Trois Couleurs: Bleu (1993)

Trois Couleurs: Bleu (1993)
551 stemmen | gemiddelde 3,71
mijn stem:
Frankrijk / Polen / Zwitserland / Verenigd Koninkrijk
Drama
100 minuten

geregisseerd door Krzysztof Kieślowski
met Juliette Binoche, Benoît Régent en Florence Pernel

Het eerste deel van Kieślowski's trilogie naar de kleuren van de Franse vlag en de leuzen van de Franse revolutie buigt zich over het thema vrijheid. Dat is de vrijheid van Julie (Juliette Binoche), als de rest van haar gezin omkomt bij een auto ongeluk. Vastbesloten het verleden uit te bannen, verhuist ze naar een nieuw bestaan. Zo makkelijk gaat dat echter niet. Haar man was componist en werkte aan een Europese hymne. De klanken van dit werk blijven weerklinken. Zijn assistent probeert Julie over te halen het project samen te voltooien. Eens te meer wordt zij door het verleden ingehaald als ze ontdekt dat haar echtgenoot een minnares had. Die zwanger van hem is. Julie zal moeten accepteren dat de absolute vrijheid een loos streven is.

gebruiker
bericht

Madecineman
(moderator)
avatar van Madecineman
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 maart 2009, 12:46 uur
Misschien omdat het nauwelijks opvalt? Het wordt nogal ondergesneeuwd zeg maar.

neo
(moderator)
5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 maart 2009, 12:57 uur
Dat wil ook best geloven, maar vreemd is het wel. Vooral omdat die subtiele muziek ook in enkele scènes zit waarbij je er door de verdere stilte er niet omheen kan.

Adrenal
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 april 2009, 23:54 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
De thematiek is erg mooi. Wanneer Julie ontwaakt na het ongeluk, zien we haar ogen. Vanaf dan probeert ze koud en gevoelloos te blijven ondanks alle tragische gebeurtenissen. Deze gevoelloosheid symboliseert Kieslowski met de kleur blauw. Telkens als Julie iets overkomt dat haar heeft geraakt, dompelt ze zich onder in de kilte - het blauwe zwembad. De film loopt goed af: we zien haar ogen weer: ze bergt haar schild van kilte, weer op en huilt: ze toont gevoelens. Mede door de muziek van haar man is dit haar gelukt. De muziek van Preisner is overigens prachtig en speelt ook een belangrijke rol: telkens als Julie een beslissing moet nemen, wordt het beeld even zwart en hoor je enkel de muziek, alsof die haar helpt een keuze te maken. Juliette Binoche zet een ijzersterke rol neer en Kieslowski laat zien dat hij tot de groten behoort: elke scène van de film is een genot voor het oog, het camerawerk is bijzonder stijlvol. Belangrijke zaken worden subtiel aangekondigd, zoals het druppen van de auto alvorens die tegen een boom rijdt. Eigenlijk is elk shot betekenisvol en nuttig.
Bleu is een prachtige, poëtische en diepgaande film die me erg heeft geraakt. Op naar de andere delen!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 april 2009, 10:58 uur
Wat een indrukwekkende film. Lekker subtiel camerawerk, met van die kleine emotionele stukjes die vaak franse regisseurs zo goed in beeld kunnen brengen. Ik heb genoten van het verhaal maar voornamelijk van het voortreffelijke acteerwerk van Juliette Binoche, die van ijskoud naar steenkoud gaat in haar rol. Heerlijke film!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 mei 2009, 14:44 uur
Ik geef niet gauw vijf sterren aan een film, maar aan deze film doe ik dat erg graag. Het eerste deel van de Trois Couleurs-reeks is namelijk in cinematografisch opzicht geniaal. Dat soort dingen kun je wel aan Kieslowski toevertrouwen. De kleur blauw vind ik zelf prachtig en wordt hier op verschillende manieren erg mooi gebruikt. Een van de beste momenten is natuurlijk de zwembadscene, waar alles in verschillende tinten blauw wordt weergegeven. Het zal vast wel vaker gezegd zijn, blauw wordt snel geassocieerd met kilte en dat is ook de sfeer die dit drama uitstraalt: triestige kilte.

