134.878 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.918 berichten | 4.928.085 stemmen

locatie: Films » Black Hawk Down (2001) » Info

Black Hawk Down (2001)

Black Hawk Down (2001)
2533 stemmen | gemiddelde 3,71
mijn stem:
16 jaar geweldVerenigde Staten
Oorlog / Drama
144 minuten / 152 minuten (Extended Cut)

geregisseerd door Ridley Scott
met Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen werd op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. In plaats hiervan werden echter 2 Amerikaanse helikopters neergeschoten. Wat bedoeld was als een operatie van een uur, duurde 15 uur, met 18 Amerikaanse doden, 73 Amerikaanse gewonden, en meer dan honderd dode Somaliërs tot gevolg.

gebruiker
bericht

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2011, 23:43 uur
Als film "in memoriam of"een goede oorlogs(helden)film. Toch miste ik wat achtergrond info over het conflict aldaar in het verhaal. 90ies grunge geluiden in het begin van de film (eerste half uur) waren een aardige bijkomstigheid.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2011, 19:13 uur
Deze eens bekeken en hij is me ferm tegengevallen. Haast twee uren constant schieten, 'k had wel wat meer variatie verwacht.
Nee, totaal niet m'n ding.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Black Hawk Down (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Black Hawk Down (€ 16,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Black Hawk Down (€ 16,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 november 2011, 22:51 uur
Ik ga helemaal mee met Mr Thee.
Deze vond ik van de week in de FRS en werd helemaal gelukkig dat ik deze dan maar eindelijk eens kon gaan kijken.
Ik weet niet waar de indruk / veronderstelling vandaan kwam, maar iets zei me dat deze film een must-see was. Maar nu heb ik 'm gekeken en was gewoon blij toen de film was afgelopen!
Mooie (opvallend Ridleysferische) beelden, dat wel, maar ik geloof dat ik het dan voor mijn gevoel wel heb gehad. En dan de reden die volgens mij voor mij rechtsgeldig is als onderbouwing voor beleving der onaangenaamheden: ik miste net als Mr Thee de diepgang, achtergronden, opbouw of weet ik wat. Zoals elders reeds gezegd: er gaat een helicoptertje neer.....er wordt wat geschoten en opgeblazen, en dit schijnt mij toe de rode lijn te zijn, wat mij de slaapverwekkende beleving genereerde.
Aan mij is dit niet besteed : 2*

(moderator)
avatar van Spetie
4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 januari 2012, 15:31 uur
Erg fijne oorlogsfilm van Ridley Scott, die er visueel echt schitterend uitziet.

De laatste paar film van Ridley Scott vielen me erg tegen, maar dit blijft toch wel een klein pareltje moet ik zeggen. Een bliksemactie in Afrika, waar een simpele klus van Amerikaanse soldaten enorm mis gaat.

Dat lijkt een op en top scenario voor een heldhaftige Amerikaanse film waarbij Amerika kan laten zien hoe goed ze zijn en waarbij ook nog eens regelmatig de Amerikaanse vlag voorbijkomt. Gelukkig trapt Scott niet in deze valkuil. Hij maakt er een sterke film van, die registreert en de kijker laat zien hoe de soldaten in de problemen komen en moeten vechten voor hun leven. Opbouw van de personages is er niet of nauwelijks. Daarvoor is er gewoonweg teveel actie, die soms ook nog eens chaotisch verloopt. Wel erg mooie actie, die subliem in beeld wordt gebracht en ook nog eens erg realistisch overkomt. Als kijker had ik het idee soms zelf midden in die oorlog beland te zijn.

De film boeit echter van begin tot einde. Het is een fantastisch spektakel dat visueel een genot is om te zien, maar daarnaast ook nog eens ondersteund wordt door een geweldige muzikale score. Het “Leave No Man Behind” principe dat voor deze film staat, wordt ook echt toegepast. Oorlog is nooit fijn, maar als je het op deze manier maakt wordt het enorm boeiend en meeslepend om te zien. Toppertje van Scott dus.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 22:11 uur
Topfilm!