134.887 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.584 berichten | 4.929.010 stemmen

Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (2005)

Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (2005)
96 stemmen | gemiddelde 4,27
mijn stem:
Verenigd Koninkrijk
Documentaire
300 minuten (miniserie, 6 delen)

geregisseerd door Laurence Rees

Na interviews met 100 overlevenden en een onderzoek van drie jaar is er zo veel informatie over het kamp verzameld dat de geënsceneerde dramatische gebeurtenissen in deze documentaire dicht bij de historische werkelijkheid liggen. Een pijnlijk realistische blik op de plek waar de grootste massamoord in de geschiedenis van de mensheid heeft plaatsgevonden.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 januari 2012, 21:41 uur
Ok. Kan die beter edit gebruiken.
Miniseries tellen niet mee. Film >> Toplijsten en favorieten >> Toplijsten (centraal topic)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 20:58 uur
AGE-411 schreef:
Er stond eerst 'top 250'. User in kwestie heeft intussen zijn bericht gewijzigd in 'tip250'.

Ik heb mijn bericht helemaal niet gewijzigd...
Maar enfin, ik heb mijn antwoord.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 19:44 uur
De serie geeft een helder en waarheidsgetrouw beeld van hoe het destijds eraan toe ging.

Ik ben vorige week naar Auschwitz geweest en heb van tevoren deze serie bekeken. Het sloot ontzettend goed aan. Het was enorm indrukwekkend daar, de sfeer die er hing... Grillig en kil. Iedereen zou er eens moeten zijn geweest. Gewoon om te voelen dat zoiets nooit weer kan gebeuren.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 21:08 uur
.Fee. schreef:
Gewoon om te voelen dat zoiets nooit weer kan gebeuren.

Alles kan weer gebeuren, en sinds 1945 zijn er al tientallen genocides geweest: De geschiedenis herhaalt zich constant.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 januari 2012, 13:18 uur
Om nog even door te gaan.

.Fee. schreef:
Iedereen zou er eens moeten zijn geweest.

Maar waarom? Ik combineer dit een beetje met een film als Schindler's List, waar ik ook van die berichten lees als "hoort bij je opvoeding". Begrijp ik niet helemaal.

Zelf kreeg ik gewoon geschiedenisles waar dit soort thema's ook aan de orde kwamen. En op tv had je de "Wereld in Oorlog"-serie.
Misschien dan ook meer voor de wat jongere users bedoeld die opmerking, maar als ik dan beelden zie op tv in deze "moderne tijd", Afrika, Azië, .... ik weet niet, maar het zal dan eigenlijk niet meer mogen gebeuren.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 januari 2012, 13:56 uur
De geschiedenis heeft ons niet veel geleerd waren de laatste beelden.
Uwe-Bol
Darfur

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 18:45 uur
AGE-411 schreef:
.Fee. schreef:

Met het 'kunnen' gebeuren bedoelde ik ook meer dat het eigenlijk niet zou móeten kunnen. Ik weet dat het gebeurd, nu op dit moment waarschijnlijk.
Het zou gewoon zo moeten zijn dat we ons realiseren dat dit soort dingen moeten stoppen, in plaats van onze ogen sluiten en ons er maar niet mee te bemoeien...

Dick2008 schreef:
Om nog even door te gaan.

.Fee. schreef:

Omdat het een gevoel is dat je niet opgewekt krijgt terwijl je een film/serie/documentaire kijkt. Het gevoel, de sfeer die daar hangt is onbeschrijfelijk. Natuurlijk wil niet iedereen er heen en misschien ben ik wat gevoeliger voor dat soort sferen, maar toch blijft het een onbeschrijfelijke ervaring.

Voor alle duidelijkheid: mijn berichtje was echt geschreven op gevoel, niet om iemand de les te leren en ook niet om maar rond te bazuinen dat de wereld nu een stuk beter is, want dat is het namelijk niet.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 februari 2012, 11:25 uur
Schokkende documentaire. Er worden een hoop zaken besproken die inmiddels al aardig bekend zijn. De documentaire valt soms onbedoeld zelf ook wat in herhaling.

Duidelijk is ook te zien hoe sommige SS-ers en officieren zijn gehersenspoeld. Volledig overtuigd van het feit dat de Joden een bedreiging vormden voor 'hun' Duitsland. Weinig emoties op hun gezichten af te lezen.

Er wordt er een zeer duidelijk beeld geschetst van het kamp Auschwitz. Mede door de perfecte reconstructies. Wat mij betreft zo'n docu die ze op alle middelbare scholen verplicht aan de jeugd moeten laten zien.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2012, 15:23 uur
Heavy!