Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
planet_of_death
Ik vind het gewoon onterecht dat een film met zo'n hoge artistieke waarde wordt beoordeeld op de effecten.
canciser
Ik vond de effecten juist goed. Ze zijn er niet alleen om mooi te zijn, maar juist om aan te geven hoe het verhaal verloopt. Mensen die dit niet begrijpen kunnen inderdaad beter Inception en Die Hard gaan kijken.
planet_of_death
Zijn ze ook, daar gaat het ook niet om. Je moet niet naar de effecten kijken bij dit soort films.
MoFeDu
Ik ben meestal zo overdonderd dat ik er niet eens op kán letten.
Donnie Darko,
Opeens kreeg ik weer eens zin om deze film op te zetten, dit is nu 3.5 keer. Die halve keer was toen hij laatst op tv was en ik per ongeluk langs zapte, uiteraard kon ik het niet laten, niet dat ik daar enige reden toe had, de film even af te kijken.
Ja, ik durf nu toch wel te zeggen dat ik in grote lijnen en bepaalde delen in detail door heb wat de film precies betekend, al blijft er natuurlijk veel ruimte over voor eigen interpretatie en zijn er bepaalde dingen die ik nog steeds niet helemaal begrijp en misschien ook wel nooit zal begrijpen. Het verbaast me eigenlijk nog steeds hoeveel nieuwe dingen je in gaat zien met zo'n herziening, na de tweede keer dacht ik het ook wel redelijk door te hebben het verbaasde me echter hoe ver ik er soms naast zat.
Wat steeds duidelijker voor me wordt is wat een meesterwerk deze film is, in werkelijk elke seconde die de kijker voorgeschoteld wordt zit wel iets van een aanwijzing. Elke lach, intense blik of uitspraak kan een aanwijzing zijn. De film is een grote puzzel die op een geniale manier in elkaar valt, alleen zijn er wel enkele stukjes zoek. Wat voor mij nog steeds niet helemaal duidelijk is, is de rol van Cherita in de gehele film. Met alles wat Kelly in deze film gestopt heeft bedoelt hij wat, wat kan hij met Cherita bedoelt hebben? Waar staan de oorkleppen symbool voor? En wat betekende het wat Donnie Darko op het eind tegen haar zei? Wie weet wordt dit wat duidelijker na nog een herziening, wie weet zal ik altijd onwetend blijven. Ook de man in het rode joggingpak die tot twee keer toe in beeld komt is voor mij nog vaag. Na een beetje speuren op internet kwam ik dit tegen:
"According to the commentary by Richard Kelly, the Man in the Red Jogging Suit is an agent from the FAA, which was so confused by the jet engine event that they sent agents to monitor the family members. The Mystery Woman, seen during Sparkle Motion's talent show performance, was a talent scout from "Star Search" (1983)."
Dat vind ik ook zo geweldig aan deze film, hij zit ook bom vol met dit soort dingetjes die er eigenlijk totaal niet toe doen. Wat ik nog eens extra knap vindt omdat de film ook nog eens bomvol zit met dingen die er wél toe doen, Kelly weet dus enorm veel elementen in de film samen te brengen. Zo is volgens hem de ring die Cunningham draagt terwijl hij niet getrouwd is een symbool voor zijn onbetrouwbaarheid, en zo zitten in de film nog veel meer verwijzingen. Ook Donnie Darko´s geloof/ongeloof in God vind ik nog een interessant thema, Frank zou zo maar eens symbool kunnen staan voor God.
De humor in de film vindt ik ook erg leuk, het past erg goed bij de sfeer die in de film hangt. Donnie's vader die een lach inhoudt als hij hoort wat zijn zoon tegen Mrs Farmer gezegd heeft blijf ik nog steeds een geweldig moment vinden. En zo belandt je bij het acteerwerk, wat fenomenaal was. De geniale doch verwarde Donnie wordt zo overtuigend door Gyllenhaal neergezet dat je even vergeet dat hij een acteur is. De rest van de cast is ook erg goed in orde. Bijvoorbeeld de Engels lerares vond ik erg sterk gecast, haar gezicht paste gewoon precies bij haar karakter. Dan hebben we nog de gladde Jim Cunningham met zijn praatjes over ''the products of fear'' en Mrs Farmer, een geweldige rol van Beth Grant.
