Blazing Saddles (1974)

geregisseerd door
Mel Brooksmet
Cleavon Little,
Gene Wilder en
Slim PickensDe officier van justitie wil een spoorbaan aanleggen door de stad Rock Ridge en doet er alles aan om mensen uit de stad te jagen. De bewoners vragen de gouverneur om een nieuwe sheriff, maar hij wil niemand opofferen. De officier van justitie geeft hem dan het idee om een opstandige zwarte man als sheriff te sturen en de geschiedenis in te gaan als de eerste gouverneur die een zwarte een belangrijke positie heeft gegeven. De zwarte is echter beduidend slimmer dan de dorpsbewoners en is dan ook niet van plan om tussen zes planken te eindigen.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 september 2008, 18:51 uurLeuke film, goede grappen!! Zit naar mijn mening iets meer tempo in dan Young Frankenstein en heeft ook niet zo´n langdradig verhaal!
3,5
[permalink] geplaatst op 25 september 2008, 10:22 uurMja, wel aardig. Schatplichtig aan o.a. the Marx Brothers, maar op zijn beurt weer zichtbaar invloedrijk geweest voor een hele hoop komedies uit de jaren '80 en '90.
Echt hilarisch wordt het nooit, een paar keer leuk en wat vaker aardig, soms ook flauw. Mel Brooks is niet helemaal mijn regisseur, maar hij heeft toch wel aardige films gemaakt, vooral aan het begin van zijn carriere. 3,5 sterren.
4,0
[permalink] geplaatst op 8 oktober 2008, 23:21 uurZeer geslaagde film. Weliswaar niet zo goed als Young Frankenstein maar Brooks en Wilder hebben hier weer een leuke film mee voortgebracht. Jammer dat er niet meer acteurs als Wilder zijn, en zeker jammer dat hij nu niet meer op het witte doek te zien is.
2,5
[permalink] geplaatst op 18 januari 2009, 18:50 uurFlauwe film met een paar goeie grappen maar dat was ook alles. Halverwege de film ben ik nog 5 minuten in slaap gevallen, het zegt al genoeg.
2,0
[permalink] geplaatst op 19 januari 2009, 13:29 uurHet uitgangspunt, een zwarte man als sheriff in het wilde westen, was geweldig gevonden en Madeline Kahns Dietrich-achtige personage was zeer geslaagd, maar daar houdt het helaas bij op. Op een paar leuke momenten na is dit niet echt mijn humor. Het is meer grappig doen dan grappig zijn en veel van de grappen zijn iets te makkelijk. De film is niet zo scherp als zijn uitgangspunt. Jammer, want hier had meer ingezeten en met The Producers bewees Brooks al dat hij scherp uit de hoek kon komen. Ik denk dat de tand des tijds ook niet echt gunstig is geweest voor deze film. Het kijkt nog wel aardig weg, maar op het einde verloor de film zich in een finale die gewoon totaal niet werkt.
The Last
[permalink] geplaatst op 19 januari 2009, 21:18 uurIk snap eerlijk gezegd niet wat het verschil is in humor tussen deze en The Producers.
Vind die Brooks sowieso een nogal overschatte vent. Invloed of niet, saaie en moeilijk scorend humor, door je cast telkens zo flauw en irritant te laten doen.
[permalink] geplaatst op 20 januari 2009, 8:59 uurThe Last schreef:
Heeft misschien gewoon te maken met een verschillend gevoel voor humor? Zo zijn er mensen die zelfs geen glimlach over hebben voor Monty Python, terwijl dat voor anderen (mezelf inbegrepen) het summum is.
In elk geval: imho heeft Brooks zeker een aantal films van bedenkelijk niveau gemaakt, maar met Young Frankenstein (die trouwens op IMBD een stuk hoger scoort dan op Moviemeter) heeft hij een absolute topper op z'n palmares...
1,5
[permalink] geplaatst op 25 januari 2009, 16:56 uurIk heb niks met Mel Brooks' slapstick-achtige films. Blazing Saddles is daar helaas geen uitzondering op.
De film heeft een aardig uitgangspunt, maar is vooral een flauwe bedoening met veel kluchterige 'grappen', die helaas ook nog eens ernstig gedateerd zijn.
