132.204 gebruikers | 83.120 films | 30.189 regisseurs | 3.421.680 berichten | 4.775.238 stemmen

Pride and Prejudice (1995)

Pride and Prejudice (1995)
238 stemmen | gemiddelde 4,21
mijn stem:
Verenigd Koninkrijk
Romantiek / Drama
300 minuten (miniserie, 6 delen)

geregisseerd door Simon Langton
met Colin Firth, Jennifer Ehle en Crispin Bonham-Carter

De Bennets zijn van lagere adel en hebben jammer genoeg vijf dochters. Dit betekent dat bij de dood van vader alles in handen zal gaan van hun neef. Bovendien moeten meisjes een bruidsschat meebrengen en met vijf dochters mag je op niet teveel rekenen. Hun enige hoop is dan ook dat minstens één van hun dochters rijk zal trouwen. Voor de oudste twee moet dit mogelijk zijn: Jane wordt algemeen genoemd als het mooiste meisje uit de streek en ze is geen dommerik. Elisabeth, de tweede, is ook niet mis en hoogst intelligent. De drie jongsten zijn jammer genoeg enorme leeghoofden. Dan doet het nieuws de ronde dat het grote landgoed in de streek verhuurd is aan de rijke Mr. Bingley. En inderdaad, Bingley neemt zijn intrek samen met zijn twee zussen, zijn zwager en zijn beste, zelfs nog rijkere vriend, Mr. Darcy. Voor Bingley en Jane is het liefde op het eerste zicht, terwijl Darcy en Elisabeth onmiddellijk kat en hond zijn. Dan ontspinnen zich allerlei intriges en worden er de meest onwaarschijnlijke paren gevormd. Maar wie zal uiteindelijk met wie trouwen? Naar de roman van Jane Austen

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2008, 18:55 uur
Deze week de griep dus eindelijk de kans gehad om de dvd te kijken (die al weet ik 't hoe lang in m'n kast lag). Vond 'm heerlijk!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2008, 17:52 uur
prachtig! ik kan hem niet vaak genoeg kijken! :D

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Orgueil et prejuges / Pride and prejudice (€ 8,99)
gratis verzending

Orgueil et prejuges / Pride and prejudice (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Orgueil et prejuges / Pride and prejudice (€ 10,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

13woutie13
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2009, 14:45 uur
als meerdere mensen deze film kijken komt hij heel hoog binne

13woutie13
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 januari 2009, 21:29 uur
ik zal hem een keertje kijken, maar ik heb geen flauw idee waar ik hem moet halen, en ik wil liever niet teveel geld eraan uitgeven

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 mei 2009, 21:57 uur
Dit is zo'n fantastische serie, een prachtige verfilming :D Dit is echt een van die series die ik in een dag uit moet kijken, maar ja, 6 keer 40 minuten duurt best lang :P Daarom is het voor mij echt zo'n ziek-zijn film :)
Ik kan deze aan iedereen aanraden, omdat hij je zal ontroeren en ook aan het lachen maken. Jennifer Ehle is een hele goede Lizzie, en Colin Firth kan de rol als stille man heel goed dragen ;)

5 sterren!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 juli 2009, 22:17 uur
Wat een heerlijke film! Dit kan gewoon niet in 90 minuten "gepropt" worden en is ook geen minuut teveel!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 juli 2009, 14:26 uur
Prachtig, beste serie ooit wat mij betreft, samen met I Claudius

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 oktober 2009, 9:56 uur
Een ronduit geweldige miniserie! Een van de beste die ik ooit heb gezien. Ook verreweg de beste bewerking van Pride & Prejudice, hoewel ik er geloof ik 1 of 2 nog niet gezien heb. Maar dan nog kan ik me niet voorstellen dat een andere bewerking hieraan kan tippen.
Alles klopt gewoon: de cast, het script, het scenario, het decor, de kostuums, de sfeer. Overal is tijd en aandacht aan besteed en nergens verloor ik mijn aandacht tijdens het kijken. Zelden zag ik personages uit een boek zo goed tot leven komen. De acteurs hebben stuk voor stuk een topprestatie geleverd, iedereen was overtuigend en de rollen kwamen uitstekend uit de verf. Met als toppunt de chemie tussen Colin Firth en Jennifer Ehle; zelden zo'n chemie gezien in een verfilming van een boek. Een betere Elizabeth en Darcy hadden er niet kunnen zijn.
De serie duurt wel behoorlijk lang, dus voor mij is dit ook echt een ziek-zijn film. Vooral omdat ik deze serie gewoon in een keer moet kijken. Als ik eenmaal kijk, dan kan ik gewoon niet meer stoppen.
Hoe vaak ik hem ook kijk, het blijft een heerlijke serie die nooit verveeld. Een heel verdiende:

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 oktober 2009, 11:03 uur
Traag is in dit geval fijn. En ja Mr. Darcy, wat moeten we daar nog over zeggen....:)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2009, 0:22 uur
Hij was wel leuk maar niet zo leuk als die uit 2005. Het acteerwerk was op sommige plaatsen erg slecht.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2009, 15:14 uur
selientje schreef:

Is natuurlijk heel persoonlijk, dus respect. Die van 2005 is ok, omdat Keira Knightley er in zit en ik van kostuumdrama's hou.

