Red Dragon (2002)

Misdaad / Thriller
124 minuten
geregisseerd door
Brett Ratnermet Edward Norton, Anthony Hopkins en Ralph Fiennes
Dr. Hannibal Lecter is een op vrije voeten lopende moordende psychopaat. Nadat FBI agent Will Graham erin is geslaagd hem te arresteren gaat hij na een aantal jaar met tegenzin achter een andere moordende man aan: De seriemoordenaar 'De Tandenfee' hij slacht hele gezinnen af. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, alleen is Hannibal niet erg gewillig om Graham te helpen bij zijn zoektocht.
2,5
[permalink] geplaatst op 8 november 2009, 15:56 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDe opening van Red Dragon laat al meteen een in potentie erg tof verhaal zien: Hannibal Lecter die, nog altijd op vrije voeten, zelf meehelpt bij het oplossen van zijn eigen zaak. Maar helaas: het duurt niet lang voordat Lecter opgepakt wordt en nog alleen maar enkele flauwe, cryptische aanwijzingen mag geven. Anthony Hopkins speelt zijn rol uitstekend - al dreigt hij af en toe wel een parodie op zichzelf te worden -, hetgeen het des te jammer maakt dat zijn rol zo klein is ten gunste van Ralph Fiennes, die een geloofwaardige moordenaar neerzet, maar spijtig genoeg gewoon niet zo heel erg eng is. (De scène waarin Fiennes oraal bevredigt wordt terwijl hij naar een videoband van zijn volgende slachtoffers kijkt was wel vrij luguber.) Er is dan ook maar weinig wat Red Dragon boven de middelmaat uittrekt: het doet de film geen goed dat er te zeer binnen de lijntjes wordt gekleurd; Red Dragon is een standaard kat-en-muis-verhaaltje, maar dan met een bekende filmmoordenaar in een bijrol.
3,5
[permalink] geplaatst op 18 november 2009, 9:47 uurHet eerst uur is erg sterk, maar daarna wordt het minder en minder. Hopkins was ook wat vlakjes.
4,0
[permalink] geplaatst op 8 januari 2010, 18:04 uurIk vond dit juist een van de betere delen.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 april 2010, 19:00 uurZeer sterke film!Vond dit de 2de beste film in de reeks,na silence of the lambs!
[permalink] geplaatst op 2 mei 2010, 23:32 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen hele goeie hannibal lecter film. Erg spannend en stukken beter dan hannibal rising. ik vond dialogen ook erg goed . vooral de gesprekken tussen Hannibal en Will . De script schrijvers hebben goed werk verricht! 4* voor de spannende sfeer en het acteer werk
[permalink] geplaatst op 19 mei 2010, 22:10 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBen ik de enige die het einde niet begreep (dat Lector in de gevangenis zit en de directeur naar hem toe komt om te zeggen dat er een fbi-agente op hem zit te wachten die niet op een fbi-agente lijkt)?
2,5
[permalink] geplaatst op 19 mei 2010, 22:49 uurVolgens mij was dat een verwijzing naar Silence of the Lambs, het 'vervolg' (qua chronologie in de film) op deze. Aan je stemmentabel is niet af te lezen of je die al gezien hebt, dus vandaar dat je de verwijzing misschien niet begreep.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 mei 2010, 14:36 uurWas ook weer een onderhoudende hoofdstuk van het Silence of the Lambs/Hannibal reeks. Met deze keer ook een verzameling goede acteurs en van de regiseur van Rush Hour. Maar ondanks dat is dit toch niet het allerbeste deel, maar toch wel op enkele punten interesant. Dit speelt zich ook af voor de gebeurtenissen van TSOTL en de film eindigt ook waar TSOTL begint. Ook was die recht voor zijn raap scenes met de Toothfairy lekker bruut en word ook schitterend neergezet door Ralph Fienes en Hannibal werd weer goed gespeeld door Hopkins. Ook had Harvey Keitel een mooie bijrol als inspecteur. Ook die scenes met die blinde vrouw waren erg pakkend.
Al met al zeer onderhoudend en vermakelijk hoofdstuk. Kan der wel mee door.
[permalink] geplaatst op 10 juni 2010, 22:18 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGoede film die niet veel onderdoet voor TSOTL. Spannend sfeertje en een fijne cast. Vooral, Norton, Fiennes en de blinde vrouw deden het met name alleraardigst. En Hopkins blijft natuurlijk altijd genieten. Er hing helaas wel zo'n typisch 2000-sfeertje over de film heen, en dat deed iets af aan het geheel. Maar een kniesoor die daar een groot probleem van maakt.
Verder was mij één ding niet duidelijk. Waar haalt de 'dragon' in het brandende huis zo plots een slachtoffer vandaan om neer te schieten?
[permalink] geplaatst op 22 juni 2010, 15:52 uurKarl van H. schreef:
Volgens mij was dat een verwijzing naar Silence of the Lambs,
Dat kan niet anders.
[permalink] geplaatst op 22 juni 2010, 16:02 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDe prequel op Silence of the Lambs. De film die ik heel hoog heb staan in mijn achting. Red Dragon doet zeker niet veel onder voor Silence of the Lambs. Beide films beginnen ijzersterk met Lecter. Eén van de beste personages ooit! Geweldig rauw. De manier waarop hij zijn woorden zorgvuldig kiest. Elke keer weer kippenvel!
Je kunt er natuurlijk niet omheen om vergelijkingen te gaan leggen, dus ook ik zal dat doen. Waar Red Dragon toch tekort schiet in verhouding tot Silence of the Lambs is de 'detective-Lecter'-relatie. Daar waar de 'Clarice-Lecter'-relatie geweldig is en ongelofelijk intrigerend. Vooral de manier waarop hij op haar inspeelt is geweldig. De 'Will-Lecter'-relatie is zeker niet slecht, maar mist toch net dat scherpe randje dat er in Silence of the Lambs wel was.
De seriemoordenaar in Red Dragon vond ik wel beter. Met name het feit dat het heel duurt, voordat je hem te zien krijgt, was slim gedaan van Ratner. Wat hij daarna weer niet goed doet is hem uit gaan diepen. Je leert zijn gevoelens kennen en dat vond ik jammer. Ik vind het veel leuker als je niks te weten krijgt en de film daardoor een grimmige sfeer krijgt.
Alles was redelijk ondergeschikt (niet veel hoor) aan bovengenoemde film. Tot het einde. Uiteraard
had ik zo'n twist wel enigszins moeten aan zien komen, het was ook te makkelijk. Toch werd ik verrast en kregen we nog een spetterend slot. Ademloze
scène in het huis.
De finish touch van Lecter maakt deze film een 4,0* waard. Iets minder makkelijk gegeven dan bij Silence of the Lambs, maar zeker verdiend! In het bijzonder die verwijzing naar Clarice. Subliem!