Niet aan mij besteed.
1,5
[permalink] geplaatst op 23 februari 2009, 16:46 uurDe film is één, als komisch bedoelde, zinspeling, immatie of allusie op bestaande personen en toestanden, maar daarom absoluut niet grappig. Eigenlijk flauwe humor.
Het beste waren de variéténummers.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2009, 13:24 uurIk heb het flink weten uit te stellen om deze film eens te gaan zien, naar aanleiding van de commentaren was ik bang dat ik me echt 1,5 uur blauw zou ergeren aan de typisch Amerikaanse humor.
Het begint dan ook zeer bedenkelijk met het stuk aan de spoorlijn. Grappen maken met betrekking tot racisme vind ik aardig op het randje van wat leuk is en van wat ronduit te gemakkelijk gemaakte humor is ten koste van...
Gelukkig weet de film beide kanten op een grappige manier te persifleren en zitten er zelfs behoorlijke grappen tussen. Voor mij als westernliefhebber is de persiflage op George "Gabby" Hayes hilarisch en de verwijzing naar Randolph Scott is prachtig gedaan.
Al met al heb ik me toch prima vermaakt met deze film, al is de humor na een uurtje wel bekend en komt de film niet met verrassingen.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 september 2009, 11:27 uurOlijke film met een hoge grappendichtheid. Met de negergrappen lekker gewaagd, maar nooit over het randje. Tegen het eind vliegt de film uit de band: erg leuk. De beste Mel Brooks die ik tot nu toe gezien heb.
[permalink] geplaatst op 22 september 2009, 14:49 uur
2,5
[permalink] geplaatst op 29 oktober 2010, 9:02 uurGeen geweldige film dit. De flauwe humor overheerst, al zitten er gelukkig ook nog best wel wat leuke zaken in de film. Vooral die constant terugkerende grappen over negers zijn best wel leuk en scherp. Verder is de humor vooral flauw en vaak slapstickachtig. Wilder doet het trouwens wel aardig. Kleine onvoldoende.
4,0
[permalink] geplaatst op 24 december 2010, 12:49 uurZeer leuke Mel Brooks film, een van zijn betere.
Je moet wel houden van Mel Brook's zijn absurde humor, dan ben je gegarandeerd fan deze film.
Ik heb deze film vroeger al eens gezien, en ben er nog steeds dol op, heerlijke film is dit.
3,0
[permalink] geplaatst op 27 januari 2011, 20:05 uurOp zich best een leuke film met aantal sterke grappen erbij.
Het acteerwerk was ook niet slecht,
Einde goed gevonden
4,5
[permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 1:42 uurkort maar krachtig dit is Mel brooks ten voeten uit.
niet te lang de film precies goed!
4,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2011, 12:50 uurDeze film blijft leuk, iedere keer ontdek je weer een nieuwe grap. Typisch Mel B rooks, een beetje wrang op zijn tijd maar hij gaat nooit te ver.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 oktober 2011, 0:30 uurMisschien blijft deze film wel het leukst als je 'm ook in de jaren '70 hebt gezien? Lees hiervoor toch wat politiek correcte recensies. Vergeet niet dat deze film toen behoorlijk ver ging maar dat het ook een tijd was waarin morele grenzen verkend werden. De grapjes over negers werden dus ook door de meespelende zwarte acteurs zelf toegepast. Net zoals Mel Brooks (zelf een jood) ook indianen jiddish laat praten. Er zit heel veel zelfspot in, ook ten koste van de witte "boerenpummels" uit het dorpje en vooral de schurken. Gisteravond deze film weer eens bekeken (net daarvoor gekocht bij de MM voor 4,99) en toch weer onder de indruk van het aantal hilarische grappen en one-liners. Teveel om te herhalen maar erg leuk. Misschien alleen voor oudere jongeren leuk (en daarom misschien toch wel wat verouderd?). Grappig dat de titelsong door Frankie Laine wordt gezongen (die ook Rawhide zong). Een dikke 3,5*.
PS. De dvd is de 30th anniversary uitvoering met een hoop leuke extra's.
[permalink] geplaatst op 15 april 2012, 21:20 uurRed Dust?