132.207 gebruikers | 83.238 films | 30.189 regisseurs | 3.421.801 berichten | 4.775.483 stemmen

locatie: Films » Red Dragon (2002) » Info

Misdaad / Thriller
124 minuten

geregisseerd door Brett Ratner
met Edward Norton, Anthony Hopkins en Ralph Fiennes

Dr. Hannibal Lecter is achter zijn façade een moordende psychopaat. Nadat FBI-agent Will Graham erin is geslaagd hem te arresteren, gaat hij na een aantal jaar met tegenzin achter een andere moordende man aan: De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, alleen is Hannibal niet erg gewillig om Graham te helpen bij zijn zoektocht.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 april 2011, 11:53 uur
Deze prequel benadert het niveau van de klassieker The Silence of the Lambs. Het mist dan wel net de gierende spanning van die film, maar met deze thriller was het ook smullen geblazen. Anthony Hopkins is weer super bezig en ook het andere acteerwerk was meer dan voldoende. Jammer dat van Edward Norton tegenwoordig zo weinig vernomen wordt. In echt grote films heb ik hem de laatste tijd niet gezien. Even vreesde ik dat het einde nogal anti-climaxerig ging worden, maar gelukkig komt dat allemaal net op tijd goed.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2011, 9:15 uur
super film, ik begrijp niet waarom ik deze niet eerder heb gezien..
spanning tot op het einde... 3.5

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Red Dragon (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Red Dragon (€ 12,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Red Dragon (€ 12,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 mei 2011, 13:11 uur
redelijk, maar toch vind ik de originele jaren 80 versie veel beter

Manhunter (1986)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 mei 2011, 21:28 uur
Uzza_Sparta schreef:
redelijk, maar toch vind ik de originele jaren 80 versie veel beter

Manhunter (1986)

Vind 'origineel' altijd een lastige term bij deze films. Ik zou gaan voor: 'eerste verfilming'.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juli 2011, 13:08 uur
Deze film is dan wel niet zo spannend als The silence of the lambs, maar hij is tóch spannend genoeg om je voor de volle speelduur van de film op het puntje van je stoel te laten zitten.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juli 2011, 1:09 uur
moet deze dringend nog eens bekijken!

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2011, 16:41 uur
Aparte film.
Ik mist de eerste 20 minuten dus ik was niet volledig mee. Maar ik heb de draad toch nog kunnen oppikken en ik was bijna direct meegesleept in het verhaal. Hannibal Lecter is één van de beste filmpersonages. Zijn gezichtsuitdrukkingen en zijn manier van spreken... _O_
Ik herkende "D" van ergens. Ik zei: Man, die gast lijkt massa's op Voldemort!
Toen zag ik in de aftiteling dat het Ralph Fiennes was. Toen wist ik: Ma, die gast is gewoon Voldemort in Harry Potter. Dus ja.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 augustus 2011, 3:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
De zoveelste Hannibal Lector-film die me niet kon boeien. Ik vraag me af waarom de makers toch steeds verleid worden door hun fantasieloze brein om z'n afgezaagde en alles behalve spannende speurtocht op de markt te brengen. Ik heb geen negatieve kritiek op Anthony Hopkins want deze ouwe rot doet weinig verkeerd en past als gegoten in zo'n rol als doorgedraaide en tevens opgesloten moordenaar. Edward Norton is natuurlijk ook vrij foutloos. Maar de boeken, codes, hulpbronnen en het gezinnetje van hoofdfiguur dat op het einde in gevaar komt... het is allemaal te saai en te standaard. Zodiac van David Fincher is nog enigszins leuk aangepakt met een aantrekkelijke vormgeving en dergelijke maar de manier waarop hier alles in beeld wordt gebracht kan het magere plot ook niet bepaald rechttrekken. De bombastische muziek doet je vermoeden dat we te maken hebben met een zeer indrukwekkende thriller maar het draait gewoon om een gekke badguy die in een schijnwereld leeft en gezocht wordt door de recherche. Matig.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2011, 10:51 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Jaaa, dit is weer superspannend neergezet. De creepy sfeer die om Lecter heen hangt klopt helemaal en hij werd dan ook weer weergaloos neergezet door Hopkins. Maar niet alleen Hopkins sprong eruit wat acteerwerk betreft. Ik vond Fiennes ook ontzettend overtuigend en sick overkomen. Die man kan ook wel acteren hoor.

Het einde zag ik in grote lijn wel een beetje aankomen. Niet precies maar ik had al wel het vermoeden dat we een scène zouden krijgen waarin de kijker denkt dat de moordenaar dood is en dat hij dan in de laatste scène nog even terug zou komen. Dat was nou niet bepaald een origineel en spannend einde maar de rest van de film is wat mij betreft gewoon top !

Kortom qua verhaal misschien niet al te bijzonder maar qua sfeer, spanning en acteerwerk een absolute aanrader.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 oktober 2011, 23:13 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Erg goeie film ook. Niet zo sterk als SOTL, maar toch zeker zo spannend. Naarmate de film vorderde was de spanning soms niet te snijden.

