Riget II (1997)
Alternatieve titel: The Kingdom II

92 stemmen | gemiddelde 3,78
Zweden / Italië / Frankrijk / Noorwegen / Duitsland / Denemarken
Horror /
Mystery286 minuten (miniserie, 4 delen)
geregisseerd door
Lars von Trier en
Morten Arnfredmet
Ernst-Hugo Järegård,
Peter Mygind en
Kirsten RolffesRiget II gaat verder waar het eerste deel was gestopt. De hel onder het ziekenhuis, het verzwegen verleden, dreigt nu echt open te barsten. In het Deense Rijkshospitaal gebeuren vreemde onverklaarbare dingen. De geest van Mary, een meisje dat in 1919 door haar demonische vader werd vermoord, waart er rond. Een oudere patiënte, het medium mevrouw Drusse, probeert Mary eeuwige rust te geven, maar een oorverdovend lawaai uit de hel bedreigt het ziekenhuis.
[permalink] geplaatst op 30 november 2004, 12:05 uurIs dit eigenlijk ooit op tv geweest? Reeks 1 hebben ze op de VPRO uitgezonden, maar ik kan me niet herinneren dat ik deze afleveringen ooit heb gezien.
[permalink] geplaatst op 30 november 2004, 23:48 uurJustice4All schreef:
Ik heb gehoord dat deze slechter is dan deel 1.
Ik geef in ieder geval wel de voorkeur aan de eerste reeks. In het tweede deel was ik minder geboeid en verrast. Maar ik moet bekennen dat de serie naarmate hij vorderde ook steeds minder 'in mijn straatje' kwam te liggen. De absurditeiten en de horrorelementen krijgen namelijk steeds meer de boventoon. De serie gaat helemaal 'over the top'. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat liefhebbers van dergelijke elementen het tweede deel juist beter zullen vinden.
[permalink] geplaatst op 30 november 2004, 23:49 uurbioscoopzaal schreef:
Is dit eigenlijk ooit op tv geweest?
Voorzover ik weet zijn deze aflveringen inderdaad (nog) nooit op de Nederlandse tv uitgezonden.
[permalink] geplaatst op 30 november 2004, 23:55 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk weet gewoon niet meer wat bij een en wat bij twee hoort, heb ook gewoon alles op een week tijd op video gezien. Maar ik denk dat
de tweede reeks met die groot uitgevallen baby is en die is wel erg goed. Gewoon allebei 5 sterren, lijkt me het simpelst

4,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2006, 23:04 uurHet tweede deel is inderdaad minder goed, maar des te fascinerend

. Eigenlijk heeft de film last van waar Twin Peaks ook last van kreeg zodra de moordenaar onmaskerd was: het gegeven is te rijk om te laten liggen, maar de echte bestaansreden is er een beetje uit. En dus worden alle teugels losgelaten en krijg je totaal waanzinnige situaties te zien zonder dat er nog een echt boeiende lijn in te vinden is. De gelijkenis is zelfs nog opvallender: beide reeksen slagen er desondanks toch in om met hun allerlaatste aflevering zo'n indruk te maken dat ineens alles vergeven wordt

Maar goed, Riget II komt enorm traag op gang wat het echte verhaal betreft, maar de nevenverhalen zijn zo krankzinnig dat het toch enorm amusant blijft. De trucjes vallen wat door de mand zodat in de eerste drie afleveringen vooral het thriller-element heel zwak uitvalt (ten voordele van het komische aspect weliswaar) maar dat wordt in de vierde aflevering prachtig goed gezet, die is waanzinnig goed.
Nu ik Lars von Trier heb horen vertellen dat er eigenlijk nog een derde reeks moest komen ben ik wel een beetje gefrustreerd, als ik het niet geweten had dan had ik het een mooi open einde gevonden, nu wringt het toch een beetje allemaal, eigenlijk is er niks echt voltooid in deze reeks. Maar goed, het echte leven is ook nooit af