Visueel heeft de film niet eens zo bijzonder veel te bieden, toch waren er wel wat visueel hoogstaande momentjes te zien. Zoals het openende oog dat verschillende malen voorkomt met het konijnenhoofd erin en de reis door het timepath dat je daardoor maakt. Daarnaast heeft deze film veel meer visuele kracht ook niet nodig, het verhaal houdt me al lang genoeg bezig. Ah, een mooie brug naar iets wat ik zelf het sterkste aspect van het verhaal vind, Ik kan overigens wel het gehele verhaal hier uitleggen, maar daar schieten we niets mee op aangezien heel internet al volgeluld staat met allerlei verschillende interpretaties. Maar iets waar ik na deze kijkbeurt achter kwam is wellicht het vermelden waard. Ik had het de eerste twee ( en een half ) keren nog niet gezien.
Het blijkt dus dat er sprake is van een zich steeds maar herhalende tijdscyclus. Hiervoor zijn verschillende aanwijzingen. De belangrijkste vinden we helemaal in het begin, als Donie lachend wakker wordt ergens in de bergen. Hij is blijkbaar net weer terug van The Tangent Universe en heeft dus een vaag gevoel van herinnering ( Zie: hoofdstuk ´Dreams` in The Philosophy of Time travel). Daarnaast weet Donnie al dat er iets met Franks oog is omdat hij daar, voordat hij Frank zonder masker heeft gezien, met zijn mes in steekt. En zo zijn er nog meer aanwijzingen, bijvoorbeeld dat de leraren Donnie (onderbewust) helpen met zijn missie: zorgen dat The Artefact weer in The Primary Universe terechtkomt, anders belanden we immers weer aan het begin van de film. Zo schrijft de engels lerares "Cellardoor" (overigens door Tolkien genoemd als mooiste engels woord) op het bord, wat uiteindelijk leidt tot de dood van Frank. Ook zijn natuurkundeleraar helpt een handje mee door The Philosophy of Time Travel aan Donnie te geven, wat weer zijn interesse voor Roberta Sparrow wekt. Er is dus sprake van een zich steeds maar herhalende cyclus beginnend op 2 oktober en eindigend op 30 oktober. Elke keer als Donnie faalt in zijn taak om The Artefact terug te brengen in The Primary Universe, begint de hele boel dus weer van begin af aan en hebben de personen alleen vage herinneringen.
Ik vind dit werkelijk zo briljant bedacht van Kelly, wat een voorwerk moet hier in gezeten hebben, en wat een kunstwerk heeft hij hiermee gecreëerd. Al deze dingen laten ook duidelijk zien dat dit niet zomaar een film is gericht op zoveel mogelijk publiek trekken. De vergelijking met Inception die zo af en toe weer eens naar boven komt vindt ik dan ook volkomen misplaatst, een commerciëlere regisseur dan Nolan kan ik me dan ook nauwelijks voorstellen.
Goed, ik zie dat ik er zo langzamerhand zo´n beetje een boek van gemaakt heb dus ik zal er maar eens een einde aan breien. Donnie Darko is een film waar ik tot nu toe nog bij elke kijkbeurt van smul, en dat waarschijnlijk in de toekomst nog veel meer zal doen. De film is een grote puzzel, geniaal ontworpen door Kelly. Er zijn nauwelijks fouten in de film te ontdekken, enkel wat flauwe dingetjes als een autospiegel die een centimeter verschuift, de film die dit soort foutjes niet heeft moet nog worden uitgevonden maar ze zijn wel altijd grappig om te lezen. Ik twijfel nog over een eventuele verschuiving naar boven in m´n top 10. Maar laten we voorlopig zeggen dat de eerste 4 plekken in willekeurige volgorde zijn omdat deze films niet rationeel met elkaar te vergelijken vallen. Nou dat was mijn bescheiden recensietje jullie doen er waarschijnlijk niks mee maar ik vond het wel leuk om te schrijven.
