134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.351 berichten | 4.928.690 stemmen

The Singing Detective (1986)

Singing Detective, The (1986)
79 stemmen | gemiddelde 4,36
mijn stem:
Verenigd Koninkrijk / Australië
Drama / Muziek
415 minuten (miniserie, 6 delen)

geregisseerd door Jon Amiel
met Michael Gambon, Patrick Malahide en Joanne Whalley

Het verhaal over een man die met psoriasis (een ernstige huidziekte) in het ziekenhuis ligt. De patiënt heet Philip Marlow en schrijft detective-romans. Vanwege zijn agressieve buien en onhandelbaarheid wordt hij onder behandeling gesteld van een psychiater. Door de therapeutische sessies en de zware medicatie weet de patiënt steeds minder goed onderscheid te maken tussen heden en verleden, fictie en werkelijkheid. Het leven in het ziekenhuis, waanvoorstelingen, zijn eigen pulp-romans, en de liedjes en trauma's uit zijn jeugd lopen uiteindelijk volledig door elkaar. Als een detective probeert Philip wijs te worden uit de aanwijzingen en te reconstrueren waar zijn psychosomatische problemen door veroorzaakt worden.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 maart 2005, 12:31 uur
Kan me nog herinneren dat mijn vader destijds lyrisch was over deze serie. Heb een tijdje terug zelf een aantal afleveringen gezien, maar kon, helaas, niet de hele serie volgen. Hoop dit binnenkort alsnog te doen, want het smaakte absolut naar meer!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2006, 13:34 uur
Topserie! Ik geef voor een film zelden 5*, maar voor deze serie maak ik een uitzondering. Geweldig acteerwerk van Michael Gambon en daarnaast prachtige muziek en een beklemmende film noir sfeer. Aanrader.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Singing Detective (Import) (€ 32,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2006, 16:42 uur
Zo, ik heb hem in mijn top 10 gezet. Als ik had geweten dat series daar ook in konden staan had ik dat al veel eerder gedaan. Het is namelijk al een tijdje terug dat ik de serie gezien heb.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2007, 10:47 uur
Geweldige serie, na Twin Peaks het beste wat de TV ooit heeft voortgebracht IMO. Dikke 5*

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 april 2007, 3:53 uur
Het plot van de serie (eigenlijk is het een grote film) is zeer goed uitgedokterd.
Passages wisselen elkaar af op de juiste momenten en geven het geheel soms een wat dromerige sfeer.

Wat ik echt een minpunt van de film vind, is dat de aandoening psoriasis als psychosomatisch fenomeen wordt neergezet.
In werkelijkheid is niets minder waar.
Zelfs het gegeven "huidziekte" kan beter onder de loep genomen worden, aangezien de aangedane huid een symptoom is van de aandoening en niet de oorzaak.
De dichtsbijzijnde oorzaak ligt in een ontregeld immuunsysteem dat verkeerde signalen krijgt en daardoor de huid dus van binnenuit "aanvalt".
Een paar gesprekjes met een psychiater om van de psoriasis af te komen zou inderdaad een wondermiddel zijn.

Al met al een goed verhaal en goed acteerwerk; zeker de moeite waard om naar te kijken, aangezien deze ernstige vorm van psoriasis (in combinatie met de medicijnen) inderdaad grote effecten zou kunnen hebben op iemands bewustzijn, sociale leven en lichamelijke gesteldheid.
Het is niet ondenkbaar dat de agressiviteit van de hoofdpersoon dan ook opgewekt wordt vanuit een onhoudbare situatie.

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 mei 2007, 11:19 uur
Na "I, Claudius" de beste serie die ik ooit in mijn leven heb gezien. Deze serie valt niet te omschrijven, de muziek, de beelden, het verhaal en de acteer prestaties is domweg gesteld iets dat een kijker moet ervaren en niet over moet lezen.

Beoordeling: 5.0

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2007, 13:51 uur
aha, voor mij het beste op tv ooit, na Heimat 1. Maar ja, wat heeft het zin die 2 te vergelijken? Ik ben er ooit heel toevallig ingetuimeld bij de allereerste seconde ooit uitgezonden op BBC. Ik was meteen in de ban van het prachtige verhaal, de schitterend acteurs en de heerlijke liedjes. Zeldzaam hoog niveau.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2008, 16:42 uur
Schitterende serrie,

Nog nooit zo indrukwekkende tv serie gezien. 5 sterren

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2008, 16:44 uur
Heimat staat samen met de Singing Detective dan op 1 ;)
Net deel 2 van heimat gezien, ze krijgen beiden een dikke 5.

Wat betreft The Singing Detective, 1 van de weinige series waarvoor ik tien minuten voor aanvang mijzelf op de bank voor de tv deponeerde met een zak chips en een colaatje light.

