Huang Tu Di (1984)

geregisseerd door
Kaige Chenmet
Quiang Liu,
Tuo Tan en
Xueyin WangChina in de jaren dertig. Een soldaat van het Rode Leger bezoekt een plattelandsgemeente om er volksliedjes te verzamelen. Hij ontmoet een boerenmeisje en opent haar de ogen voor de wereld buiten het dorp. Nadat hij teruggekeerd is naar zijn legereenheid dreigt de jonge vrouw te worden uitgehuwelijkt waarop ze besluit te vluchten.
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2005, 17:08 uurPrachtige cinema van Kaige Chen. De beelden zijn werkelijk fenomenaal mooi en de muziek die de ontroerende liedjes ondersteund is prachtig. De cinematografie is in de capabele handen van onze grote vriend Zhang Yimou en dat is te merken ook.
Ik zou dus ook met alle plezier deze film aanraden aan iedereen die de Aziatische cinema kan waarderen. En aan Neo zou ik willen melden : Ga deze soundtrack eens zoeken

4,5 *
3,0
[permalink] geplaatst op 3 april 2007, 23:25 uurEens in de zoveel tijd heb ik zin in zo'n "VPRO op de zondagmiddag"-film. Verre culturen, mensen die in het oneindige landschap verdrinken en waar een minimale gebeurtenis (zoals: er komt iemand in het dorp) zonder uitzondering de boel op zijn kop zet. Dan heb je aan Yellow Earth een goede. Meisje wordt verliefd op soldaat die liedjes komt verzamelen en ondertussen vertelt over het moderniserende China. Al gebeurt er eigenlijk geen reet in zo'n afgelegen plattelandsdorpje, het is living in the fast lane voor een vrouw. Op je 13e moet een meisje eigenlijk al een vent aan de haak slaan, jaar erop trouwen en dan hopen dat je het jaar niet al weduwe bent. Fraai in beeld gebrachte trage maar onderhoudende film. In feite heeft Zhang Yimou dit nog een keer overgedaan in The Road Home, maar dan met een gelukkige afloop.