Capone (1975)

geregisseerd door
Steve Carvermet
Ben Gazzara,
Sylvester Stallone en
Susan BlakelyDe film vertelt het verhaal van één van de grootste maffiabazen aller tijden: Al Capone. Hij had tijdens de drooglegging in Amerika heel de stad Chicago in zijn macht, maar werd constant lastig gevallen door de politie en andere gangsters.
[permalink] geplaatst op 18 februari 2005, 23:51 uurBevat het eerste shot van het vrouwelijke geslachtsdeel in een Amerikaanse film ooit (buiten porno).
Caligula
[permalink] geplaatst op 1 januari 2006, 21:25 uur
[permalink] geplaatst op 18 april 2006, 19:19 uurJammer dat zo'n bewonderingswaardig figuur, wel negatief, in zo'n slechte film wordt weergegeven, maar wat wil je, met Stallone
3,5
[permalink] geplaatst op 13 mei 2006, 4:11 uurHet is mij een raadsel waarom een uitstekend regisseur als Steve Carver nooit écht is doorgebroken. Op dertig jarige leeftijd maakte hij een "biopic" over één van de grootste gangsters in de Amerikaanse geschiedenis, Al Capone. Dat deed hij precies zoals hij wilde, zonder dat daar een producer iets tegenin kon brengen, al is dat niet verwonderlijk wanneer de naam Roger Corman je iets zegt.
De hoofdrol word gespeeld door de briljante Ben Gazzara die cool en gek tegelijkertijd is.
Verder zien we goede rollen van John Cassavetes, Susan Blakely en een nog relatief jonge Sylvester Stallone één jaar voordat hij doorbrak met Rocky. Capone is met zijn bijna 100min. eigenlijk veelste kort om het leven van zo'n markant persoon te verfilmen, pluspunt is dat je je absoluut niet snel zult vervelen want de film gaat in een razend tempo aan je voorbij, ironisch genoeg is dat tevens het punt waar de film het aan moet ontberen. Visueel gezien ziet het er allemaal goed uit, Carver heeft duidelijk geen concessie gedaan om een mildere rating dan "R" te krijgen voor zijn film. Waar andere regisseurs angstvallig er alles aan deden om de regels te omzeilen, liet Carver gewoon zien wat hij wilde laten zien, daarvoor hulde! De R-rating komt voornamelijk door het vele geweld en het naakt, zo krijgen we in Capone een glimp van het vrouwelijke geslachtsorgaan te zien. Niets bijzonders op zich zou je nu zeggen, maar daarmee ging de film in 1975 wel in de boeken, als eerste Amerikaanse niet pornografische film waarin dat detail kon worden gezien.
Het vele geweld en het naakt ten spijt, Capone mist té veel om uit te kunnen groeien tot een klassieker, dit is geenszins te wijten aan het prima acteerspel van de cast of de goede regie van Carver maar voornamelijk door het beperkte script. Daaraan is eigenlijk zoveel gesleuteld dat de term biopic niet van toepassing mag zijn op Capone, ook is er onvoldoende karakter ontwikkeling, nu is dat geen probleem als je een lekkere gewelddadige gangsterfilm uit de seventees wilt zien, want geloof me geweld en actie ten overvloede, maar diegenen die op een gewelddadige manier om het leven komen, tja..het zou je eerlijk waar om het even zijn wie. Heeft men de film dan gemaakt om mee te liften op het succes van de twee Godfather's? Zou best een goede vraag zijn! Ik vermoed van niet, deze film is anders van opzet, knip alle actiescenes van The Godfather en zijn vervolg eruit, plak die chronologisch aan elkaar en je komt meer in de buurt van Capone. Toch is de film zeker de moeite waard en word hij tamelijk ondergewaardeerd omdat hij claimde een biopic te zijn over de échte Capone, dat maakt hij namelijk nauwelijks waar. Maar als een keiharde '70s gangsterfilm bekeken, heerlijk! Al had een half uurtje extra waarschijnlijk niet misstaan. 3.5*
4,0
[permalink] geplaatst op 28 mei 2006, 14:10 uurmm,dit lijkt me wel een leuke film,even bestellen bij bol.com
4,5
[permalink] geplaatst op 6 september 2006, 11:41 uurmr.corleone schreef:
mm,dit lijkt me wel een leuke film,even bestellen bij bol.com
lijkt niet leuk? is super leuk.
omdat de jaren 20 goed in beeld is gebracht en ben gazzara erg goed in zijn rol is.
vooral het einde is erg vermakelijk.
veel actie en de italiaanse accent is erg cool.
