Fargo (1996)

geregisseerd door
Joel Coenmet
Frances McDormand,
Steve Buscemi en
William H. MacyJerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens, aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente, Marge Gunderson (Frances McDormand), wordt belast met het moord-onderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken komt er bedrogen vanaf. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.Deze film staat op nummer 135 in de top 250
» volledige top 250
4,0
[permalink] geplaatst op 23 januari 2012, 10:08 uurAls misdaadkomedie misschien wel de beste in zijn soort met een absolute droomrol van Frances McDormand en fraai camerawerk van Roger Deakins. Vanwege het overvloedige bloed niet helemaal een kolfje naar mijn hand, maar niettemin een erg goede film.
5,0
[permalink] geplaatst op 18 februari 2012, 17:15 uurAls ik de poster zie, ben ik alweer om, maar één blik op de sneeuwlandschappen, het horen van de accenten of even sfeersnuiven bij een willekeurige scène (het overhead shot op de parkeerplaats mag wel genoemd worden) is ook ruim voldoende. En anders is er nog een fenomenale William H. Macy, die met elke plooi in z'n gezicht zo'n sukkelaar neerzet, dat wat voor smerige plannetjes hij ook heeft, je van start tot finish toch met 'm te doen hebt.
De overdreven vriendelijkheid die McDormand en haar omgeving meedragen, contrasteert natuurlijk geweldig met de kille manier waarop Stormare tekeer gaat en de toenemende drift bij Buscemi. De laatste heeft dan ook een paar prijsscènes te pakken, maar ik kan net zo goed genieten van de manier waarop Marge en Lou de plaats delict inspecteren. Haar man is ook al geweldig. En echt. Fargo is al met al een magistrale mix van tragiek, misdaad en komedie. Yah.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 februari 2012, 16:45 uurik weet niet wat ik de eerste keer bezielde toen ik deze film zag. Maar voor nu echt een meesterwerk dit en duidelijk een van de betere Coen-films.
[permalink] geplaatst op 10 maart 2012, 11:41 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenOp een of andere manier volledig langs mij heen gegaan. Gepikt uit de top10 notering van Insignificance en zoals we dat hier in de omgeving zeggen: 'HONDERD!'. In de kruising dus, hangt, goal, topper en meer van dat werk. De film blinkt uit in de subtiele humor. Van de kleine, vlugge stapjes van Marge, de onnozelheid zelve van McDormand tot aan de meest debiele vlucht scene (Jean bij het meer) aan toe, raak, raak en raak. Hoe kon ik dit gemist hebben?!
4,5
[permalink] geplaatst op 10 maart 2012, 18:15 uurYaaah!
5,0
[permalink] geplaatst op 11 maart 2012, 4:33 uurYou should see the other guy!
2,5
[permalink] geplaatst op 20 maart 2012, 22:14 uurJust a little of the old "in and out".
Buiten deze leuke verwijzing naar A Clockwork Orange vond ik Fargo toch niet zo geweldig. Al vaak heel positieve recensies gelezen, maar met het werk van de Coens heb ik zo'n haat-liefde relatie.
The Big Lebowski: goed. No Country For Old Men: slecht. O Brother Where Art Thou: geniaal. Burn After Reading: slecht. True Grit: goed. En dan Fargo: weer minder.
Het accent irriteert me ook meer dan het grappig wordt en het alom geprezen camerawerk vind ik gewoon saai en ongeïnspireerd. De "subtiele" humor? Die kan je in talloze andere films veel beter vinden.
2,5
[permalink] geplaatst op 20 maart 2012, 22:19 uurMcDormand is anders wel echt een klasseactrice. (Buscemi natuurlijk ook, maar dat is vanzelfsprekend)
5,0
[permalink] geplaatst op 20 maart 2012, 22:57 uurCoen films bevatten altijd interessante personages, sfeer en humor
4,5
[permalink] geplaatst op 26 maart 2012, 13:03 uurGisteren herzien en ik moet helaas bekennen dat ik het na mijn eerste kijkbeurt volledig mis heb gehad. Misschien dat het kwam doordat ik nu wist wat ik kon verwachten, want werkelijk alles viel gisteren op zijn plaats, daarom een resolute verhoging van 1.5 sterren.
Wat ik enorm prettig vind aan Fargo, is dat de film veel aandacht aan uitwerking van personages besteedt. De klunzige man die met een plan komt om zijn eigen vrouw te laten ontvoeren, de hoogzwangere politieagente die ook nog eens van veel en vet eten houdt, haar schilderende echtgenoot, die zijn best doet om een werk van hem op een postzegel gedrukt te krijgen, zelfs een bijfiguur als Scotty wordt extra uitgewerkt door de kijker verschillende hints te geven dat dit een jongen is die accordeon speelt en hoewel dat voor het verhaal verder geen snars uitmaakt, geeft dit wel aan met hoeveel zorg de personages zijn opgebouwd.
De setting waar al deze rare figuren zich in begeven is de sfeervolle in sneeuw ondergedompelde omgeving van Brainerd. Deze omgeving blijkt gevuld te zijn met een iets te vriendelijke bevolking die stuk voor stuk een niet kwalijk te nemen simpelheid bezitten. Elke scene komt dit soms subtiel, soms minder subtiel weer naar voren.
Volledig in contrast met de omgeving zijn daar de twee criminelen, eentje 'kinda funny looking' de ander een veelzeggende niets-zegger. Wat volgt zijn een pak ijzersterke scenes opgebouwd rondom een flinterdun verhaal, een manische aziaat en een oude man die op een decimeter afstand slechts een schampschot weet af te vuren. Het verhaal is daarin voor mij echt een kapstok waaraan de losse scenes zijn opgehangen. De lijzige achtergrondmuziek slaat de spijker hard op zijn kop en maakt het plaatje voor mij compleet.