locatie: Films » Vozvrashcheniye (2003) » Info

Drama
105 minuten

geregisseerd door Andrei Zvyagintsev
met Vladimir Garin, Ivan Dobronravov en Konstantin Lavronenko

Het verhaal van twee broertjes van 13 en 15, wiens vader thuiskomt na 12 jaar weg te zijn geweest. Ze benaderen hem logischerwijs enigszins terughoudend, maar de vader wekt de indruk de gemiste tijd goed te willen maken. Hij neemt hen mee op reis en leert hen onderweg allerlei levenslessen. Helaas doet hij dit op een nogal harde manier, en de kinderen begrijpen niet waarom.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 14:39 uur
Zojuist de film gezien.
Heb me opzich redelijk kunnen vermaken.

Ik hou van een mysterieuse film waar je na het kijken met vragen blijft zitten.,

Ik vond het bij deze film ecter wat teveel!

Wat heeft de man 12 jaar gedaan? Waarom moest hij perse naar het eiland? Wat zat er in het kistje? Waarom verzweeg moeder de reden van het vertrek van vader?

Ik hoef op bovengenoemde vragen heus niet allemaal antwoord.
Maar doe me er 2 en deze film krijgt zeker een half sterretje meer!

Verder al met al wel prachtig geacteerd en mooie film locaties!
Kon me erg in de jongens verplaatsen! Super goed overgebracht!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 14:45 uur
Die antwoorden krijg je niet, simpelweg omdat die er niet zijn. Raar dat je een halfje meer had gegeven als dat wel duidelijk was geweest, want dat had de film zeker niet beter gemaakt. Het gebrek aan informatie wat de kinderen hebben is een hele belangrijke pijler in deze film.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 14:53 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Je blijft met vragen zitten, net als de jongens zelf, omdat je de antwoorden nooit zult weten. (zoals Montorsi met iets beter gekozen woorden ook al zegt ;) )

De meest logische "antwoorden" (die ikzelf heb kunnen bedenken) is dat de man 12 jaar in de bak heeft gezeten en het kistje een buit is die hij voor zijn arrestatie heeft verstopt.
Hij wil tijd met zijn zoons doorbrengen, maar tegelijkertijd wil hij zijn buit ophalen. Hij is afstandelijk naar zijn zoons toe omdat hij wil voorkomen dat ze erachter komen wat hij op zijn kerfstok heeft. Uit schaamte. Dat je er nooit achter zal komen of dit waar is maakt de film JUIST zo goed.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 16:32 uur
Hmm ik ga het straks allemaal nog is even herzien.
Ik denk dat ik eigenlijk teveel op die antwoorden gefocust was.

Ik zat de hele tijd te wachten op DE ontkloping.
Misschien moet je met een iets andere instelling dan ik de film bekijken.

Ik ga het allemaal is even herzien!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 16:33 uur
SnakeDoc schreef:

Ik hoef op bovengenoemde vragen heus niet allemaal antwoord.
Maar doe me er 2 en deze film krijgt zeker een half sterretje meer!

Bij de DVD zit een boekje in zwart/wit. Alleen dit gegeven moet je al aan het denken zetten. Vervolgens vind je in dat boekje de foto's, die je ook al aan het einde in de film kon zien. Gedurende de film zie je ook andere beelden in zwart/wit. Welke?

Is het toeval dat de vader 'terug' in het leven van de broertjes kwam, kort nadat de jongste door zijn moeder van de (duik)-toren werd gehaald, in combinatie met de climax, ook al op een toren, op een onbewoond eiland, inclusief een schat?

Bewijzen kan ik je niet leveren, maar 'aanwijzingen' des te meer.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2010, 17:00 uur
xav schreef:
SnakeDoc schreef:

Bewijzen kan ik je niet leveren, maar 'aanwijzingen' des te meer.

Hmm, dankje voor het duwtje in de juiste richting :p
Ik ben er alleen nog niet :D

Zie overigens geen boekje bij de DVD. Heb hem vrijdag gekocht.
Maar goed, doet er niet toe!
Ik lees overigens net dat die Vladimir Garin al overleden is net voor de release van deze film.
Verdronken in het meertje waar t allemaal is opgenomen.
Triest!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 januari 2010, 11:14 uur
Schilderachtige, artistieke, fotografische film, die alleen al dankzij de kleur en het camerawerk een juweeltje genoemd mag worden. En dan heb ik het nog niet eens over het verhaal, de acteurs en de algehele film zelf. De verhaallijn is perfect; het 'open einde' en de 'onbeantwoorde vragen' die de film achter laat maken het voor mij juist extra indrukkend meesterwerk. De acteurs, vooral de jongste van de twee broers, doen het ook meer dan uitstekend. Ik vind dit echt een verbluffend mooie film die met z'n 55ste plek eigenlijk zelfs nog te laag in de Top250 staat!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2010, 23:01 uur
Een prachtige film.
Heel mooi en sfeervol gefilmd en subtiel, toepasselijk, kleurgebruik. Een lust voor het oog.

