134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.357 berichten | 4.928.691 stemmen

De Stille Kracht (1974)

Stille Kracht, De (1974)
43 stemmen | gemiddelde 3,30
mijn stem:
Nederland
Drama
240 minuten (miniserie, 4 delen)

geregisseerd door Walter van der Kamp
met Willem Nijholt, Pleuni Touw en Rudi Falkenhagen

In het broeierige Nederlands Indië wordt de Europeaan geplaagd door wat de Javanen 'de stille kracht' noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip. De resident van het eiland, zijn zoon, dochter en verleidelijke vrouw vallen langzaam maar zeker ten prooi aan deze mysterieuze stille kracht...

gebruiker
bericht

kappeuter
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 november 2004, 23:06 uur
Heb het boek gelezen voor mijn lijst. Erg mooi en mysterieus boek.
Ik heb de serie nooit gezien. Weet wel dat er een befaamde scene in zit met Pleuni Touw. :)

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 november 2004, 23:44 uur
Fijne serie, goed spel en goed geschreven. Dat boek van Couperus is moeilijk om te zetten naar beelden. Dat is hier meer dan voortreffelijk gelukt, hoewel er nu sprake van kan zijn dat datering een rol speelt.

Gemaakt in het klimaat van Turks Fruit. De meest succesvolle NL film., qua bezoekers sowieso. Kan me nog herinneren dat mensen die NOOIT naar de bios gingen, naar die film zijn gegaan.

En zo was het ook met De Stille Kracht. Iedereen zag hem, en stuurde de kinderen op tijd naar bed.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Stille kracht (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Stille kracht (€ 7,99)
gratis verzending

Stille kracht (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

Dustyfan
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 0:06 uur
Het boek heb ik bijna ademloos gelezen, maar dat het verfilmd was wist ik niet. Ik zou hem toch heel graag willen zien. Al was het alleen al om de kleding die de mensen in die tijd droegen, prachtig...

kappeuter
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 7:37 uur
De Stille Kracht is dit jaar verschenen op dvd. (€19,99 bij FRS)

kijkert
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 10:03 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen

Nou, mijn ouwelui niet. Het enige wat ik me nog kan herinneren is een scene waarin een vrouw staat te douchen en plotseling overal bloed op zich krijgt, of zoiets. Vond ik wel heel eng, toen ik zes of zeven was.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 11:19 uur
De Stille Kracht is toch een TV serie?
Straks mogen we ook cijfers geven aan 'De Fabriek' & 'Dallas"?

stinissen
(crew)
avatar van stinissen
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 15:57 uur
Ik hoop het echt...Dallas een dikke tien. :D

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2004, 20:42 uur
Heb bij veel miniseries niet alle afleveringen gekeken, zo ook bij deze.

Het boek van Couperus is in ieder geval geniaal.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 november 2004, 4:34 uur
De hele serie is opgenomen in Studio Twee, met geschilderde palmbomen en geschilderde marmeren vloeren. Ik ben er alle opnamedagen bij geweest, met m'n neus vooraan, want het was een van m'n eerste grote klussen bij de televisie.
Ik heb aan het eind een credit als producer, samen met Walter van der Kamp en nog iemand.

Een gevolg van de serie (die zo'n 5.000.000 kijkers had) was dat heel Nederland ineens voor de grap met een Indisch accent praatte. 'Adoeh, toean...'

Op het feest na afloop (met een gigantische indische maaltijd) heb ik een foto gekregen van het meisje uit Breda dat de rol van Doddy speelde. Ze had achterop geschreven :
'Het was Couperus' Stille Kracht
dat Oost en West tezamen bracht...'

Kom daar nu nog es om.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 juli 2005, 13:58 uur
Prachtig om te zien vooral vanwege het taalgebruik. Waarom moeten dialogen in films vaak levensecht zijn, ik wil wel eens wat anders horen dan normaal om mij heen en vind dus wat toneelmatige voordracht en woordkeus erg mooi. Heb het boek niet gelezen en ben wel benieuwd of daar niet veel meer inspeelt dan dat het vooral draait om de vreemde sfeer en de escapades van de vrouw des huizes.

Sneakerjeans29
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2007, 18:00 uur
Ik heb de dvd's. Ik wist niet dat dit onder films viel. Ik heb hem vroeger ook op video 2000 gehad. Dit was een 3 delig toneelstuk van de AVRO. De dvd's zijn helaas een paar stukjes uitgeknipt.Gelukkig staan de 2 bals er wel helemaal op.

