134.880 gebruikers | 85.674 films | 31.041 regisseurs | 3.507.045 berichten | 4.928.267 stemmen

locatie: Films » Ae Fond Kiss... (2004) » Info

Ae Fond Kiss... (2004)

Alternatieve titel: Just a Kiss

Ae Fond Kiss... (2004)
227 stemmen | gemiddelde 3,35
mijn stem:
12 jaar seks discriminatie grof taalgebruikVerenigd Koninkrijk / België / Duitsland / Italië / Spanje
Drama
104 minuten

geregisseerd door Ken Loach
met Eva Birthistle, Atta Yaqub en Ahmad Riaz

Casim, een Pakistaanse jongen van de tweede generatie, woont in Glasgow. Hij werkt als dj in Glasgows ‘coolste’ clubs, maar hij droomt ervan ooit zijn eigen club te hebben. Zijn ouders Tariq en Sadia zijn toegewijde moslims en plannen een huwelijk voor hem met zijn mooie nicht Jasmine, die binnenkort naar Engeland komt. De plannen worden echter behoorlijk in de war gegooid als Casim Roisin ontmoet; een blank, katholiek meisje.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 13:04 uur
Prima dramafilm met goed acteerwerk en een mooi script.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 13:30 uur
Mooie film waarin niet alle karakters even 'mooi' zijn misschien, maar wel echt. En dat maakt deze film natuurlijk net zo goed.

Er wordt geprobeerd een eerlijk beeld op te hangen zodat we met een klein beetje empathie misschien toch een beetje begrip kunnen opbrengen voor ieders handelwijze. Natuurlijk is het makkelijk te roepen 'laat die lieve, jonge mensen toch gewoon hun ding doen' maar zo eenvoudig is het allemaal natuurlijk niet.

Als zo'n vader roept tegen zijn dochter : 'Als je nu die aanvraag al gedaan hebt achter onze rug, wat ga je ginder dan niet allemaal uitvoeren achter onze rug!' En heeft ie dan ongelijk? Het meisje voelde zich toch enigszins betrapt.

Ook de oudste zus wordt helemaal bewogen door egoïsme, eerder dan door liefde voor de familie, maar zij illustreert alleen maar dat de meesten onder ons liever kiezen voor patronen 'die er altijd al geweest zijn' dan voor fundamentele verandering.

Geen makkelijke keuze, voor niemand en zo is het hier dus helemaal niet zeker dat ze 'happy ever after' gaan worden, denk maar aan de opvoeding van de kinderen en wie gaat daar dan water in zijn/haar wijn moeten doen?

Pijnlijke film met heel mooie vertolkingen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 13:38 uur
Nomak schreef:
Nogal een tegenvallende film met enorm veel irritante personages. Dan heb ik het niet persé over de ouders van Casim die beslissen met wie deze jongen moet trouwen. Dat vond ik nog het minste van alles. Ik vond het zelfs nog erger dat de jongste zus niet haar eigen studiekeuze mocht maken. De vader begrijp ik dan nog, maar de reacties van Casim en de oudste zus riepen toch wat woede en ergernis bij me op. Die oudere zus was zelfs de hele film irritant, met dat zielige achterbakse gedoe van haar. Enkel de priester vond ik nog irritanter. Het is toch ongelooflijk dat zo een kerel zomaar kan beslissen dat je niet in een bepaalde school mag gaan werken en zelfs ontslagen kan worden omwille van privéredenen waar hij eigenlijk geen kl*t* mee te maken heeft. .

Dit begrijp ik dus niet: dat die oudste zus en die priester 'irriteren' is toch net de bedoeling in dit verhaal? En ze bestaan wel degelijk hoor.

Die priester zegt het trouwens letterlijk: this is the law of the land. Op basis van die wet heeft hij zelfs best gelijk te zeggen dat hij niet zomaar even een krabbeltje gaat zetten en dan is alles kits. Dat hij dit op een walgelijk autoritaire manier doet, is natuurlijk zum kotsen, maar het illustreert een REALITEIT. Zo ken ik toevallig nog een man die ontslag moest nemen uit een katholiek school (hoger Kunstonderwijs!) omdat hij een relatie had met een collega. Daar hadden die nonnen ook geen kl*t* mee te maken?

En die zus: die blijft zich vastklampen aan haar bekrompen wereld van tradities, maar zo zijn er wel heel veel mensen die hetzelfde doen hoor.

Deze film was gisteren op Canvas. Toevallig was er 's middags 'Fiddler on the roof': een film over krék hetzelfde thema vreemd genoeg. En ook die was veel beter dan ik vermoedde.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 14:22 uur
Dat dit soort mensen bestaan en dat het allemaal zo bedoeld is wil toch niet zeggen dat ik het zomaar een goede film moet vinden.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 15:38 uur
Nomak schreef:

Nee, natuurlijk niet.
Maar het lijkt een beetje op een horrorfilm slecht vinden omdat je de figuren te eng vindt.