Ooh ja, de soundtrack. Ghehe, toch nog wat vergeten, die is uiteraard ook geniaal. Het nummer Mad World laat je zo verwonderd naar het beeld kijken en sluit zo goed aan bij het einde dat dit de film misschien wel naar een nog hoger level tilt. Ook de rest van de soundtrack was erg goed. Zoals bijvoorbeeld de scénes waarbij de camera steeds met een andere persoon meegaat, fantastisch camerawerk. Dat zijn trouwens twee prachtige scénes, die twee in de school waar we een reis maken met allerlei personen, de tegenstelling in deze scénes is ook treffend, maar goed dat is weer een ander verhaal. Ik dwaal al weer af terwijl mijn conclusie al zo´n honderd woorden geleden vermeld staat. Ik wil alleen nog een ding kwijt: ik heb al weer zin om Donnie Darko nog een keer te zien.
Why do you wear that stupid bunny suit?
Why are you wearing that stupid man suit?
A storm is coming, Frank says / A storm that will swallow the children / And I will deliver them from the kingdom of pain / I will deliver the children back the their doorsteps / And send the monsters back to the underground / I'll send them back to a place where no-one else can see them / Except for me / Because I am Donnie Darko.

canciser
Ben halverwege je recensie gekomen, erg goed. Ga nu slapen, morgen lees ik de andere helft wel
Peter Ho
interessant onderwerp en raar dat ik nog nooit van deze film heb gehoord. Binnenkort ook maar even kijken. Bijna iedereen is er positief erover.
Komt gewoon door MoFeDu
Threeohthree
Tis ook niet een hele grote film, faalde eerst nog gigantisch in The Box Office. Maar dankzij vele goede reacties van vele critici, is deze film uiteindelijk bij het "gewone" publiek terecht gekomen. Prima film hoor. Niet alleen omdat MoFeDu daar een lange, leuke review over schrijft.
John Lee Hooker
Ik vond 'm wel leuk.
Camera verloopt erg soepel, veel steadycams gebruikt.
Jake en de rest doen het goed. Het konijn vond ik wat minder... het was echt zo'n carnavalskostuum. En hij tilt z'n masker er ook nog af.
Mooie beelden, mooie shots. En ik vind het altijd mooi als 'n bepaalde gebeurtenis later weer terugkomt, omdat het een droom was dus.
De clichés liggen toch enigzins op de loer. Het familie'tje, vriendinnetje, de school, studentenfeest... maar gelukkig wordt dit wel goed aangepakt en in detail uitgewerkt. Toespraken, gesprekken en discussies die je niet altijd verwacht.
Kijkt lekker weg. Super mega fantastisch vind ik het niet.
canciser
Ik ben bang dat je hem niet begrijpt hebt. Ik kan ernaast zitten, maar aan je bericht te zien heb je het niet begrepen. Ik zou hem nog eens kijken, tweede keer is bij Donnie Darko altijd beter:)
canciser
Ja, titanic kan ook een droom zijn. Maar nee, het was geen droom:P
Threeohthree
Oh, misschien maar eens herzien dan, is al even geleden. Maar ik dacht dat die lach van hem een referentie was naar de eerste scène van de film. Maar goed, in dat geval, respect voor hem
jimmydl
Mijn inziens de ENIGE juiste interpretatie van de film (ik hoop overigens dat veel mensen het oneens met me zijn). Het 'boekwerk' van MoFeDu slaat echt nergens op overigens (heel veel tekst maar een zinnige opmerking over de essentie van de film is nergens te bekennen).