Maar die van 1995 is stukken beter en fijner dan die van 2005. Heeft mi te maken met sfeertje, herinneringen & nostalgie én Colin Firth als de enige échte Mr. Darcy.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 januari 2010, 17:07 uur
Een heerlijke en romantische film!
Geweldig zo'n kostuumdrama. Prachtig verfilmd en Colin Firth is hier een erg goeie Mr. Darcy.
Die van 2005 is ook redelijk, maar deze wint het absoluut.
Hij mocht van mij nog wel langer duren, tijd vliegt voorbij;)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 januari 2010, 19:50 uur
Een serie die ik om de paar maanden weer is in mn dvdspeler doe omdatie zo geweldig is. Heerlijke film! Die sfeer, de kleding, de acteurs en bovenal het verhaal!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 juni 2010, 12:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Allereerst vind ik die van 2005 ook erg goed, die heb ik eerder gezien dan deze miniserie uit 1995. Mr. Darcy is in 2005 ook zeker niet slecht gespeeld, maar toch vind ik Firth beter.
De Lizzy door Knightley vertolkt, vind ik zeker ook niet slecht, maar wel heel anders dan Ehle.

Geweldige film, alle acteurs deden het hier prima en waren uiterst geschikt om de personages te vertegenwoordigen.
Wat ik erg mooi vind is dat te zien is dat Darcy zich vanaf het begin al interesseert in Elizabeth en hoe vaker hij haar ziet, hoe 'zachter' zijn blik ook wordt en je ziet echt aan hem dat hij van haar houdt. O.a. alleen dat al, die blikken, speelt hij zeer goed.
Ehle is ook perfect als Lizzy, met veel subtiliteit in de manier van doen, zeggen en ook haar blikken en gelaatsuitdrukkingen zijn erg sterk. Die spanning en de chemie tussen deze twee zijn zeer goed gebracht.
Het verhaal zit goed in elkaar, een verschrikkelijk irritante Mrs. Bennet en Mr. Collins waar ik me kapot aan heb zitten ergeren, (wat ook juist de bedoeling was.)
De sferen zijn goed, de muziek is goed, het verhaal is uiteraard goed.
Kortom: alles klopt. Ik kan niet anders dan lovend zijn: 5*

(en op naar de 250 stemmen ;) )

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 juni 2010, 23:36 uur
Sinds ik de film van 2005 in de bioscoop heb gezien ben ik er
al helemaal verliefd op geworden. Vanaf toen heb ik hem al
tig keer gezien. Ik vind keira knightley de BEST lizzy en Matthew
een geweldige darcy en OOOOH ZO SEXY.
De scenes zijn pracdhtig gemaakt in die film en veel creativiteit.
maar sommige belangrijk scenes zaten er helaas niet in.

Ze hadden daar een mini serie van moeten maken van Keira en Matthew. dat zal echt geweldig zijn!

Al moet ik zeggen dat deze mini serie ook super leuk is! Veel uitgebreider, dat maakt hem heel aantrekkelijk.
Jennifer eyle is een leuke lizzy, maar haalt het niet bij Keira Knightley. Deze jane vind ik helaas vrij lelijk, en ik vind hierin lizzy (jennifer) veel knapper. Rosamund pike is een prachtige Jane Bennet. Colin firth is hierin ook een super Darcy en ik moet zeggen, hij ziet er erg aantrekkelijk uit in deze film maar toch vind ik matthew net iets beter. miss komt dat door zijn sex appeal, serieus :D

ik moet zeggen dat ik deze MRS bennet wel SUPER grappig vind! ik moet al lachen om haar schreeuwstem en hier moet ik nog vaker om haar lachen dan brenda blethyn (mede doordat ze in 1995 veel vaker in beeld is).
wel jammer van deze versie is dat de locaties veel minder indrukwekkend zijn (want de scene in 2005 in de regen bij darcy zijn 1e aanzoek) is 1 van me favo film scenes ever. + de shot dat de zon op lizzy en darcy schijnt als ze de hoofd tegen elkaar aan houden is ook Crazy Beautiful!