4,0
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2007, 13:07 uurRiget II is knettergekke slapstick, compleet over the top. Het breekt de serie ook wel op eerlijk gezegd. De eerste twee afleveringen van het tweede deel zijn hoofdzakelijk gericht op de humor, terwijl 'de horror' het roer overneemt in de laatste twee afleveringen. Het zou toch beter geweest zijn als het meer gedoseerd was. Weer een dikke 4*.
Nog een paar steekwoorden in een poging mensen over de streep te trekken deze serie te kijken: koffie, wc-pot, Satan, pinguin, trommelende psychiater, wetenschap, 'zombie', spookrijder, postzegels.
Ik zei niet voor niets poging...
4,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2008, 20:48 uureven was ik teleurgesteld. alles uit deel een werd overdreven , ging net iets te ver , de scharme leek een beetje weg. Maar dit gevoel verdween toch ! vooral door het ontroerende horrorverhaal van het kind. Met een ver uitgewerkte horror logica. Het deed mij denken aan een film van David Linch (ik weet niet welke)
3,5
[permalink] geplaatst op 18 april 2008, 17:20 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGeestig, maar toch een stuk minder dan het eerste deel. Waar bij het eerste deel de spanning en mystery nog de overhand hebben, gaan bij Riget II de remmen helemaal los en schuift men de humor en horror meer naar de voorgrond. Dit maakt dit tweede deel zowel hilarisch als bizar, maar voornamelijk echt ongelofelijk over the top. Vooral toen ik voor het eerst scènes zag met
de snel groeiende baby met de hoge stem en het hoofd van Udo Kier moest ik me af en toe toch eventjes achter de oren krabben. Bizar...
Maar goed, ondanks dat het eerste deel toch leuker was, Riget II was erg amusant. Lekkere ongein, fijne droge humor, paar sfeervolle scènes gezien en verder doen de acteurs het ook weer prima. Het is des te jammer dat hoofdrolspelers Järegård en Rolffes niet lang na dit tweede seizoen zijn overleden, ik had ze toch graag in een derde en laatste Riget teruggezien. Verwacht niet dat het ooit nog gaat gebeuren, maar ik zou het niet erg vinden. Maar ach, vele briljante series stoppen met twee seizoenen, daar moeten we ons maar bij neerleggen.
3,5 sterren.
[permalink] geplaatst op 18 april 2008, 18:40 uurLijkt wel Charles Laughton op de cover.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 november 2008, 14:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenZoals gezegd is dit allemaal wat minder. Teveel gebeurtenissen, te flauwe humor en te weinig spanning. Het basisconcept is echter zo sterk dat het geheel toch moeiteloos overeind blijft. Die Udo Kier-baby moet trouwens een van de afzichtelijkste schepsels zijn uit de filmgeschiedenis.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 december 2008, 13:46 uurIk vind dit deel beter dan het vorige, maar beide delen zijn niet hoogstaand.
[permalink] geplaatst op 20 september 2009, 17:32 uurDit vervolg kent net zoals de eerste reeks sterke en zwakke momenten. Over het algemeen vond ik het wel een stuk grappiger, met dank aan de personages die naarmate het verhaal op een climax afstevent, alsmaar gekker worden. Maar op het vlak van horror geeft alleen de tweede aflevering en hier en daar een losse scène in andere afleveringen de verhoopte voldoening. Ik had het gevoel dat de balans tussen horror en humor niet geheel meer in evenwicht was, waar dat in Riget 1 nog wel goed zat. De uiteindelijke climax was ook niet echt bevredigend, want gezien de lange opbouw verwacht je het allemaal wat grootser. Maar dat neemt niet weg dat von Trier een geweldig gevoel voor humor heeft die uit het niets zijn publiek aan het schaterlachen kan brengen. Alleen in dat opzicht al zijn Riget 1 & 2 een must see.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 maart 2010, 18:09 uurRiget II is allicht onverzorgder en chaotischer dan Riget. Het was ook de bedoeling dat er een derde reeks gemaakt zou worden, maar ik weet niet goed hoe het momenteel met die plannen staat. Enkele belangrijke acteurs (o.a. de vertolkers van hoofdpersonages als Stig Helmer en Frau Drusse) overleden kort na de opnames van de tweede reeks, zodat een derde reeks nooit 'compleet' kan aanvoelen. Tegelijkertijd heb ik in een boek uit 2003 gelezen hoe Lars von Trier nog steeds speelt met het idee van een derde reeks, waarin de nadruk meer op horror zou komen te liggen en het verhaal daadwerkelijk afgerond zou worden. Maar het kan zijn dat het interview in dat boek al van vroeger dateerde, dus ik tast in het duister over een mogelijke derde reeks (maar het zou me erg sterk lijken mocht er nog iets volgen...).
Riget II vond ik eigenlijk leuker om te bekijken dan Riget. Dit vooral omdat het er allemaal veel geschifter aan toe gaat en dat de humor bij momenten echt hilarisch is (vooral de scènes met Stig Helmer in de hoofdrol, een fantastisch personage dat in al zijn droog- en botheid enorm komisch uit de hoek komt). Ook qua horror werkt de tweede reeks iets beter, vooral dan inderdaad in de tweede aflevering, die me dwong om meteen na afloop de derde aflevering te bekijken.
Riget II zorgde er voor dat ik het hele werk rond Riget beter kon smaken en dat sommige personages zich in mijn geheugen genesteld hebben. Daarom een kleine 4* voor dit tweede deel, dat her en der erg rommelig aanvoelt maar dit goed weet te maken dankzij de talrijke momenten van waanzin en morbide hilariteit.
4,5
[permalink] geplaatst op 19 september 2010, 22:42 uurBlijft een geniale film (serie) maar jah is ook gemaakt door een van de betere cineasten te wereld. ondanks dat ik Stephen King fan ben blijft gewoon nog steeds jammer dat king er zo een slechte remake van heeft gemaakt met de naam The Kingdom Hospital.
1,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 17:24 uurSlecht.... leeg.... sepia.... acteerwerk van 0,0.... Lars von Trier....
Moet ik nog meer slechte dingen opnoemen??
4,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 17:41 uurDoe maar, zo'n copy-paste bericht van Riget (1) verdient niet echt de schoonheidsprijs. Om maar te zwijgen over het woord 'sepia' waar bij mij de twijfel al toeslaat of je uberhaupt de serie hebt gezien...
1,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 18:00 uurHet is sepia (staat zelfs op de hoes, heb em in mn hand).... en copy paste omdat er niet veel meer over te vertellen valt en het is tenslotte 1 serie niet dan....
Ik vind trouwens alles van Lars von Trier slecht.... waarschijnlijk gewoon niet mijn ding!
Zijn meningen verboden??
1,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 18:03 uur"De serie is gemaakt in een sepiakleur en met een onvast bewegende camera gefilmd, wat doet denken aan de Dogma 95-films"
Aldus de hoes

