134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.358 berichten | 4.928.691 stemmen

Sil de Strandjutter (1976)

Sil de Strandjutter (1976)
52 stemmen | gemiddelde 3,30
mijn stem:
Nederland / België
Drama
328 minuten (miniserie, 7 delen)

geregisseerd door Bob Löwenstein
met Elsje Scherjon, Jan Decleir en Monique van de Ven

Bij een zware storm is Sil Droeviger altijd op het strand te vinden om te zien of er nog wat te jutten valt. Dit keer vindt hij echter een klein meisje, wiens moeder omkwam in de storm. Omdat zijn vrouw geen kinderen kan krijgen sinds hun doodgeboren dochter, willen ze het meisje opvoeden.

gebruiker
bericht

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 november 2004, 23:25 uur
Vond het boek van Cor Bruijn indrukwekkender, hoewel dit niet slecht is. 3.5*

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 16:31 uur
Als kind vond ik heerlijk, maar of het ook goed was? Geen idee.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Sil de Strandjutter (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Sil de Strandjutter (€ 8,00)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Sil de Strandjutter (€ 8,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 november 2004, 4:23 uur
Geregisseerd door de vader van Victor Low. Het script was van Willy van Hemert, die het oorspronkelijk zelf zou regisseren. De serie had een miljoenenpubliek.

Voor technische problemen als 'er loeit een storm over het eiland' was nog geen oplossing. Dat zag er tamelijk primitief uit (met stockshots, uit oude documentaires, als ik me goed herinner)

Curieus : in het boek zit een man die Tabe Bas heet. Dat rolletje is gespeeld door zanger/acteur Tabe Bas.

kijkert
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 maart 2006, 22:54 uur
Gisteren gezien, de hele avond/nacht lang Sil, Jaakje, Jelle, Wietse en Lobke.

Kon me nog veel herinneren van vroeger, toen ik het op televisie zag.
Vooral de scene dat Wietse de pijp aan Sil gaf, en Sil over Jelle sprak.
Dat vond ik in 1976 de mooiste scene (achteraf, wat weet ik van wat ik toen mooi vond, hoewel, deze scene zat al 30 jaar in mijn geheugen...).

Prima product, alleen nu zie ik dat Monique van de Ven toch wel een beetje een beperkte actrice is.

Toch gewoon 5 sterren voor het mega jeugd-sentiment.

(Slecht argument voor het geven van sterren? So What!!)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 april 2007, 14:20 uur
Prachtig hoe Monique van de Ven van haar rol een ingetogen, keurige, wijze en altijd liefhebbende Lobke maakt.

Ik denk dat het - voor die tijd (1976) - een hele goede productie was inderdaad, voor Nederlandse begrippen!

Het geeft een goed beeld van het leven op Terschelling honderd jaar geleden.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 1:45 uur
De laatste tijd weer regelmatig te zien op Nostalgienet. En het is een mooie serie die nog steeds redelijk overeind blijft staan.

Ik kan me goed herinneren dat men zich destijds al ergerde aan het feit dat een Vlaams acteur iemand van Terschelling speelt. Jan Declair zet Sil uitstekend neer, maar dat Vlaamse accent... Nee. Ook nu klinkt dat af en toe als nagels op een schoolbord, hoewel hij redelijk zijn best doet zo Hollands mogelijk te praten. Maar zo praat iemand van Terschelling niet.

Een lelijke dissonant in een serie die, zeker destijds, behoorlijk goed in elkaar zat.

Pas zeer recent ontdekte ik dat de actrice die Maam speelt inmiddels al tientallen jaren de vrouw is van Kees van Kooten en eind jaren 70, begin jaren 80 Cock van der Laak was! ("hou je erbuiten, Cock!").

Monique van der Ven is schattig als Lobke. Destijds vooral meer schattig dan echt een goede actrice, maar dat is later weer goed gekomen ;-) (vind ik).

Technisch gezien vond ik de zee-scenes met de reddingen gruwelijk om terug te zien. Er zou storm zijn, maar er stond hoogstens windkracht vier. Maar ik ben me bewust van de beperkingen die er destijds waren om geloofwaardiger scenes te maken en zal daar niet al te lang over miepen.

**** omdat het voor die tijd een enorme klus was om te maken, en omdat ik het na al die jaren weer geweldig vond om naar te kijken. Viel niet tegen!