Hoofdthema: Wil je wel verantwoordelijk zijn voor de keuzes die je maakt?
Kernscènes: de oude vrouw die sprak over alléén sterven en de dialoog met zijn leraar over de ambivalentie omtrent 'God'.
Op het moment van die scènes was Donnie al bewust dat hij zou sterven om de wereld en zichzelf te redden. Dit zou betekenen dat hij alleen zou sterven aangezien hij een hele wereld achterliet. De gedachte dat hij een dergelijk besluit zou moeten nemen, zonder enige houvast behalve zijn eigen gedachtes, was ondraaglijk. Hij ging daarom opzoek naar houvast. Deze vond hij in 'God' (je kunt discussiëren wat God in deze film inhield, ik vermoed dat hij het konijn begon te zien als 'God'). Door het geloof in een transcendente 'God' kreeg hij een fatalistisch besef; 'God' heeft al voor mij bepaald dat ik moet sterven om de wereld te redden. Gelet op zijn grijns vlak voor hij eeuwig gaat slapen heeft dit hem de rust in zijn hoofd geboden om zijn lot te accepteren.
Threeohthree
Spoilers please. Zal ondertussen even over je theorie nadenken
Ik quote mezelf even:
Je hebt mijn bericht blijkbaar niet gelezen. Tevens ging ik in mijn recensie meer in op de vehaallijn van de film dan de essentie, die mag je lekker zelf bedenken. Maar roepen dat jouw interpretatie de enige juiste is getuigt van weinig inlevingsvermogen. Vind het overigens wel een interessante interpretatie.
jimmydl
Het was, hoewel ik me dat nadat ik m'n eigen bericht herlas wel kan voorstellen, geen belediging. Ik heb je bericht wel gelezen en blijf bij m'n mening. Een recensie over de verhaallijn vind ik niets toevoegen en staat ook gewoon op Wikipedia. Interessant is juist om over de essentie van de film te discussiëren.
Dat is ook de reden dat ik mijn theorie scherp stel: het is de enige juiste. Ik wil een discussie uitlokken.
Ik ben me ervan bewust dat er andere benaderingen van de film mogelijk zijn, echter blijven die vaag. Die gaan te diep in op de bipolaire universa en blijven abstract. Ik denk dat er achter al dat 'gemindfuck' van de regisseur een beknopte filosofische boodschap (zie mijn eerdere bericht) te ontdekken is.
MoFeDu
Hetzelfde geldt voor jouw interpretatie die staat ook heus wel ergens op internet, slaat natuurlijk nergens op. Daarnaast probeerde ik in mijn recensie meer uiteen te zetten wat een knap werk de regisseur met deze film afgeleverd heeft, die eigenlijk meer een puzzel is. Daarnaast staat in mijn recensie ook een deel eigen interpretatie: de 'tijdspiraal' waarin Donnie zich bevindt. Dat kan inderdaad het werk van God zijn, zoals jij zegt, het kan echter ook pure wetenschappelijke grondslag hebben.
Bardt1980
inderdaad (gedeeltelijk),
Quote uit het stuk: To begin with, he has the choice to live. He could complete the task and still live. The task doesn't require Darko's death. It only requires Darko to "give back" his pretty ideal life, as that Tangent Universe would be "sealed", solving the anomaly (god, aka the space/time entity, would cheer at this point).
So why he decides to die? It's quite simple. As written above, he's scared to die alone. He's scared to follow Frank/god's order and give up at least part of his life. But when he finally accepts the task, he also accepts the existence of god. He seconds the greater will, so he *affirms* it. By doing so he's not anymore alone.
He basically passed the test. Accepted god. Hence he transcends his own being. By doing what he does he didn't *have* to die. But he's so "past it" that his mortal body, girlfriend, family and EVERYTHING he cared about, are now pretty useless. He's beyond. He recognized god and doesn't need anymore a mortal life and body. Stopped to care about the ephemeral stuff of everyday's life.
maar wel interessant om de verschillende interpretaties te lezen. Al is geen een de enige echte juiste.
jimmydl
Interessant stuk, al is het geen officiële bron maar een recensie van een hobbyist. Wel een aardige toevoeging aan de discussie.
