardig.
En dat is de uitzending van deze films op de Belgische TV eveneens.
Olie op het toch al laaiende Bluesvuur van ondergetekende Bluesman.
[permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 0:40 uurIemand een idee waar je deze box set kan kopen voor een redelijke prijs?
[permalink] geplaatst op 11 februari 2010, 20:50 uurAha, hier zag ik dus een paar weken geleden één deel van voorbij komen op België. Geen idee van wie hij was, maar het zat vol (propvol) met verwijzingen naar De Grote der Blues (in een verhaal over een vader en een zoon). Interessant om te zien, vooral ook voor degene die al met het één en ander bekend is.
3,5
[permalink] geplaatst op 31 juli 2010, 19:49 uurInteressante, met liefde gemaakte documentaire over een ondergesneeuwd muziekgenre.
Leuk om allerlei oude beelden te zien en kennis te maken met artiesten waar ik nog nooit van gehoord had.
Toch had ik het liever net iets anders gezien. Nu zijn het 7 losse films geworden, waarin de regisseur zijn persoonlijke ervaring inzake de blues deelt en zijn liefde voor de muziek toont. Dat leidt enigszins tot willekeur, en geeft een mooi plaatje van de blues, maar geen totaalplaatje.
Het was mijns inziens als geheel interessanter geweest als de docu de ontwikkeling van de blues had laten zien, verdeeld over 7 episodes, van het begin tot nu.
Dan had je niet alleen een mooi plaatje gehad van de ontwikkeling van de 'early blues' tot de hedendaagse bluesrock, maar ook een beter overzicht van de bekendste artiesten.
Nu komen sommige artiesten in bijna elk deel van de docu voor (Muddy Waters, Howlin' Wolf), en sommige blueszangers/gitaristen helemaal niet (ik noem een Stevie Ray Vaughan, Elmore James, Albert King).
Maar toch wel een boeiende muziekdocu.
Waarderingen per deel:
1. Feel Like Going Home (Martin Scorsese): 3,0*