Na het verlies van haar man en kind, heeft Juliette Binoche de vrijheid om te doen en laten wat ze wil. We volgen haar rouwverwerking, ze probeert met een schone lei het leven weer op te pakken, maar het valt haar allemaal zwaar op de maag. Het enige moment, waarbij Binoche in de film lacht is wanneer een jongen haar vertelt, wat haar man zei net na het ongeluk... Erg cru allemaal. Deze film heeft me overigens zwaar fan gemaakt van Binoche. Ze kan zo ontzettend mooi uit haar ogen kijken en acteert altijd op een hoog niveau, waardoor je zo de film mee ingetrokken wordt :Y.

Klein minpunt is de muziek, die op sommige momenten bombastisch ingezet wordt en andere keren weer erg goed passend is. Wellicht had het allemaal wel wat grimmiger gekund op dat punt, maar ja een lied voor Europa moet toch wel elan hebben. Qua melodie deed het hoofdthema trouwens erg Beethoven-achtig aan. Een toffe knipoog naar het Europese volkslied :P?

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juli 2009, 17:38 uur
Erg vreemd, misschien was ik niet in de juiste stemming maar ik heb geen goed woord over voor deze film. Nadat ik hier wat had gelezen over deze trilogie ben ik toch erg benieuwd geworden, maar mijn hoge verwachtingen zijn niet bevredigd. Erg leuk dat alles zo blauw is maar dat maakte geen indruk in geen enkele scene. Voor de rest is het acteren wel ok en de muziek ook, maar de film heeft me op geen enkel punt geraakt (totaal geen medeleven met Julie gehad).
Ik heb wel de hele trilogie aangeschaft, hopelijk kan ik mij meer vinden in een van de andere twee films.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 oktober 2009, 20:37 uur
Dit is een bijzonder indrukwekkende film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 december 2009, 13:54 uur
Aardig eerste deel van de reeks.

Kleuren kwamen in het begin goed door, later deed het me niet zoveel meer. Net als het verhaal me naar verloop van tijd steeds minder deed. Zaten wel een paar fijne scenes in (in het donker in het zwembad bijvoorbeeld), maar als geheel viel het me wel wat tegen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2010, 20:04 uur
De opening was prachtig, waarna zich een boeiend drama ontspint waar Juliette Binoche centraal staat als rouwend figuur, die alle schepen achter haar tracht te verbranden om haar pijnlijke verleden maar te kunnen vergeten.

Kieslowski weet enkele fijne scenes voor te schotelen. De vele blauwe decoraties, de scenes in het zwembad en het onderhoud tussen Julie en de hoer zijn geweldig. De muziek is een absolute meerwaarde voor deze film, die veel liefde voor het muziek componeren uit weet te stralen. Helaas werkt het drama maar tot een bepaalde hoogte, waardoor het vooral genieten is van de kleuren, de muziek en enkele fijne scenes.

Eindelijk heb ik de Trois Couleurs trilogie, nieuw leven ingeblazen nadat ik mijzelf jaren terug al aan het laatste deel van deze trilogie heb gewaagd. 3,5*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2010, 23:54 uur
Prachtige scenes, maar naar mijn gevoel overspeelt Kieslowski hier zijn hand en wordt het kitsch. Hoe mooi de muziek ook is, op de een of andere manier ondersteunt het niet de emotie op de juiste toon, althans mijn snaar werd er niet door geraakt. In elk detail druipt het sentiment er vanaf, en dus sta ik op grote afstand naar een drama te kijken terwijl ik 'graag' deelgenoot had willen worden. Kleur en compositie zijn gelukkig weer een lust voor het oog.

niet ingelogd

109.190 gebruikers | 64.700 films | 23.999 regisseurs | 2.519.022 berichten | 3.554.508 stemmen