132.193 gebruikers | 82.835 films | 30.189 regisseurs | 3.421.330 berichten | 4.774.811 stemmen

Anatomy of a Murder (1959)

Anatomy of a Murder (1959)
273 stemmen | gemiddelde 3,77
mijn stem:
Drama / Mystery
160 minuten

geregisseerd door Otto Preminger
met James Stewart, Lee Remick en Ben Gazzara

De vrouw van een leger-luitenant wordt bruut verkracht. Wraak laat niet lang op zich wachten, want de luitenant vermoordt de dader. Maar, was het moord met voorbedachte rade, doodslag of kan er zelfs sprake zijn geweest van tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid?

Deze film staat op nummer 230 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 mei 2011, 13:56 uur
Ah juist. De plotbeschrijving doet me alleen anders denken. Thanks

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 8:05 uur
otherfool schreef:
Rechtbank-klassieker haalt het niet bij 12 Angry Men (1957), Witness for the Prosecution (1957) of To Kill a Mockingbird (1962) uit dezelfde tijd.

Dat zijn alle drie geweldige films, maar ook Anatomy of a Murder hoort mijns inziens toch echt in dit rijtje thuis. De film is door Otto Preminger uiterst zorgvuldig gemaakt. Het verhaal zit knap in elkaar en bevat een gezonde dosis humor. De topbezetting zorgt voor geweldige acteerprestaties met James Stewart en rechter Joseph N. Welch als uitschieters.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 augustus 2011, 17:00 uur
Erg lang uitgesponnen rechtbankfilmpje dat dankzij de fijne cast redelijk boeit, maar uiteindelijk als een pudding in elkaar zakt. Wat een slap eind. Had gerust een uur korter gekund. Ook op visueel gebeid had het niets te bieden. Had net zo goed een hoorspel kunnen zijn.

Nee, tegenvaller. 2,5*

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 november 2011, 12:27 uur
Fantastische rechtbankfilm, al komt de eerste rechtbankscene pas na een uur spelen. De cast is voortreffelijk maar het sterkste aan deze film zijn wellicht de dialogen. De melige scenes in de rechtbank maken het misschien wat minder geloofwaardig maar houdt de film uiterst vermakelijk. De lange speelduur valt pas op als de film is afgelopen.