134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.414 berichten | 4.928.753 stemmen

locatie: Films » Nuremberg (2000) » Info

Nuremberg (2000)

Nuremberg (2000)
192 stemmen | gemiddelde 3,64
mijn stem:
Canada / Verenigde Staten
Drama / Oorlog
179 minuten (miniserie, 2 delen)

geregisseerd door Yves Simoneau
met Alec Baldwin, Christopher Plummer en Brian Cox

Mei 1945: De Tweede Wereldoorlog is voorbij, Nazi-Duitsland is verslagen en Hitler heeft zelfmoord gepleegd in zijn bunker te Berlijn. Terwijl de wereld roept om gerechtigheid, tracht de Amerikaanse rechter Robert Jackson, het 'proces van de eeuw' in goede banen te leiden. In Nuremberg wordt een tribunaal opgericht, waar vierentwintig Nazi's terecht staan voor hun misdaden tijdens de oorlog.

gebruiker
bericht

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 september 2010, 14:33 uur
Zeer vlakke verfilming, de echte oorlogsbeelden komen ineens uit de lucht vallen en staan in rauw contrast met de amateuristische uitvoering van het scenario.

Had een indringende beklemmende film kunnen zijn, het werd prutswerk.
Brian Cox is de enige die een goede acteerpresatie neerzet.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 september 2010, 0:07 uur
ijzersterke film met een aantal vlijmscherpe dialogen. Geven m.i. een goed inzicht in nazi-ideologie. Als rechtbankdrama zeer geslaagd.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

exclusief € 0,99 verzendkosten

exclusief € 1,95 verzendkosten

gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 oktober 2010, 14:20 uur
Uitstekende film over een van de meest beroemde rechtszaken ooit.
Nog niet zo lang geleden heb ik een semi-documentaire gezien over hetzelfde onderwerp, en aan de hand van die documentaire weet je dat ook deze film wel degelijk gebaseerd is op feiten.
Wat de rollen betreft, Alec Baldwin is hier uitstekend, en voor mij is dit zijn beste rol die ik ooit van hem heb gezien.
En Brian Cox geeft op een onnavolgbare wijze gestalte aan Hermann Göring, ook een van de betere rollen.
Wat betreft het verhaal kan ik kort zijn, iedereen weet wel waarover dit gaat, en het is een film die je nog lang zal nablijven, vooral de scènes die handelen over de concentratiekampen.
Deze film moet je, eventueel samen met de docu, gezien hebben.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 november 2010, 6:59 uur
Tarkus schreef:
Uitstekende film over een van de meest beroemde rechtszaken ooit.
Deze film moet je, eventueel samen met de docu, gezien hebben.

Herstelde link Docu

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2011, 13:30 uur
Grijpt je naar de strot. Baldwin speelt nier maar is het, emoties en al.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 september 2011, 14:07 uur
Een zeer degelijke geschiedenisverfilming die, ondanks zijn lange duurtijd, nergens gaat vervelen. Dit mede dankzij het goede acteerwerk, onder meer van Brian Cox.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 10:15 uur
Het beruchte tribunaal va Neurenberg is een hoofdstuk dat ik als kind steevast oversloeg in de boeken over de tweede wereldoorlog. Ik had veel liever de verhalen over de blitzkrieg in 1940, Stalingrad, Midway, Noord-Afrika, D-Day en ga zo maar door. Rechtszaken interesseren me nauwelijks, ook nu. Het tribunaal van Neurenberg is de officiële afwikkeling van de tweede wereldoorlog. De miniserie kan ook wel als zodanig beschouwd worden. Oorlogshandelingen komen nauwelijks aan bod, maar toch is het een zeer interessant document, omdat het grotendeels de holocaust behandelt. Allerminst saai, omdat de aanloop naar de processen en het verloop ervan heel overtuigend gebracht worden. De vertelwijze is ontzettend interessant.

Behalve dat verschrikkelijke verleden, grijpt de maker ook de kans aan om bepaalde nazi kopstukken in de spotlights te zetten. Wat dat betreft mijn respect om (eindelijk) Hermann Göring eens te zien als een intelligente man en een charmeur, in plaats van de dikke lachzak dat niets anders kan doen dan kinderachtig applaudisseren naar zijn vliegtuigjes. Zonder twijfel de beste rol die ik tot nu toe gezien heb van Brian Cox. Grappig dat hij niet eens de moeite neemt om iets aan zijn Schots accent te doen, maar ergens werkt het wel. Erg indrukwekkend is de verklaring van Rudolf Höss, kampcommandant van Auschwitz, die ijskoud, maar tot in detail, uitlegt hoe hij op het idee gekomen is om Zyklon B te gebruiken en hoe hij ervoor gezorgd heeft dat er dagelijks 2000 joden vergast konden worden.

Het Neurenbergproces zegt veel over de aard van de mens. Göring legt de vinger soms erg nauwkeurig op de zere plek, wanneer hij vertelt dat antisemitisme eigenlijk niet afwijkt van de rechten van de zwarte mens in de Verenigde Staten. Hoe verschrikkelijk het lot van de joden ook is geweest (de getoonde authentieke beelden uit de concentratiekampen geven dat eens te meer aan), de manier waarop sommige getuigenissen worden gebracht, roept ergens (al blijft het weinig) begrip op voor hun daden. Wat ik ermee wil zeggen, is dat het moeilijk is om aan te geven wie de schuldige is: De dader, de bevelhebber, of wellicht het volk dat (van jongs af aan) rassenhaat met de paplepel ingegoten krijgt. Misschien geschiedenis zelf wel. Dit is verplichte kost.