Casting was erg goed met Hopkins en Norton, net als FIennes. Ook Keitel had een leuke orl

Alleen heb ik een vraag over het einde, die laatste scene. Waarom vraagt hij hoe die jonge FBI agente heette en waar ging dat over. Een verwijzing naar Clarice in SOTL??

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 november 2011, 20:30 uur
erg goeie film niet zo sterk als silence of the lambs maar komt toch aardig dicht in de buurt.

Anthony Hopkins speelt erg sterk als Hannibal Lector hetzelfde geldt voor de gene die de tandenfee speelde,De film werdt vooral het laatste uur erg spanned met enkele mooie scene's.
De film duurde wel vrij lang maar echt een probleem was het niet want het bleef de heletijd wel boeiend en spannend.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 november 2011, 0:23 uur
Na het herzien van Manhunter was dit de meest logische en relevante herziening die daarop volgde. De meest frustrerende en zinloze remake die ik tot op heden tegen ben gekomen. Manhunter was perfect, op elk vlak dik in orde maar toch moest er een nieuwe film komen die het gelijknamige boek volgt van Harris. Het houdt niet over.

Het is ook niet dat Red Dragon iets nieuws t.o.v. Manhunter toont. Ook al is het 16 jaar later, Manhunter blijft met gemak superieur, op elk vlak. En dat Red Dragon ook niets nieuws brengt, behalve Hopkins als Lecktor is Red Dragon toch een 'draak' van een film (pun intended, voordat ik in het memorabele quotes topic kom). Petersen was al goed maar Norton vind ik vaak echt niet te doen, vreselijk acteur, alleen als een film een waar meesterwerk is is hij te verteren.

De gelaagdheid die Manhunter zo geweldig maakte zijn hier totaal niet aanwezig. Deze is dan ook enorm dumbed down i.t.t. het origineel. Misschien dat het met de doelgroep te maken heeft, zou kunnen. De dromerige en dynamische cinematografie van het origineel is ook nergens te bekennen. Al is de crew hierachter dan ook minder dan bij Manhunter destijds maar toch.

Overbodige troep.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 0:28 uur
Ik kijk de hele Hannibal Lecter reeks in de meest verschrikkelijke volgorde, maar dat is mijn probleem. Ik heb inmiddels alle delen wel gezien en vond deze van de drie hoofdfilms toch de minste. Het verhaal en met name de ontknoping rondom de Tandenfee vond ik niet spannend genoeg. Ik had liever meer verhaal rondom Lecter zelf gezien, want wat speelt de man toch briljant. Red Dragon redt het qua schrik angst momentjes gewoon niet met SOTL en Hannibal. Daarom net iets minder sterren dan zijn voorgangers.

* * *

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 21:04 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Van Ratner had ik vooralsnog absoluut geen hoge pet op, en ik dacht van tevoren: Hmmm, zal het dan toch lukken eindelijk eens iets goed neer te zetten, met Hannibal notabene? Een inspiratiebron die tot nu toe al 3 redelijke tot zeer goede producten had opgeleverd. Tel daar de cast (met veel bekende gezichten in bijrollen) om van te likkebaarden bij op en het kon haast niet meer mis gaan. Ehhhmm, maar dat ging het dus toch.... Men probeert veel te opzichtig en zelfs geforceerd zoveel mogelijk scenes náást Manhunter te draaien in plaats van te kopiëren. Iedere invalshoek uit het plot is anders, aan tal van scenes wordt een andere draai gegeven en soms geeft men er zelfs een heel andere interpretatie van. Misschien juist wel omdat men in Red Dragon trouwer is aan het boek (of juist in Manhunter, ik weet het niet, ik ken het boek niet), maar de wijze waarop dat door Ratner wordt neergezet is allesbehalve overtuigend. Het plot wil nooit echt losbarsten, een scherpe dialoog zoals we dat van Hannibal kennen komt nauwelijks voor en daarnaast struikelt de prent over twee lelijke blunders (vb. Na de ogenschijnlijke dood van Dolarhyde spreekt Graham over de tattoo op de rug van Dolarhyde, maar dat kon hij op dat moment nog helemaal niet weten, want dat was bij niemand bekend en kon ook niet bekend zijn aangezien het lijk in het huis Dolarhyde niet was AUW!). Ondanks een stevige cast is de rol van Fiennes ronduit teleurstellend. Doorgaans kan hij op veel steun mijnerzijds rekenen, maar hij paste totaal niet in deze rol. De cinematografische hoogstandjes zijn daarnaast ook met gemak op de vingers van één hand te tellen en oogt de prent regietechnisch nogal fragmentarisch. Ik kom niet veel verder dan een kleine onvoldoende (evenals Manhunter, waarin Mann het slotakkoord om zeep hielp, al moet gezegd dat het slotakkoord in Red Dragon ook weinig pretentieus is).