The Iron Horse (1924)

geregisseerd door
John Fordmet
George O'Brien,
Madge Bellamy en
Cyril ChadwickEpos rond de aanleg, dwars door Amerika, van een spoorweg en van de ontberingen en aanvallen door Indianen, die de bouwers moeten doorstaan en weerstaan. Eén van hen, is op zoek naar de moordenaar van zijn vader, die tijdens het verkennen van de route van de spoorlijn werd gedood.
4,5
[permalink] geplaatst op 13 maart 2009, 21:24 uurPrachtig epos van John Ford over de aanleg van de spoorlijn die het westen en oosten van Amerika met elkaar zou verbinden.
Ford neemt ruim de tijd om het verhaal van de spoorlijn te koppelen aan een plot rond verraad en romantiek. Hoofdrolspeler George o'Brien doet pas na zo'n drie kwartier zijn intrede. In de aanloop doet Ford uitgebreid uit de doeken over het hoe en waarom van de aanleg van de spoorlijn. Daar gebruikt hij behoorlijk wat tussentitels voor, wat heel af en toe het tempo uit de film haalt, maar echt storend is het niet.
Na het wat trage begin houdt Ford de vaart er flink in en is het volop genieten van de ene na de andere actiescene vol spanning en avontuur.
De film zit vol met uiteraard schitterende shots van het ruige Amerikaans (mid)westen, en evenzo prachtige scenes waarin duidelijk wordt welke beproevingen de spoorwegarbeiders moesten doorstaan.
De romance tussen Davy (o'Brien) en Miriam (Madge Bellamy) is, zeker voor die periode, redelijk ingetogen gespeeld. Van overacting is eigenlijk geen sprake. Ook loopt er uiteraard een 'bad guy' rond, en deze wordt prima neergezet door Fred Kohler.
De schitterend gerestaureerde versie die ik heb gezien werd vergezeld door een werkelijk heerlijke score van componist John Lanchbery. De score sluit naadloos aan op de handelingen in de film en benut alle klassieke westernelementen om een toch al prachtige film naar nog grotere hoogten te tillen.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 december 2010, 13:27 uurIk kan de mening van rick@themovies alleen maar delen. Een erg mooi en accuraat document over de verbinding van het oosten met het westen.
Er zitten vele verhalen binnen deze film: intriges, huurmoordenaars, romantiek, aanvallen van indianen, de Chinezen die veelal verantwoordelijk waren voor het harde werk.
Mijn eerste kennismaking met George O'Brien is in ieder geval een prettige. Geen overdreven expressies, zoals in vele stille films.
De muziek sluit naadloos bij de film aan. Tenminste... ik heb de gerestaureerde versie gezien met muziek van John Lanchberry. Wel waard om te noemen, want het is werkelijk een lust voor het oor.
Deze film is een waar document en het waard om nog eens te bekijken.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 februari 2011, 11:29 uurJa ook ik heb vanmorgen met verbazing zitten kijken, niet te geloven wat er met voor die tijd met beperkte middelen zulk een mooi product te kunnen afleveren,storend blijft dat de dialogen het hele beeld soms te lang vast houden voral in het begin, daarna wen je eraan,'t beeld was als of ik na het nieuws was aan kijken,soms lijkt het op een documataire, dit gevoel krijg je daar het tich maal over springt van kraak helder naar iets geelige beeld , ik denk bij een zoon klasse uitgevoerde indianen aanval mijn vader en consorten de halve cinema te hebben afgebroken ,er was immers geen geluid maar daar zorgden de bezoekers wel voor ,ik spreek uit ervaring, want bij ons in de patronaat draaide genoeg van deze stomme films,een hele verbetering aan deze film is bijbehorende sound, anders was het voor de mensen van vroeger die waren het gewend, en kon de film niet lang genoeg duren, voor ons nu in de moderne tijd zonder sound , is niet voor te stellen.
[permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 6:17 uurDeze komt via Masters of Cinema uit op DVD!
[permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 9:00 uurDank voor de tip Stephan.
Lijkt mij een must voor de western liefhebbers als ik de commentaren hier zo lees.
Ik ga die zeker kopen.
Vraagje aan de MM gebruikers die de film al gezien hebben:
In een review van de versie die Fox uitbracht in een John Ford DVD box lees ik dat de film teruggebracht is naar de "normale snelheid".
D.w.z. dat je niet die lachwekkende versnelde opnamen te zien krijgt die we zo gewend zijn van de silent movies("Charly Chaplin snelheid" noem ik dat zelf altijd)
Is dat ook het geval bij de versie die jullie gezien hebben?
Helaas wordt dit nog veel te weinig toegepast bij het uitbrengen van die oude films.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 18:05 uurIn mijn herinnering wordt het op een normale snelheid afgespeeld. Misschien zitten er wel kleine versnelde stukjes in door de bewerking die is uitgevoerd. Dat zie je wel vaker in films dat het even een een seconde of wat opeens sneller gaat.
Deze film is de aanschaf zeker waard, ook al is de prijs nog niet bekend (toch?). Ik sta alvast in de rij.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 18:23 uurNadat ik het bericht van Brix had gelezen ben ik hem gaan zoeken.
Maar ik vind hem niet, de verzie die ik heb is gerepareerd inclusief aangepaste sound.
Zodra ik hem gevonden heb kijk ik hem nog eens na.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 juni 2011, 21:15 uurNet nog eens met plezier een gedeelte afgekeken.
John Lanchberry. Verzorgt de sound met perfectie.
Het verhaal springt een beetje heen en weer, daar tegenover staat het beeld mooi vast en in de hoeken mooi afgerond.
Inderdaad als de indianen aanvallen gaat alles een versnelling hoger maar stoort niet echt .
Ik zou niet weten wat er aan dit product nog moet aan verbeteren, zo als hij nu is blijft hij van waarde, wordt hij gemoderniseerd breekt hij af ,laten zo.