134.880 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.966 berichten | 4.928.165 stemmen

locatie: Films » Stalingrad (1993) » Info

Oorlog / Drama
134 minuten

geregisseerd door Joseph Vilsmaier
met Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel

In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten...

Vanaf 22 mei te koop op DVD en Blu-Ray
» alle films die je binnenkort kunt kopen

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2012, 11:14 uur
is nu ook volledig te zien op you tube

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 februari 2012, 14:30 uur
caelers8 schreef:

.... en vooral de SA troepen hebben totaal niks met het 'slechte' van de oorlog (holocaust etc.) te maken gehad. Elke willekeurige Engelsman, Fransman of wat dan ook had onder andere omstandigheden ook nazistische denkbeelden gehad, dat is gewoon normaal.....

Weliswaar was de SA niet meer belangrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ze waren wel een organisatie die de Nazi-ideeën navolgden en vooral beschermden. Daardoor heeft de organisatie ook schuld aan de holocaust, kristallnacht en de rest van de oorlog.
Met je opmerking: "elke willekeurige Engelsman..." scheer je de mensheid wel radicaal over één kam. Door diezelfde SA werd er nauwelijks tegengeluid gehoord in Duitsland, dat betekende niet dat elke Duitser nazistische denkbeelden had. Ook is het niet "gewoon normaal" te noemen dat iedere andere bevolking hetzelfde zou hebben gereageerd. In Engeland was er ook een nazipartij. Toch heeft die partij de macht niet gekregen. Dat lijkt me genoeg bewijs van het gezonde verstand van veel Engelsen op dat moment.
Het probleem ligt vaker bij een radicale minderheid die de macht in handen heeft. Wonderlijk genoeg zeg je dat zelf ook
er is een bovenlaag, in het geval van de duisters de

De hamvraag is uiteindelijk wat doet de rest, de meerderheid: zwijgen?
In dat geval zou de vervelende conclusie
Leo1954 schreef:
...maar gaat over de essentie van zeggenschap, de Duitser is uiteindelijk een diep goed mens. En dat was hij niet.
een heel eind in de buurt kunnen komen. Alhoewel ik daar niet mee wil beoordelen. Mogelijk dat ik zelf ook zou zwijgen.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

gratis verzending

gratis verzending

exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 februari 2012, 20:31 uur
Zobor schreef:
Mogelijk dat ik zelf ook zou zwijgen.
..en stel jezelf nu eens de vraag waarom je mogelijk ook zou zwijgen. Maakt dat jou in wezen dan een slecht mens? :? Lijkt mij niet. Eerder gefrustreerd.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 februari 2012, 16:51 uur
Zwijgen bij misdaad, dat is toch slecht?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 februari 2012, 19:52 uur
Ook als de angst domineert?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 februari 2012, 16:33 uur
Moeilijke vraag. Waarom nee als de emotie bepalend is?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 februari 2012, 14:01 uur
Omdat, naar mijn idee, het oeroude instinct van overleven/zelfbehoud dan naar boven komt. Achteraf zul je je realiseren dat niets doen/zwijgen ook niet goed is. Daar komt dan de frustratie van 2 posts terug om de hoek kijken.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 februari 2012, 22:08 uur
[quote]Zobor schreef:

Nu lijk je te beweren dat de Duitsers niet hun gezond verstand gebruikten, terwijl je ook zegt dat je niet iedereen over eenzelfde kam mag scheren.
Ik zal zelf meer zeggen: misschien gebruikten diegenen die op de nazi's stemden net wel hun verstand. Duitsland had begin de jaren 30 wel wat sterkers nodig na de gebeurtenissen van de decennia daar voor. En met succes: Kijk naar Duitsland in 1933 en Duitsland in 1937.

Niemand ging op de NSDAP stemmen omdat men de Joden niet leuk vond, of omdat men oorlog wou. Men ging op de NSDAP stemmen omdat men in armoede leefde en er geen sociaal systeem was. Men ging op de NSDAP stemmen omdat men hun kinderen niet meer kon eten geven. Men ging op de NSDAP stemmen omdat de levenskwaliteit nihil was. Men ging op de NSDAP stemmen omdat de traditionele politiek had afgedaan en geen oplossingen kon bieden voor de problemen.
Datzelfde zie je anno 2012 weer in Europa: Als er problemen op steken, gaan mensen op extremere partijen stemmen. (Extreem-links of extreem-rechts).

Het is een spijtige zaak dat een regime dat zoveel goeds had kunnen doen, eigenlijk zoveel slechts heeft gedaan. Niet alleen voor iedereen die er slachtoffer van geworden is, maar ook voor de Duitse bevolking zelf.
Ik zag onlangs een docu waar iemand zei: 'Als de oorlog en de holocaust er nooit was gekomen, stond Hitler vandaag gekend als een van de grootste Duitsers allertijden". Dat hij net een van de grootste smeerlappen uit de Duitse geschiedenis is geworden, is volledig zijn schuld. Daar hoef jij de Duitse bevolking niet op af te rekenen.