De warmte, het script is zo geniaal, los van de fantastische liedjes natuurlijk, dat ik een gat in de lucht sprong toen ik hoorde dat de BBC na jaren afwezigheid eindelijk had besloten deze serie op DVD te zetten.

Mijn Avatar komt ook in deze serie voor.

Zinema
(crew)
avatar van Zinema
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 mei 2009, 14:58 uur
Reinbo schreef:

Vergeet " Six Feet Under " niet.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 juni 2009, 1:09 uur
Zinema schreef:
Reinbo schreef:

Vergeet " Six Feet Under " niet.

En Carnivale ;)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 juli 2009, 21:46 uur
Echt een goede serie dit trouwens! Jammer dat het nu redelijk onbekend is.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 juli 2009, 15:11 uur
De serie is redelijk goedkoop te vinden op de Engelse amazon. Heb hem in Nederland nooit kunnen vinden, en op de Amerikaanse amazon is hij bijna 2 maal zo duur.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 augustus 2009, 17:51 uur
Voor de derde X gezien.
Eerst op TV, aantal jaren geleden op video (dankzij een collega die zo slim was de hele serie op te nemen) en nu dan op DVD.
Tsja, wat moet je hier nog over zeggen: Kwam erop hem te herkijken na de verder ongelooflijk saaie Zomergasten-aflevering met Trudy Dehue. Was dodelijk saai, maar het fragment met Dem Bones bleef nog wel flink naspoken.
Mooi dit weekend ervoor uitgetrokken. Eerste 3 afleveringen op zaterdagavond. Laatste drie afleveringen op de zondagochtend.
En wat ben ik weer geraakt door deze serie.
Niet alleen omdat ik inmiddels zelf ook psoriasis heb (zij het niet zo extreem als Michael Gambon), maar ook door de geweldige acteerprestatie van Michael Gambon als Philip Marlow. Gambon behoort zowiso tot de all-time-top-acteurs, maar dit is zijn meest onvergetelijke rol. Ziek in bed de meest geweldige scheldpartijen (niet alleen vulgair, maar een waarlijk meesterlijke aanklacht tegen het lot, het leven en de mensheid).
En drie films ineen feitelijk: het ziekenhuis, Philip's jeugd en het detective-verhaal (en eigenlijk nog een vierde met betrekking tot het verkopen van de screenplay). En daar lopen de verhaallijnen regelmatig door elkaar heen.
Wat een briljant script, wat een acteerwerk, wat een film, wat een sfeer.
Meesterwerk van meer dan 6 uur en boeiend vanaf de eerste minuut.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 september 2009, 9:22 uur
wendyvortex schreef:
Voor de derde X gezien.

Meesterwerk van meer dan 6 uur en boeiend vanaf de eerste minuut.

Zo is dat. Ik ehb dan nog het ongelofelijke geluk gehad ooit het programma al zappend toevallig tegen te komen tijdens die eerste minuut. Ik denk dat ik enkel de opening credits gemist heb. Ik ben dan gewoon 6 weken aan het scherm blijven plakken.
Ik ga 'm weldra ook eens opnieuw bekijken.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 september 2009, 14:57 uur
Deze en The Sopranos, staan bij mij aan de top.(al zijn de bovengenoemde series ook stuk voor stuk goed)
Deze heb ik laatst alle afleveringen over de pindakaas naar binnen gehaald, maar ik ga toch voor de box. (wellicht onder de kerstboom?)
Dat heeft deze serie wel verdiend vind ik, en natuurlijk de kwaliteit hè.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 oktober 2009, 21:33 uur
prachtige serie, zit ingenieus in elkaar, eindelijk heb ik het op DVD kunnen bekijken (de afgelopen dagen)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 januari 2011, 19:28 uur
Ik zie deze miniserie in 6 delen. Bij deel 1 is het erg wennen. Het begint nu een beetje te komen, maar het valt me allemaal wat tegen. Veel bovengemiddelde intelligente dialogen, dat wel.
Not the urge om hem achterelkaar af te zien.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2011, 19:08 uur
Zelden een serie gezien die zo 'af' is als deze. Alles klopt, de scenes en muziek zijn tot in de puntjes op elkaar afgesteld. Perfect. Deze staat bij mij op nummer een.
Overigens zijn de meeste series van Dennis Potter zeer de moeite waard.
Van "Lipstick On Your Collar" heb ik ook intens genoten.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2012, 2:01 uur
Wow... Het beeld doet gedateerd aan maar als je daar doorheen kijkt zit het zo mooi in elkaar en wordt er zo heerlijk gespeeld. Koop gerust de box, zeer herkijkbaar. En ga op zoek naar andere films van Dennis Potter. Niet voor mensen die alleen maar eyecandy willen zien zonder op te letten. Wel voor mensen die van een echt filmverhaal houden. Heerlijk!