The Curse of Frankenstein (1957)
Alternatieve titel: Frankenstein Ontsnapt

42 stemmen | gemiddelde 3,15
Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction /
Horror82 minuten / 83 minuten (Japan)
geregisseerd door
Terence Fishermet
Peter Cushing,
Robert Urquhart en
Hazel CourtVictor Frankenstein (Peter Cushing) is geobsedeerd met het idee van het creëren van leven. Samen met zijn leraar en tevens assistent Paul Krempe (Robert Urquhart) werkt hij verder aan zijn theorie. Met delen van lijken, afkomstig van onder andere het kerkhof en zelfs van recent gestorven mensen, gaat hij verder met zijn experiment om een levend wezen te creëren uit dood weefsel. Dit zeer tegen de wil van Krempe die gewetenswroeging krijgt. Victor Frankenstein wil hier niets van horen en weet van geen wijken.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 april 2003, 18:17 uurPrima Hammer-horrorfilm, en opvallend goed geacteerd door Peter Cushing. De film heeft zelfs een opvallend pervers randje ...
3,5
[permalink] geplaatst op 21 mei 2003, 15:54 uurBezienswaardige film die een zeer groot succes werd. Knappe low-budgetdecors van Ted Marshall. Met deze film brak een bloeiperiode aan voor de griezelfilm...
4,0
[permalink] geplaatst op 27 december 2006, 21:43 uurvoor die tijd een zeer effectieve horrorfilm!
4,0
[permalink] geplaatst op 1 september 2007, 0:42 uur"Curse of Frankenstein" (naar een verhaal van M.W. Shelley dat de meeste horrorfans ooit wel gelezen hebben en onbetwistbaar als een klassieker mag bestemd worden) is wellicht één van de beste griezelfilms van de jaren 50. Zowel Cushing als Lee geven er een demonstratie van hun acteurstalent. Deze prent luidde het begin in van een roemrijke periode van de Hammer Horror Films en slaagde erin de Universal equivalenten van de jaren dertig te overtreffen. Ook het vervolg "Revenge of Frankenstein" mag er best zijn!
[permalink] geplaatst op 1 februari 2008, 17:32 uurDe geboorte van Hammer horror. Low budget en een matig verhaal, maar met een uitstekend acterende Peter Cushing en een goede verschijning van Christopher Lee. Het heeft meer sfeer en appeal dan de meeste (high budget) horror films. En dat zonder liters bloed! Super.
3,5 sterren
2,0
[permalink] geplaatst op 29 september 2009, 23:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenSorry.
Ik snap dat de fans dit werkje hoog hebben zitten, maar deze classic kon mij amper bekoren. Had er nog wel zin ook.
E.e.a. valt (of staat) met Cushing, wiens personage mij weinig deed. Vond Krempe i.i.g een stuk boeiender. Maar daarmee verloor het verhaaltje mij ook wel een beetje. Krempe wil namelijk 10 keren zijn baas verlaten maar blijft er telkens bij rond hangen. Hmmm...
Ook het zijplotje met de werkster en Court vond ik allesbehalve sterk, om van de monster-verschijning van Lee nog maar te zwijgen. Door de plastic decors wil ik best heen prikken. Maar.. Volgens mij had er toch echt wel meer in kunnen zitten. Ook toentertijd.
Ga het zeldzame vervolg nog wel proberen, hopelijk biedt dat meer perspectief.
Dit is slappe hap, mijns inziens.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 22:42 uurWat deze Hammer-productie voor heeft op haar 26 jaar oudere variant is duidelijk een betere toelichting van het personage van de baron. Zijn interesse voor de wetenschap wordt hier frisser en verdiepende gebracht dan het simpele stereotype van de geflipte professor. Nadeel is dan weer dat dit ten koste gaat van het horroraspect. Ik moet bekennen dat dit de eerste Frankenstein verfilming is waarbij het eigenlijk morbide aspect van zijn experiment goed op me overkwam maar de momenten dat Christopher Lee rondloopt en eng moet zijn blijven schaars. Verder was ik wel erg gecharmeerd van de geweldige sfeer, gotische decors en mooie kleuren. The Curse of Frankenstein is een uitstekende verfilming.
2,0
[permalink] geplaatst op 18 maart 2010, 22:35 uurvoor die tijd spannend. achterhaald. boel bla bla
[permalink] geplaatst op 1 augustus 2010, 14:38 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIn de loop der jaren heb ik aardig wat Hammerhorror gezien, deze vind ik een van de betere. Ik houd van de altijd herkenbare stijl van deze films en het openingsshot van The Curse of Frankenstein maakt me meteen weer verliefd op de gotisch-romantische decors. Net als de versie van James Whale uit 1931 wijkt ook deze verfilming nogal af van het boek van Shelley, maar Cushing zet een voortreffelijke dr. Frankenstein neer en ook Urquhart overtuigt. Zwak puntje is dat het monster uiteindelijk wel zeer gemakkelijk losbreekt uit zijn ketenen - dat had het eerder kunnen en moeten bedenken - maar daar staat tegenover dat zijn (eerste) sterfscène erg mooi is gedaan, met de opdwarrelende herfstbladeren rondom.
[permalink] geplaatst op 16 november 2011, 22:32 uurEen van de eerste echte Hammer horrorfilms en redelijk vernieuwend omwille van het "overdadige" bloed en bloot. Een gedurfde maar goede keuze, want behalve dat het er stilistisch mooi uitziet bleek deze combinatie een publiekstrekker. Los daarvan blijft het verhaal van Frankenstein en zijn monster intrigeren, ook al is dit een zoveelste recycle ervan (Hammer deed in de begindagen van zijn horrorhoogdagen bijna niets anders).
Cushing zet een voortreffelijke baron Frakenstein neer - een smeerlap in hart en nieren met een morbide obsessie. Een andere grote naam is Christopher Lee die een korte maar krachtige rol heeft als het monster. Toch zie ik persoonlijk liever de vertolking van Karloff in Frankenstein uit '31.
Daarnaast is Curse of Frankenstein ook weer een mooi staaltje gothic horror: warme kleuren, weelderige decors en houterige dialogen. Voornamelijk de scènes in het met kleurrijke en pruttelende proefbuizen volgepakte laboratorium springen eruit.
Ongetwijfeld een van de betere Hammers.