(Mijn excuses als mijn meningen - die soms hard overkomen - mensen geschoffeerd hebben. (Ik weet dat dat vaak gebeurt))
Soit, ik moet echt stoppen met reageren op WO2-films :X

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 februari 2012, 23:43 uur
AGE-411 schreef:

Ik ben van mening dat diegenen die hun verstand gebruikten beter eerst `Mein Kampf` hadden kunnen lezen. Daarin legde Hitler nl. haarfijn uit hoe de Duitse maatschappij geordend moest worden. Ook had men dan kunnen weten dat de Joden, Bolsjewisten en andere (ongewenste) minderheden als zondebok voor de Duitse problemen aangewezen zouden worden. In 1933 had Duitsland inderdaad nog de hoop dat het onder Hitler, economisch, beter zou gaan en dat de Duitser weer trots op zichzelf kon zijn. In 1937 regeerde de angst d.m.v. bedrog, intimidatie en liquidatie.

AGE-411 schreef:
Dat werd eigenlijk al in 1933 meteen duidelijk. Een regime dat openlijk boeken verbrandt, omdat de inhoud ervan niet in overeenstemming is met diens idealen en denkwijze, laat dus duidelijk zien dat andersdenkenden niet gewenst zijn. Toen had de Duitser, die zijn verstand gebruikte, al kunnen weten dat het met Duitsland, onder Hitler`s heerschappij, slecht zou aflopen.

Soit, ik moet echt stoppen met reageren op WO2-films :X
Ik ook! :(

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2012, 19:35 uur
AGE-411 schreef:

Het ene collectief hield facisme tegen en het andere niet. Daarmee scheer ik niet alle Duitsers over één kam. Diep respect bijvoorbeeld voor Otto Wels die zich namens de Sociaal Democraten uitsprak tegen de machtigingswet. En zo kan ik meer Duitsers opnoemen waar ik alleen maar jaloers naar kan kijken.

Ja samenwerking is moeilijk vooral in een jonge democratie maar dat was wel een andere optie. Je ziet dat landen met een 'falende' democratie nog wel eens terugpakken op een regering van nationale eenheid in crisistijd. De fascistische macht was niet persé noodzakelijk.

Armoede is inderdaad de meest gebruikte verklaring voor extreem stemgedrag. Maar het antisemitisme en militarisme van de NSDAP viel toch fijn bij diezelfde kiezers.

Traditionele politiek? De Weimarrepubliek kun je allerminst traditioneel noemen, de republiek heeft nauwelijks 14 jaar bestaan. Het was een juist een terugpakken naar traditionele politiek met één keizer en/of een machtige kanselier.

Maar de oorlog en de holocaust zijn er wel gekomen. Dus Hitler is niet de grootste Duitser. Je raakt met je opmerking wel een discussiepunt betreffende Hitler zijn macht. Is Hitler alleen verantwoordelijk voor dit alles, of heeft hij dit kunnen doen door zijn milieu. Het is duidelijk dat ik dan stel dat zijn milieu de man heeft gemaakt. En nee, dan zeg ik niet alle Duitsers.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2012, 19:43 uur
Arnhemmer schreef:

Hierin kan ik me volledig vinden :)

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 mei 2012, 11:58 uur
Erg matige film waarvan ik zeer hoge verwachtingen had. Ben een groot liefhebber van WO-II films, maar deze mag tot een van de grootste teleurstellingen gerekend worden.
Vooral het begin van de film is slecht. Het ziet eruit als een slechte jaren '80 film en het acteerwerk is om te huilen. Ook is het nergens boeiend en wordt er van de hak op de tak gesprongen.

Gelukkig wordt het tijdens de bittere kou wel wat beter. Audiovisueel is het dan ook wat sterker, evenals het verhaal. Af en toe komt er een spannende scene voorbij, maar het mag duidelijk zijn dat de lol er voor mij allang af was.
De weg naar het einde toe was nog een lange en ik moet eerlijk zeggen dat ik blij was dat het erop zat.
Een grote tegenvaller!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 mei 2012, 18:01 uur
Van de hak op de tak gesprongen, waar dat dan :?

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 mei 2012, 19:41 uur
Het begin van de film voelde echt als los zand. Scenes die achter elkaar kwamen die totaal niks met elkaar te maken hadden. Totaal onlogisch waardoor het moeilijk was om in de film te komen.
Na verloop van tijd werd dat beter en dat kwam meteen de film ten goede..