Ik denk dat dit stuk wel hout snijdt. Vooral de laatste alinea waarin werd gesteld dat hij bewust koos voor de dood omdat hij een transcendent leven had waarin geen plaats meer was voor onbenulligheden. Deze gedachtegang van Donnie zat er wel aan te komen getuige de scène in de Engelse klas. Bij een boekbespreking sprak Donnie over dat destructie vooruitgang is. Door deze bewuste vorm van zelfdestructie is hij 'verlost' van dit nietige leven enerzijds, anderzijds is er vooruitgang voor zijn naasten die verder kunnen leven in het primaire universum.
Rationeel kiest hij dus voor de dood (i.p.v. nòg een herhaling van het parallelle universum) maar in de wetenschap dat hij niet alleen is in die keuze.
Het theologische vraagstuk werd wel op scherp gezet in deze film. Je hebt dus enerzijds de existentialistische Donnie die geneigd is om in eerste instantie het leed zelf te ondergaan en er individuele verantwoordelijkheid voor te dragen. Vervolgens, door de emotionele ondraaglijkheid, zoekt hij steun in 'God'. Ik als atheïst ben geneigd dat laf te noemen en vind de film in dat opzicht insinuerend. Alsof een mens de daadkracht en geestelijke vermogens zou ontberen om situaties als deze het hoofd te bieden zonder hulp.
De film doet voorkomen dat de hulp van 'God' essentieel is om, om te gaan met existentiële vraagstukken in het leven.
Hoewel de film dus ongelooflijk experimenteel en vernieuwend is, zitten er ook een aantal implicaties in dat lichtelijk het vrije denken van de kijker kan beïnvloeden.
Vraag die nog rest: in hoeverre is sterven zijn eigen keuze of is dit het lot dat God heeft bepaald?
lloydbarker
Zojuist voor het eerst gezien en WOW!!! wat een topper deze film waarin geen seconde onbenut is gelaten, deze heeft alles wat je nodig hebt, ik werd omvergeblazen door deze, wat een hoogvlieger! Tevens ook de eerste film waarbij ik hem na het einde eigenlijk meteen weer wilde opzetten, maar bewaar het nog maar even voor later wat onontkomelijk zeer binnenkort zal zijn..
AC1
Die scène met konijn en spiegel ... daar kan David Lynch een puntje aan zuigen. Is iedereen het met me eens?
Helemaal
Alleen Jammer dat Kelly het maar 1 keer doet, en Lynch toch wel wat vaker.
Revolt
Precies, één van de beste scènes die ik ken.
Maar op kwantiteit kan Kelly een puntje zuigen
laundromat
1x kan soms meer indruk maken dan 3x...imho. dus prima (:
hoe zit dat eigenlijk met Grandma death,
waaarom kijkt zij voortdurend of ze geen post heeft?
darko stuurt haar op het einde een brief....
is het op die brief dat ze wacht mis?
En cherita.... op een gegeven moment zegt darko dat alles beter zal worden tegen haar,
maar wordt het eindelijk beter voor haar? eigenlijk niet toch....
kan er me iemand daarbij helpen aub...
revengeyo
ik vond dit echt helemaal niks sorry
ik snap niet dat iedereen zo hoog stemt... misschien heb ik hem niet goed gevolgd...
er liep iemand in een konijnenpak
lloydbarker
@revengeyo, je geeft al aan dat je hem misschien niet goed hebt gevolgd en bij deze film is dat wel nodig want je kunt hier eigenlijk geen minuut van missen, geef de film nog eens een kans door hem je volledige aandacht te geven dat is deze film wel waard, wellicht kun je hem dan wel meer waarderen.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing