Une Histoire de Vent (1989)
Alternatieve titels: Eine Geschichte über den Wind, A Tale of the Wind, Een Verhaal van de Wind

12 stemmen | gemiddelde 2,16
Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / West-Duitsland / Nederland
Documentaire80 minuten
geregisseerd door
Joris Ivensmet
Joris Ivens,
Henxiang Han en
Guilian LiuDit laatste werk van Joris Ivens is zijn tweede poging om het onzichtbare te filmen; de wind. Op locatie in China probeert hij de wind te vangen als natuurlijk fenomeen en als metafoor voor de continue veranderingen in cultuur en samenleving.
0,5
[permalink] geplaatst op 1 oktober 2007, 16:40 uurMet alle respect, maar wat een bagger...
2,5
[permalink] geplaatst op 12 maart 2012, 16:23 uurFijn om een keer iets van Joris Ivens gezien te hebben. Binnen de documentaire wereld best wel een bekende naam. De film deed me een beetje denken aan de persoonlijke queesten van Agnes Varda in films als The Gleaners and I of Beaches of Agnes. Een persoonlijke zoektocht waarbij de camera gebruikt wordt als registratiemiddel, maar ook als middel om mee te spelen en te experimenteren. Af en toe een gekunsteld shot, zo nu en dan theaterstukjes, geënsceneerde scenes. Er is sprake van een alomvattend thema (het vastleggen van de wind), maar dit moet meer gezien worden als (hele brede) kapstok dan een concrete leidraad.
Wat me het meest aansprak was dat Ivens hier al 90 jaar was, maar meer levenslust en interesse vertoont dan menig 65 plusser. Hij hoeft zich aan niemand meer te verantwoorden en kan zijn persoonlijke film maken zoals hij dat wil. Dat het allemaal wat onsamenhangend is, maakt niet zoveel uit.
Deze film heeft nu niet direct m’n interesse gewekt om meer van Ivens te gaan kijken, maar ik vond het een aangename kennismaking.