134.883 gebruikers | 85.677 films | 31.041 regisseurs | 3.507.105 berichten | 4.928.353 stemmen

locatie: Films » Donnie Darko (2001) » Info

Donnie Darko (2001)

Donnie Darko (2001)
5589 stemmen | gemiddelde 3,98
mijn stem:
12 jaar geweld angst discriminatie grof taalgebruikVerenigde Staten
Sciencefiction / Drama
113 minuten / 133 minuten (director's cut)

geregisseerd door Richard Kelly
met Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Deze film staat op nummer 46 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 maart 2012, 1:01 uur
Zojuist herzien (weer de originele versie omdat ik van iedereen lees dat de Director's Cut te veel uitlegt en minder tof is). En extra uitleg is mijns inziens ook niet nodig. De film is goed te bevatten als je goed oplet.

Maar keer op keer weet deze film me te boeien, 11 jaar geleden in de bios al, daarna meerdere malen op DVD en nu op Blu-ray. Bijzondere film.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 18:25 uur
De film heeft weinig indruk op mij gemaakt, ondanks de hoge verwachtingen vanwege de reacties, misschien maar nog een keertje kijken binnenkort.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Donnie Darko (Import) (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Donnie Darko - Dts (€ 6,89)
exclusief € 1,75 verzendkosten

S. Darko - A Donnie Darko tale (€ 6,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 22:14 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik heb hem net gekeken en ik hoopte dat ik dit fantastisch zou vinden maar ik zit nu enkel met vragen.

Was Frank echt? Daar snap ik dus totaal niets van. Het leek me logisch dat hij enkel in de verbeelding van Donnie leefde vanwege zijn schizofrenie. En als hij echt is waarom geeft hij hem dan al die commando's en is hij gewoon aanwezig bij het feestje alsof hij nergens van af weet.

En wtf moesten die 2 kneusjes van school in die kelder? Wouden ze de dure juwelen van die vrouw stelen? Had het verder geen speciale betekenis dan...

Ik zit vreselijk klem en heb waarschijnlijk nog veel meer vragen maar dit is een begin. Ik wil deze film graag leuk vinden maar ik vind het allemaal zo ontzettend vaag.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 april 2012, 23:27 uur
Na een minuutje googelen ben ik er al achter dat je vooral NIET de director's cut moet kopen :P Blijkbaar verpest dat de hele puzzle die Donnie Darko is.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2012, 13:28 uur
@ jumpstylemovie

Het probleem is dat er meerdere theorieën circuleren. Je zou bv op meningen kunnen klikken en kijken welke je het meest aanstaat. Of toch ook verder op internet speuren als je er zelf niet uitkomt.
In de directors cut wordt het een en ander uitgelegd, maar zelf wil ik de film anders uitleggen en dat lukt nog ook :) Wonderlijk niet? Het is, denk ik, wat je er zelf in ziet of uithaalt.
Daarom vind ik zelf deze film zo mooi, omdat ie op meerdere manieren of niveaus te bekijken is.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2012, 18:04 uur
Maar dan kun je dus beter de bioscoop versie kijken ipv de director's cut.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2012, 18:53 uur
Wat je zelf wilt. Als je de uitleg van de regisseur wilt zoals hij het aangeeft kun je natuurlijk voor de director cut kiezen. Ikzelf had daar geen behoefte aan, omdat de film mij sowieso al voldoening gaf en ik er tevens iets anders in zag, op het eerste gezicht al.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2012, 7:10 uur
redelijke film beetje voorloper op Butterfly effect ofzo. Je moet er wel bij blijven anders snap je het niet.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 april 2012, 20:58 uur
Dit is de eerste keer dat ik echt niks snapte van een film, zelfs na IMDB's FAQ's gelezen te hebben is nog steeds niet alles duidelijk. De mensen die denken dat ze het wel snappen, spreken elkaar allemaal tegen in hun interpretatie. Wat mij betreft een verwarrende film, wat aan het eind een onvoldaan gevoel opleverd, jammer.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 april 2012, 21:40 uur
MartiN_ schreef:

Een onvoldaan gevoel? Jongen, het einde is echt onwaarschijnlijk goed en de reden dat er zo veel interpretaties zijn!