[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 18:18 uurvistrida schreef:
Het is sepia (staat zelfs op de hoes, heb em in mn hand.
Goh, niet te bekennen op mijn dvd-hoes, wel op Wikipedia... Niet alle beelden zijn in de sepia-verf gevallen overigens.
Sowieso, waarom een hele serie van Von Trier kijken, als je 't toch maar niks vindt? Laat staan kopen... (ook al komt de info van Wikipedia vandaan)
1,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 18:24 uurMug schreef:vistrida schreef:
Wat is nou het probleem??...... Waarom de serie kopen?
Ik zal het vertellen..... ik heb de kartonnen box van de serie al denk ik een jaar in de kast liggen... ik ben net geeindigd met de serie deadwood en dacht.... nu ik toch met series bezig ben ga ik deze ook maar eens kijken....
Ik moet bekennen dat ik ongeveer 6 uur gekeken heb en toen was ik het zat.....
Daarbij heb ik ook Dogville in de kast... deze heb ik nog geen half uur volgehouden en antichrist heb ik na 10 minuten doorgespoeld....
Mijn conclusie.... Lars von Trier maakt hele 'lege' films/series.... de rest ga ik maar niet aan beginnen
4,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 21:09 uurMeningen zijn niet verboden, maar misschien is het je wel eens opgevallen dat er mensen bestaan die Lars von Trier een van de meest visionaire Europese regisseurs vinden, iemand die haarscherpe sociale analyses kan combineren met een verfrissende stijl en gevoel voor humor - helemaal niet zo leeg als je beweert. Ik gun je je mening dus en raad je aan niet meer van de brave man te bekijken want je zult je toch enkel ergeren - maar dat je reactie ook ergernis opwekt, zul je misschien ook wel begrijpen dan.
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 22:20 uurFreud schreef:
Het is ook niet dat ik niet begrijp dat mensen dit goed vinden en hij zal absoluut een meester in dit soort zijn, want er is er tenslotte maar 1..

Maar ik bedoelde het absoluut niet hatelijk, gaf gewoon mijn mening over von Trier zijn stijl.....
Ik ben meer een fan van Harmony Korine als het gaat om vreemde films

4,0
[permalink] geplaatst op 16 februari 2011, 13:51 uurIk lees anders geen kritiek op z'n stijl (behalve dan dat de serie hier en daar sepiatinten kent)... Voor de verdere rest is je bericht net zo leeg als de bedoelingen van de filmmaker (in jouw ogen).
Verder reageerde ik gewoon op je copy-paste bericht waarin je zelfs een vraag stelt waar ik op reageerde. Een dooddoener als 'het is mijn mening' is leeg als je niet uit je woorden kunt/wilt komen, wat alhier het geval is....tja...
[permalink] geplaatst op 16 februari 2011, 17:42 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMug schreef:
Copy paste is toch niet zo gek?? Het is 1 serie..... deel 2 begint waar 1 geeinigd is.... dus heb ik op deel 2 hetzelfde kritiek

En het is toch ook niet raar dat ik de manier van communicatie vreemd vind en dat dat mij niet trekt??
Het eerste stuk al
dat die arts naar die ziekenwagen kijkt duurt op mijn dvd speler al 8 minuten en ik zit al op 14 minuten als
die oude vrouw de lift in wordt gereden en er loopt trouwens ook helemaal niemand in de gangen
dan is er nog helemaal niets gebeurd en hooguit 5 zinnen gezegd....... dat noem ik leeg ja.
Weet je wat ik allemaal kan zeggen in 14 minuten.....