Sneakerjeans29
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2007, 18:08 uur
Kort hierna kwam: Van Oude Mensen en de Dingen die Voorbij Gaan. Van dezelfde schrijver, regiseur en omroep en veel zelfde acteurs, waaronder: Bob de Lange, Caro van Eyk, Ellie Ruimschotel, Ton Kuyl, Jenny Heetkamp. Hier heb ik ook de dvd's van.Echt een aanrader.In het begin is het een beetje onduidelijk, maar goed opletten verder. Het is prachtig in elkaar gezet.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 februari 2007, 19:54 uur
De Stille Kracht

De Stille kracht is een van de beroemste series in Nederland en dat is ook niet zo gek.
De serie is in het begin wat saai maar dit hindert niet, omdat je word getrakteerd op geweldige kostums en grote sets. De film is niet opgenomen in India wat toch wat minder waarde aan de film geeft maar toch geven de sets en de indische geluiden de achtergronden etc. een mooi beeld van die tijd en van de locatie.

De cast is dik in orde vooral Pleuni Touw is top in haar rol en gaat als een van de eerste naakt op tv.
Vooral de beruchte ''Badkamer'' scenes zijn geweldig en spannend het bloed maar ook de bonkende spiegel was onverwachts spannend dat mijn hart er zelf van begon te bonken.
Al is het begin wat saai, creeerd Walther van der Camp een top sfeer met mooi set, kostums, camera werk, acteurs en scenes.

De Stille Kracht is niet voor iedereen maar voor mensen met geduldt en liefde voor nederlandse product is DE STILLE KRACHT een geweldige aanwinst! 3,5 ***

p.s: ik hoop dat we gauw weer horen over de speelfilm!

Dirigent
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 september 2007, 19:43 uur
Best een vermakelijke film vind ik dit, goede rol van Willem Nijholt en best een leuk verhaal kortom : vermakelijke leuke film!

cambal
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2008, 11:45 uur
Een van mijn favoriete TV series aller tijden , echt amusement , inmiddels op DVD aangeschaft , evenals Tales Of The Unexpected , Roald Dahl verfilmingen voor de televisie , zijn zeer de moeite van het bekijken waard .

speranza
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2011, 13:14 uur
Geweldig acteerwerk van Pleuni Touw en een heerlijke mystiek in deze film.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 september 2011, 4:40 uur
Remake staat in de planning door niemand minder dan Paul Verhoeven.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 september 2011, 11:37 uur
Oud nieuws. Vraag is of dat nog wel doorgaat, als je Verhoeven bij DWDD hoorde. Had zojuist geen geld gekregen van de Telescope-commissie. Maar we blijven hopen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 8:14 uur
kappeuter schreef:
De Stille Kracht is dit jaar verschenen op dvd. (€19,99 bij FRS)
Momenteel € 9,99 inkl. bij Cosmox.nl.

**************************************

Kan mij nog de (zwart/wit) beelden van de tv uitzendingen herinneren, en dat dit nu al weer meer dan 37 jaar geleden is... Was toen dienstplichtig en heb slechts flarden gezien.
Inmiddels de 3DVD aangeschaft, waarbij 3 episodes over 3 discs zijn verdeeld als zijnde deel 1 t/m 3. Er lijkt niet in geknipt (totaal 240 minuten, full-colour).
(Of is vermelding '4-delige mini-serie' hierboven niet juist?)
De serie is volledig indoor opgenomen, maar dit keer totaal niet hinderlijk.
Vind transferkwaliteit stukken beter dan die van de veel recentere mini-serie Bernhard, Schavuit van Oranje bijvoorbeeld.

Prima verhaal, editing, prachtige costuums en uitstekend acteerwerk voor Nederlandse begrippen, waarbij eigenlijk alleen de (immer) afstandelijke Petra Laseur mij irriteerde. Zowel haar rol als haar theatrale acteerwijze. Zij behoort zeker niet tot mijn fav actrices.
Het ontbreken van enig inlevingsvermogen tussen de koloniale overheerser en de lokale bevolking komt goed over.

De hele mini-serie op 1 regenachtige middag gekeken en ik zal deze spannende serie zeker vaker gaan zien. Zie geen noodzaak voor een remake.
Mijn rating: IMDb *7,5/10.