Zeer aardige film.
De film toont in het eerste deel een aspect waar zelden films over gemaakt zijn; de oorlog in Afrika.
Alleen daarom al interessant! Bovendien zien we nog de onderlinge competitie tussen de Britse en de Amerikaanse generaals. Zulke prestatiedrang heeft er voor gezorgd dat alles net wat rapper ging, en dat men de manschappen meer ging motiveren.
Daarna zien we operatie Fortitude, waar ook zelden iets over gezegd wordt in films. En ook het Ardennenoffensief komt aan het bod.
Ik vind alles zeer mooi geïllustreerd zijn. Wie twijfelt aan de echtheid hier van, dit is een van de enige films die op een persoon gebaseerd zijn die geen negatieve kritieken kreeg van familieleden en mensen die hem kenden. Werkelijk alles dat aan bod komt is waarheidsgetrouw.
Een groot nadeel is dat de film eigenlijk te kort is. Men moest hier minstens een uur extra in gestoken hebben (Lawrence of Arabia is bijvoorbeeld ook 228min, en Das Boot 293min). De film vliegt eigenlijk te veel voorbij, en bepaalde zaken worden helemaal niet, of nauwelijks getoond. Zo mocht men voor de herverovering van Frankrijk wel wat meer tijd uittrekken, evenals voor het Ardennenoffensief.

Iets dat zelf helemaal niet getoond is, is dat Patton bijna in Tsjechië zat, en verder wou oprukken naar Rusland. Verder kwam in de film zijn afkeer voor de Russen maar zeer lichtjes aan het bod.
Hij is dan ook een van de weinige generaals die wel graten zag in het voorstel van Reichspräsident Donitz:
Dat plan hielt in dat men de nazi’s buiten spel zou zetten, en intussen de Wehrmacht en de SS zou hergroeperen. Vervolgens zou men met behulp van de geallieerden de Russen eerst verdrijven uit Duitsland, en dan hen helemaal Europa buiten schoppen.
Nuja, de Wehrmacht stelde over land niet veel meer voor, en de SS’ers die overbleven waren ook al zo goed als op het einde van hun krachten
(de meeste van die overblijvers waren trouwens Vlamingen, Nederlanders en Fransen, die na een paar jaar ploeteren in de oostfrontmodder intussen ook wel oorlogsmoe waren)
Patton werd voor het provoceren van de Russen, en het prijzen van de vechtlust van de Duitsers en de nazi’s uit zijn ambt ontgeven. Hij moest terugkeren naar Amerika … maar kwam in verdachte omstandigheden om het leven. Er wordt vermoed dat hij uit de weg is geruimd door hogerop.
En het zijn net die dingen die ik te veel mis. Men wou een beetje te veel vanalles tonen, maar men toonde eigenlijk niets.
Spetie schreef:
Dan hadden "we" ook wel gewonnen, maar het had waarschijnlijk iets langer geduurd.
Helemaal niet.
Hoe snel de geallieerden naar Berijn reden maakte niets uit. De bolsjewieken zouden er toch eind april 45 geweest zijn, of de Amerikanen nu op 100 of 1000km van Berlijn waren verwijderd.
De tactiek die Patton gebruikte om snel terrein te maken in Frankrijk was trouwens niet origineel.: Rommel had de tactiek (“Blitzkrieg”) in 1940 al toegepast bij de invasie van Frankrijk. De Britten die gingen komen helpen mochten direct terug op hun boten stappen waarmee ze net aan wal waren gekomen.

Als Hitler toen niet de dwaze beslissing genomen zou hebben om de Britten te laten ontsnapen
(als gunst, om goed te staan bij het Britse volk, en zo te kunnen praten over bondgenootschap of vrede)had Rommel eind Mei 1940 honderdduizenden Britten, Fransen, Belgen en Nederlanders tot krijgsgevangen kunnen maken.
Bon, tot zover mijn bespreking over de inhoud en het thema van de film
In het begin heb je nogal de indruk dat de film propagandistisch is. Uitspraken als
“alle real Americans love to fight” en vooral
“That’s why Americans have never lost and will never lose a war.” moesten duidelijk de vechtlust bij de kijkers aanwakkeren. Bij het maken van de film zat Amerika in Vietnam verwikkeld in een gevecht dat ze wel aan het verliezen waren!
Maar later in de film ebt dit Amerikaans-patriotische gevoel weg. Ook omdat de hoofdpersoon het aan de stok krijgt met de Amerikaanse politieke machten.
Overigens is de film zeer mooi gefilmd en zijn de locaties zeer goed gekozen. Neem bijvoorbeeld dat gevecht tegen die tanks in Afrika. Beter dan dat kan je een oorlogstafereel toch niet verfilmen?
Mijn complimenten voor de keuze van de muziek. Het is in deze film niet zo’n belangrijk onderdeel, maar de momenten waar de muziek er wel in voor komt worden daardoor nog net ietsje meer in de kijker gezet.
Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar er worden ‘vreemde talen’ in deze film gesproken. Aardig wat zinnen Duits, en ook een zinnetje Frans tussendoor. Bij ‘wereldfilms’ uit deze tijd toch niet echt evident.
En George C. Scott heeft die Oscar zeker verdiend. Een rol die hem op het lijf geschreven was. De anderen spelen ook uitmuntend. Alsof ze er allemaal bij waren. Om een of andere reden krijg ik bij dit soort grote films steeds het gevoel dat de omgevingen motiverend werken bij de cast.
Kortom; Zeer goed uitgewerkt, maar het verhaal kon veel beter gebracht worden. Wel bizar dat deze niet in de top250 staat.