Het verhaal is ook niet onaardig en kent die zelfde subitiliteiten hier en daar. Daarnaast vond ik het ook herkenbaar, de relatie die de zoons hadden met hun vader.

Ondanks al die enorme plus punten vond ik de film soms iets aan de trage kant. Het wat compacter gemogen wat mij betreft.

Die eerder genoemde metaforen en symboliek is volgens mij ook deels langs mij heen gegaan. Zo zie ik eigenlijk geen metafoor of symboliek in het kistje?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 17:00 uur
Normaal gesproken hou ik helemaal niet van films waarbij de kijker de open vragen moet beantwoorden maar dit pakte zeer goed voor mij uit. Geweldige acteerprestaties en schitterend camerawerk. Donkere en sombere film maar zeer aangrijpend. Muziek vond ik ook mooi, daarmee werd de sfeer nog donkerder en nóg mysterieuzer.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2010, 16:38 uur
Zojuist gezien en het is een erg mooie, boeiende film.
Aan de ene kant vind ik het bijzonder goed gedaan dat er zoveel wordt opengelaten voor de kijker, zodat je nog meer met de broertjes mee voelt. Aan de andere kant ben ik wel heel nieuwschierig naar sommige dingen.
En inderdaad ik lees het net na op wikipedia, dat het oudste broertje ´Vladimir Garin´ is verdronken vlak voor de release. Geeft deze film nog een extra emotionele lading...
The Return heeft zeker hetzelfde hoge niveau als The Banishment, ook van deze regisseur.
Kenmerkend zijn het prachtige camerawerk en de mystieke sfeer. 4,5*

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2010, 16:07 uur
vond hem nogal saai...
misschien ook niet helemaal mijn genre maar het verhaal was wel mooi

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 februari 2010, 10:55 uur
Blarown schreef:
vond hem nogal saai...
misschien ook niet helemaal mijn genre maar het verhaal was wel mooi

Gezien 'jouw voorkeur' zou ik bijna gaan denken dat je de 'verkeerde' hebt gepindakaasd:
THE RETURN

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 februari 2010, 17:50 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooie film over de moeizame relatie tussen de jochies en hun vader en de lessen die hij ze leert. Gelukkig zijn dat geen wijze levenslessen die ik verwachtte naar aanleiding van de synopsis, maar eerder praktische dingen (die wellicht ergens voor staan maar dat heb ik dan niet meegekregen).

Fijn ook dat je werkelijk niets te weten komt over de vader. Eigenlijk is van niemand in de film de achtergrond bekend en toch (of daardoor) is het boeiend. Het meest aansprekende vind ik niet eens zozeer de dood van de vader, maar dat z'n lichaam verzwolgen wordt door het water. Eigenlijk was de vader bij leven al een 'lijk' voor de zoontjes (jaren onbekend en na het weerzien nog steeds onpeilbaar), maar zelfs zijn lichaam raken ze dus ook nog kwijt.

Mooie camerastandpunten (vooral bij de torens die meermalen terugkomen) en schitterende beelden van water, natuur, de sillhouetten van de jochies of gewoon een paar donkere bomen op de voorgrond. Typisch zo'n film waarvan de stills het waard zijn om ergens op te hangen of als bureaublad-achtergrond.

Muzikaal is het ook genieten: lekker rustig en gelukkig niet te vaak of overheersend aanwezig, want vaak spreken de beelden en gebeurtenissen voor zich. Het acteerwerk komt ook eerlijk over. Vooral het kleinste jongetje spreekt me aan, lijkt een beetje op de jongen uit Idi I Smotri.

Wel jammer dat er over het geheel genomen net wat te weinig gebeurt, maar alsnog 4*.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 februari 2010, 23:20 uur
Ik gaat hem NU kijken!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2010, 23:40 uur
Of ja, nu!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 maart 2010, 9:55 uur
Bedankt voor de bijdrage 8|

niet ingelogd

108.926 gebruikers | 64.585 films | 23.964 regisseurs | 2.511.684 berichten | 3.543.536 stemmen