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 12:05 uur
planet_of_death schreef:

Sorry hoor, maar wanneer je als regisseur er al vanuit gaat dat mensen al op de hoogte zijn van termen als tangent universe, unseen tangent uiverse en Deus Ex Machina sla je de plank toch een beetje mis. Films als Inception en Memento zijn bijvoorbeeld ook redelijk ingewikkelde films, alleen deze films zijn technisch veel beter, duidelijker en de sfeer en het verhaal zijn veel indrukwekkender, maar dat is natuurlijk mijn mening.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat de soundtrack Gary Jules (Mad World) een uitstekende keus is, erg mooi nummer.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 12:39 uur
Inception en Memento zijn geen ingewikkelde films. Alle puzzelstukjes worden voor de kijker precies ingevuld. Sterker nog Inception wordt voor de kijker zo voorgekauwd dat dat ook meteen een negatief punt aan die film is.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 12:53 uur
Ik zeg ook redelijk ingewikkelde films. Bij Memento moet je toch echt wel opletten. Trouwens ik ken genoeg mensen met een universitaire achtergrond die in de bios toch echt moeite hadden met Inception, dus zeker wel ingewikkelder dan een doorsnee film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 15:51 uur
Bij Memento moet je inderdaad opletten omdat het verhaal gefragmenteerd vertelt wordt. Niet omdat de film zoveel diepgang heeft. Inception is gewoon een leuke actiefilm waarin werkelijk alles tot in detail uitgelegd wordt aan de kijker. Het is maar net wat je als kijker prettig vindt om naar te kijken. Kijk eens een Lynch. Zal je zien dat deze film lang zo vaag niet is als jij denkt.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 18:14 uur
MartiN_ schreef:
planet_of_death schreef:

Donnie Darko vergelijken met miskleun Inception gaat in het verkeerde keelgat. Het mistery hier is veel oprechter en minder geforceerd. Op het gebied van sfeer ben ik het totaal niet met je eens. Inception is een lelijke, uit de kluite gewassen blockbuster. Hier maakt men veel subtieler gebruik van effecten zonder enige krachtpatserij. Nee, Nolan kan hier op elk gebied nog een puntje aan zuigen. Doet me nooit zo goed om te zien dat dit gemiddelde lager is.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 april 2012, 18:08 uur
planet_of_death schreef:
Doet me nooit zo goed om te zien dat dit gemiddelde lager is.

Tja..

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 april 2012, 21:11 uur
Ik blijf het gewoon bizar vinden dat zo'n prachtige, vindingrijke en zwaar emotionele film als Donnie Darko lager aangeschreven staat als zo'n warrig poepwerkje. Maar dat ben ik.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 april 2012, 14:49 uur
Eerlijk gezegd vond ik het een tegenvaller. Dat is zo' n film waarvan ik drie keer zou moeten kijken om het te begrijpen. Vandaar mijn lage score. Tzat wel goed in elkaar maar daar blijft het in mijn ogen ook bij.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 mei 2012, 12:27 uur
Wat valt er nou niet aan te begrijpen? :?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 mei 2012, 14:27 uur
steefke schreef:

Meschien snel herzien om er wat meer waardering voor te krijgen. Zit er denk ik wel in :)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 mei 2012, 20:46 uur
Erg mooi. Het 80ies beeld is goed weergegeven, mede door muziek van Joy Division en Echo And The Bunnymen, en het geeft ook de vaak voorkomende problemen van jongeren weer op een bijzonder mystieke wijze. Erg mooi en mysterieus. Eigenlijk vond ik het zelfs een beetje jammer dat het uiteindelijk toch wel een soort van verklaring had, vandaar 4,5 sterren en geen 5.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 mei 2012, 11:56 uur
Meest complexe film die ik tot nu toe gezien heb. Het knappe van dit soort films is dat ik gelijk op internet ga speuren hoe het allemaal in elkaar steekt.

Films die na het kijken nog uren door mijn hoofd razen, verdienen de volle waardering van 5 sterren.

Hetzelfde had ik met de films Once upon a time in America en Into the wild.