4 sterren voor deze versie!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 juli 2010, 22:19 uur
Heb de serie lang geleden nog op VHS gekeken, dus hem maar eens gauw herzien.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2010, 19:01 uur
Heb nu 3 versies van deze film gezien. De serie uit 1972, de film met keira knightley uit 2005 en deze met Colin Firth.

Ben echt een mega fan van de film met Keira Knightley dit is dan ook mijn nr. 1 in mijn top 10. Maar nu ik deze heb gezien valt die ander in het niet! Wat een prachtige versie is dit. (Vind dat die met Keira Knightley eigenlijk een samenvatting is van deze serie) Er komen in deze serie zoveel meer emoties en toenaderingen voor dat je gewoon helemaal week wordt.... (miss. komt dit ook omdat ze 300 min. hebben om alles in te stoppen) Acteerwerk van Firth is ook subliem, zou em zo helemaal niet herkennen! Vind hem normaal niet veel aan maar in deze film is hij echt geweldig. En Jennifer Ehle speelde ook super!

Wat een heerlijke film, heb er echt van genoten!!!!

Dit wordt mijn nieuwe nr. 1

dikke 5*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 16:40 uur
Daarnet eindelijk deze ook gekeken. De versie uit 2005 is één van mn favo films, deze is heel anders maar ook goed!

Deze miniserie blijft veel trouwer aan het boek. Het verhaal komt net als in het boek wat traag opgang maar als je er eenmaal inzit dan wil je het ook in één keer afkijken!

Eigenlijk vind ik deze film moeilijk te vergelijken met de versie uit 2005. Beide films hebben hele goede kanten. Doordat deze film zoveel langer duurt is het ook makkelijker om bijna alle scenes uit het boek na te spelen. Je krijgt de karakters van de personages net zo goed te kennen als wanneer je het boek leest.

Maar de versie uit 2005 vind ik creatiever. De hele sfeer, de mooie shots en opnames en de prachtige muziek uit die film maken het echt een kunstwerkje. Je moet er dan wel tegenkunnen dat die film af en toe een andere wending neemt dan het boek. Maar wanneer je boek en film gescheiden kan zien dan kan je alleen maar van de film genieten.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 september 2010, 15:09 uur
Gisteren was ik ziek en ik had heel erge zin om deze serie weer eens te kijken. Helaas was de dvd nergens te bekennen, dus dan maar via Youtube, waar de hele serie ook op staat. Ik blijf het maar zeggen, maar ik vind deze echt zoveel beter dan de 2005-versie! Dat vond ik ook een mooie film, maar er was zodanig van het boek afgeweken dat er niet echt sprake van een boekverfilming was. Natuurlijk moet er bij een film het een en ander weggelaten worden en er zaten prachtige stukjes in die film, zoals het aanzoek en de liefdesverklaring aan het eind, maar die waren heel anders vormgegeven dan in het boek. Niets mis mee, maar ik prefereer nog altijd het echte, complete verhaal :P

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 oktober 2010, 19:17 uur
Psyché et Amor schreef:

Ik ben het echt helemaal met je eens! mooi verwoord.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 maart 2011, 13:10 uur
Lastig om deze versie te vergelijken met mijn favoriete film uit 2005. Heb het boek overigens nooit gelezen, maar geloof dat deze versie trouwer is aan het boek.
Verder, smaken verschillen natuurlijk, maar volgens mij is de film uit 2005 van Joe Wright op alle fronten beter dan deze beroemde TV versie. De "chemistry" tussen de hoofdrolspelers is hier minder dan tussen Knightley en de MacFadyen. Ook de hysterische moederrol irriteert mij soms.
Maar een speelfilm vergelijken met een tv serie blijft bijna onmogelijk.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 april 2011, 11:02 uur
She is tolerable, I suppose, but not handsome enough to tempt me.

Jaren geleden, op kamers, in 2 delen gezien en helemaal weggeblazen.
Gisteravond met een groepje vrienden de complete serie achter elkaar gezien (hoewel, een paar haakten door moeheid af). Wat een topserie! Iedereen is goed gecast. Als je dan zo hysterisch doet als Mrs. Bennet, ga dan ook helemaal los. Dat heeft ze dan ook gedaan. Heerlijke rol lijkt me dat. Acteerwerk is top, muziek, beelden. Alles. Grappig dat er eigenlijk geen hol gebeurd, maar toch boeit. En dat slome past hier ook zo goed. Verder komt de serie mij ook niet gedateerd over. Tot slot, er is maar één Mr. Darcy. Firth spat echt van het scherm. Heerlijk die blikken.