4,5 ster
4,0
[permalink] geplaatst op 9 november 2006, 16:07 uurWat jammer dat het verhaal zo onvolledig is ... het uitgroeien van zijn 'empire' is hierdoor nogal vaag/onduidelijk ... desondanks is dit een goeie film in mijn favoriete genre ! 4* !!
Movie_fan#
[permalink] geplaatst op 2 februari 2007, 15:42 uurIk kom op **** uit door het fantastische taalgebruik van Al Capone en de haat tussen hem en zijn vijanden.
Wat vooral mooi is, is het einde een prachtig einde dus!
En lekker vlot gaat de film qua vaart, aardige acteerprestaties en een mooi scenario!
4,0
[permalink] geplaatst op 4 februari 2007, 21:13 uurgoeie film. is niet bang om wat bloed en naakt te laten zien. wel grappig dat schutters oordopjes in doen voordat ze een actie beginnen. al capone word niet als heen held neergezet. ik vond het ook leuk dat stallone mee deed. hele goeie film
2,0
[permalink] geplaatst op 6 juli 2007, 17:30 uurIk vind deze film niet best hoor. Stallone is sowieso een uilskuiken, maar Ben Gazzara bakt er ook niet veel van. Voor een film over Capone is er te weinig uitgelicht en te belangrijke dingen worden buiten de film gelaten. 2 sterren, niet meer.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 september 2007, 16:48 uurVond het een aardige film. Ik vond Gazzara hem niet slecht spelen, vooral het einde. Met de watten in de mond krijgt ie van mij 3 sterren.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 februari 2008, 23:28 uurredelijke film maar vind bv. the untouchabels over capone beter verteld
2,5
[permalink] geplaatst op 28 mei 2008, 21:09 uurDeze film destijds gekocht omdat Stallone erin speelde, vond het wel een aardig-
b-filmpje maar het was me af en toe net iets te fragmatisch om echt boeiend te blijven allemaal, desondanks een goede rol van Gazzara.
2,5 sterren
[permalink] geplaatst op 7 juli 2008, 0:47 uur3,5
goede film maar alles gaat veel te snel, de film had best wat langer mogen duren.
2,5
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2008, 15:47 uurheb Capone juist gezien maar vond hem een beetje teleurstellend.. mocht best wat langer duren zodat het verhaal meer uitgewerkt kon worden
3,0
[permalink] geplaatst op 3 november 2010, 22:45 uur30 min langer, wat karakters verder uitbouwen en het was een echte topper geweest, instant classic. De film ging eigenlijk te snel vooruit en zo kreeg je weinig tijd om echt te weten water speelde en waarom dingen gebeurden.
Maar goed, Gazzara zet dit wel goed neer, vooral het einde.
3,0
[permalink] geplaatst op 21 juli 2011, 18:29 uurIk ken slechtere capone films hoor. Ik vond deze eigenlijk wel goed als ik heel eerlijk moet wezen.
[permalink] geplaatst op 30 juli 2011, 21:22 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenKeer hier enorm naar uit.. Na deze (verwachtte ik) mooie maffiafilm. Omdat er maar heel weinig maffiafilms zijn die ik niet waardeer, dachtte ik dat ook deze mij kon bekoren. Maar helaas, hij pakte me totaal niet..
Het einde van de film vond ik wel degelijk sterk.. Het moment waarop je ziet dat Capone eigenlijk gewoon hard gezegd gek geworden is. Het enige moment in de film wat ik dan eigenlijk ook echt mooi vond.
De rest vond ik allemaal wat saai.. Te afstandelijk. Alsof wij, het publiek, niet genoeg te zien kregen. Dat gevoel had ik tenminste.
Leuk rolletje van Sylvester stallone in zijn jonge jaren. De rest van de cast was ook niet slecht, maar toch wisten ze me niet allemaal te overtuigen.. De film zelf overigens ook niet.
Jammer.
1,0
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2011, 13:57 uurDiesel schreef:Nice poster
Die filmposter is inderdaad wel cool.
1,0
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2011, 14:00 uurLola3 schreef:
De film is niet best, dat ben ik wel met je eens, maar het feit dat de film slecht is heeft helemaal niets met Sylvester Stallone te maken.