Ik begrijp het wel hoor: je vindt het gewoon verwerpelijke mensen en wil ze dan ook niet graag in een film ontmoeten, maar ik vind het juist een eye-opener en heel confronterend ook.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2011, 9:25 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
‘Braaf’, ‘simplistisch’ of niet ‘taboedoorbrekend’ genoeg; met zo'n onderwerp kun je het kennelijk ook nooit goed doen :). Sinds wanneer is taboedoorbrekendheid een opzichzelfstaande kwaliteit van een film geworden? En trouwens, wat is hier het taboe dan? Gemengde relaties/huwelijken zijn voor het grote publiek toch allang geen taboe meer?

Ik vind het een sterke film, vooral door het realistische beeld dat het schetst van een conflict waarin ieders motieven binnen de logica van hun eigen overtuiging aannemelijk en invoelbaar zijn. Het ogenschijnlijke ‘happy end’ is ook eigenlijk allesbehalve ‘happy’; Casims ouders ‘verliezen’ immers hun kinderen, waarmee wederom wordt benadrukt dat het een situatie is zonder pijnloze oplossing. Wat ik vooral goed vind, is dat Loach het niet enkel als een cultureel conflict benadert (de relatie van Casim en Roisin bewijst dat), maar ook vooral als generatieconflict (het onbegrip tussen verschillende generaties binnen culturen lijkt immers minstens even groot als het onbegrip tussen culturen of geloofsovertuigingen), en daarmee onderscheid deze film zich qua benadering juist wel van veel andere films met een soortgelijk onderwerp, al zullen er vast wel films zijn die ik over het hoofd heb gezien.

En die zus: die blijft zich vastklampen aan haar bekrompen wereld van tradities

Het gedrag van zijn zus komt niet zozeer voort uit onbegrip voor Roisins cultuur of haar eigen bekrompen tradities, denk ik. Ze handelt vooral uit eigenbelang (haar huwelijk is immers op losse schroeven komen te staan door Roisins komst) en in dat opzicht verschilt ze in ieder geval niet zoveel van de rest van de personages.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 januari 2012, 0:14 uur
Eindelijk eens de eerste film van Loach die ik heb gezien en die ook meteen geslaagd is. Weer een film over een onmogelijke liefde omdat er een van de 2 in een geloof zit waar de familie zulke vage normen en waarden aanvast genageld heeft, waar de zonen en dochters de dupe van zijn. Hier word dat ook op een mooie en ontroerende wijze neergezet. We volgen Casim, die opzich helemaal is geintregreerd in de Britse samenleving. Hij werkt als DJ en mag verder doen en laten wat hij wilt. Behalve de liefde dan, want hij mag niet met een Europese vrouw thuiskomen en MOET persee trouwen met zijn nicht om vervolgens mislukte kindjes op de aarde te kunnen kweken. (althans, je vraagt er als ouder wel om) Maar helaas gaan die mooie plannetjes van pappie en mammielief niet door waneer Casim als een blok valt voor de muzieklerares van zijn zusje. Roissin, en dat is dan ook echt het lichtpunt in de film tegen al die ellende bij Cassim's familie-mentaliteiten in. Want als er maar 1 ding is die je niet kan en zal mogen verbieden en onderdrukken dan is het de liefde wel. En ja het is een lichtpuntje maar helaas loopt het niet op zijn rolletjes door de omstandigheden, en dat word in Ae Fond Kiss om een ontroerende maar ook tamelijk op een schrijnende oneerlijke wijze neergezet.

Prima film gewoon en een onmogelijk liefdesverhaal.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 12:32 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen

Vind ik een nogal eenzijdige belichting. Roissin ondervindt wat dat betreft toch dezelfde problemen en dezelfde druk van haar ‘achterban’? De principes van haar eigen geloofsovertuiging zijn immers in strijd met haar romance met Casim (zie de dialoog tussen Roissin en de priester). Je kan die mentaliteit wel bekrompen vinden, maar om te zeggen dat het probleem enkel wordt veroorzaakt door de bekrompenheid van Casims familie, is kortzichtig.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 15:44 uur
Nouja, om het dan zo te zeggen: de geloven zorgen voor bekrompenheid, althans, hoe de beide partijen (Casims familie en die priester) ermee omgaan. Vind dat altijd wel een soort van hypocrisie wat ik niet echt door kan slikken. Dat mensen geloven vind ik prima, maar ik kan er pas respect voor hebben als ze het niet op zo'n manier doen. Toevallig ook in een korte tijd een handje vol van dit soort films gezien. Hiervoor nog When Darkness Falls waar het in die moslim verhaal nog even 10 graadjes erger is en Die Fremde, waar ik nog over moet schrijven. Ik sta soms echt versteld dat de vaag en ook de meedogenloze verzonnen mentaliteiten die de mensen van een geloof maken belangrijker zijn dan hun kinderen of (familie)leden, dus de mensen zelf. Kan er bijna wel boos om worden, maarja het bestaat helaas.