Gewoon heel knap gedaan.

Van 4,5 naar 5*. Serie is perfect to me!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 juni 2011, 16:15 uur
I love it! Weet je wat? Ik ga eens gek doen en mijzelf niet inhouden!
Een 5*

Heerlijk. Ik wilde de serie al een aantal jaar kijken, maar ik ben er eigenlijk nooit speciaal voor op pad gegaan. Twee weken geleden was ik aan het snuffelen bij de free record shop en daar lag hij - mét extra's - voor maar 5 euro! Ik dacht: meenemen en kijken! En dat is wat ik de afgelopen dagen zeker heb gedaan. Moest ik niet ook werken en had ik geen verplichtingen, dan had ik hem waarschijnlijk al in een dag gezien. Nu in vier dagen.

Van het verhaal was ik al gek. De film uit 2005 heb ik denk ik al vier keer gezien. Helaas heb ik nog nooit het boek gelezen, hoewel hij wel op mijn 'nog-te-lezen lijst' staat samen met andere boeken van Jane Austen.
Deze serie overtreft de film uit 2005 enorm. Tijdens aflevering één moest ik even wennen aan de andere setting en de weer andere invulling van de personages, maar dat was snel genoeg verdwenen. Heerlijk om in zes keer 50 minuten het verhaal goed, uitgebreid en gedetailleerd voorgeschoteld te krijgen. Ik wist al wel hoe het verhaal zou gaan, maar toch leefde ik telkens mee en hoopte voor het beste. Bij onheil kreeg ik zelf een hol gevoel in mijn maag en tijdens aflevering vier zwijmelde ik helemaal mee weg toen Lizzie bij Pemberly was met haar oom en tante en Mr. Darcy in een heel ander licht ging zien.

De hele cast won mijn hart. Ik ben blij dat ik de serie mee naar huis heb meegenomen.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 juli 2011, 18:39 uur
In de jaren '90 een paar keer herzien en vond de film met Keira Knightly dus niks aan. Maar toen ik vorige week naar een aflevering keek had ik het toch wel gehad. Maar wat heb ik ervan genoten wel 3 of 4 keer. En er is een maar Mr Darcy en dat is Colin Firth.......zucht.....die 5 sterren zijn echt voor de mooie herinnering.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 augustus 2011, 19:57 uur
De versie uit 2005 staat al lange tijd in mijn top 10, en als je jezelf een liefhebber van kostuumdrama's wilt noemen is deze miniserie er toch één die je gezien moet hebben.

In het begin viel hij me nogal tegen; ik ergerde me aan veel dingen. Vooral aan het kapsel van Jane (die krulletjes aan de zijkant, die heeft ze nog als de rest van haar haar steil op haar rug hangt) en aan de nogal hautaine houding van Elizabeth. Aan Janes kapsel heb ik niet kunnen wennen, aan Elizabeth wel. Jennifer Ehle zet een heel andere Elizabeth neer dan Keira Knightley, en hoewel ik de laatste leuker vind, zou ik niet kunnen zeggen dat de ene beter is dan de andere. Hetzelfde geldt voor Mr. Darcy, een legendarische rol van Colin Firth. Weliswaar deed hij het heel goed, ik ben toch gewend aan Matthew McFadyen. Het acteerwerk was overigens meestal prima, net als in de film, hoewel ik wel vind dat Tom Hollander en Rosamund Pike respectievelijk een Mr Collins en een Jane neerzetten waaraan de acteurs uit deze serie nog een puntje kunnen zuigen - om nog maar te zwijgen over Judi Dench, de Catherine de Bourgh uit deze serie komt nog niet eens in de buurt van de Lady Catherine die Dench speelt.

Misschien moet je de film en serie niet met elkaar vergelijken, maar daar ontkom je toch niet aan. De serie heeft voor dat het verhaal beter gevolgd kan worden en dat er meer ruimte is voor diepgang. Dat kan ik zeker waarderen (als liefhebber van het boek) en daarom vond ik de serie ook goed. Echter, de film heeft meer geschrapt en gewijzigd, toch is het mijns inziens meer als het boek omdat het de sfeer beter verbeeldt. De serie is wat stijfjes, de film is iets levendiger, zoals het boek ook levendig is.
Als ik dit zo teruglees en kijk wat hier verder al geschreven is, blijkt mijn mening toch wel veel overeen te komen met die van Psyché et Amor: de film is inderdaad veel creatiever, met prachtige muziek en mooie beelden. Ik geef ook dezelfde beoordeling: 3,5 ster.