4,0
[permalink] geplaatst op 27 juni 2010, 10:43 uurSterk verhaal weer, geweldig geacteerd door Hopkins (zoals altijd) en weer heel vermakelijk.
3,5
[permalink] geplaatst op 5 juli 2010, 10:02 uurDe personage van Ralph Fiennes is uitzonderlijk goed neergezet. En Hopkins heeft het ook erg goed gedaan. Ondanks dat ik heeeel lang geleden de film al heb gezien keek ik m een tijdje terug weer en het bleef weer van begin tot eind boeiend.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 juli 2010, 19:48 uurMinder memorabel dan Hannibal en minder sterk dan Silence. Maar gelukkig tig keer beter dan Hannibal Rising. In Red Dragon staat de seriemoordernaar centraal en is Hannibal eigenlijk een soort van info-balie. Vergelijkbaar met Silence en het tegenovergestelde van Hannibal waar Dr. Lecter op de voorgrond staat. Red Dragon vond ik wel goed maar 't maakte minder indruk op me dan de vorige twee films. Ralph Fiennes deed het erg goed, Edward Norton was niet echt memorabel (waarom moet ik elke keer aan Shia LaBeouf denken als ik hem zie

) en Emily Watson speelde een blinde op een hele overtuigende manier. Hopkins was wederom de man, al was 't in sommige scenes een beetje over-acting had ik 't idee.
4,0
[permalink] geplaatst op 11 augustus 2010, 16:34 uurAnthony Hopkins is echt perfect gecast voor de rol van Hannibal!
3,0
[permalink] geplaatst op 13 augustus 2010, 22:19 uurVeel minder memorabel dan Hannibal, en even sterk dan The Silence of the Lambs. De acteerprestaties in TSOFL staan buiten kijf, maar er gebeurt gewoon te weinig. In Red Dragon daarentegen blijft het spannend om naar te kijken, en is het een feest van gebeurtenissen die interessant blijven.
3 sterren.
4,0
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2010, 12:31 uurgisteravond maar weer eens gekeken, en vind de film nog steeds geweldig! bijna elke film waarin anthony hopkins de hoofdrol vertolkt is gewoon goed. Deze film is ook gewoon spannend tot de laatste seconde, net zoals silence of the lambs. Ik vind het erg mooi dat ze laten zien dat die gek ook menselijke gevoelens kan hebben (voor de blinde vrouw) en dat ze ook die kant van hem laten zien. Voor de rest krijg je ook echt kippevel als je eraan denkt dat zulke gekken ook in de echte wereld bestaan.
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2010, 12:33 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNog steeds een prima film met Hopkins in optima forma. Ook de scene met Hopkins aan een lijntje met een rode 'danger zone' was een leuke vondst. Fiennes deed het ook goed. Alleen die scene met de roddeljournalist waarbij Fiennes zijn tattoo laat zijn en die journalist zo begint te gillen is natuurlijk enorm achterhaald. Al speelde Seymour Hoffman dit prima. Sterke eindscene ook. Fijn dat de karakters eens goed op elkaar ingespeeld waren en niet dom begonnen te doen.
3,5* Alles bij elkaar. Herkijkertje.