134.877 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.907 berichten | 4.928.072 stemmen

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)

Alternatieve titels: Nosferatu, a Symphony of Horror, Terror of Dracula

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
470 stemmen | gemiddelde 3,60
mijn stem:
Duitsland
Fantasy / Horror
96 minuten

geregisseerd door F.W. Murnau
met Max Schreck, Gustav von Wangenheim en Greta Schröder

Vampier Graaf Orlok verhuist na een bezoek van Thomas Hutter van zijn kasteel naar de stad Wisborg. Eenmaal daar aangekomen raakt hij verwikkeld met Thomas' verloofde Ellen. Zij is de enige die de macht heeft hem te vernietigen.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 juli 2011, 12:29 uur
draait vanavond in Utrecht in de Leeuwenbergh kerk met live orgel muziek!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 12:32 uur
Bruens schreef:
Fikret8 schreef:

In de intro is te lezen dat de film enkele keren is vernieuwd of heb ik dat verkeerd gelezen?

klopt. Daarnaast heeft Werner Herzog er een (goede) remake van gemaakt. Dat is dus een remake van de film, en niet zozeer een boekverfilming van hetzelfde boek.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Nosferatu (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Nosferatu (€ 12,00)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Nosferatu (€ 12,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2011, 11:30 uur
Prachtige film.
Expressionistische beelden, beklemmende sfeer en het onheil hangt voortdurend in de lucht.
Max schreck als Nosferatu is nooit overtroffen.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2012, 0:09 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Expressionisme en film mogen samen tot wonderbaarlijke resultaten komen, maar Nosferatu heb ik altijd tot de minderen van het genre gerekend. Als we even andere klassiekers aanhalen als Das Cabinet Des Drs Caligari of Metropolis, dan legt Nosferatu het duidelijk af. Niet alleen hebben we hier te maken met een toch behoorlijk volks spookverhaaltje, maar ook de personages stellen ronduit teleur. Graaf Orlok oogt weliswaar eng, maar blijkt in de film niet meer dan een misvormd mannetje te zijn dat voornamelijk wat gluiperig om zich heen loert. Ik moet vooral denken aan monsterfilms waarbij pas in de slotseconden iemand op het briljante idee komt om zich gewoon te weren tegen het monster in plaats van alleen gillen en wegrennen. Sowieso bevat Nosferatu geen interessante personages. Iemand als makelaar Knock is eigenlijk een regelrechte aanfluiting.

Expressionistische decors zijn er helaas maar weinig. Het kasteel van graaf Orlok ziet er mooi uit en dat geldt ook voor het overzicht van de stad. Allemaal zeer sfeervolle beelden. De oude schepen, koetsen en boerderijen doen me bijzonder weinig. Met de schaduwen wordt ook helaas te weinig gespeeld. Natuurlijk is er het beroemde shot van de schaduw op de trappen. Er zijn wel meer mooie shots, maar ze zijn op een hand te tellen. Je kunt van veel dingen zeggen dat het leuk geprobeerd is of dat men rekening moet houden met de tijd, maar de stopmotion effecten getuigen alleen van pure gemakzucht. Een kleedje dat uit zichzelf van een luik glijdt, moet je wel in meer dan zeven shots doen. Andere dingen wekken enkel op de lachspieren. Nu snap ik wel dat anno 1922 men over het algemeen niet wist hoe een hyena eruit zag, maar om die beesten nu in te zetten als (knuffelbare) weerwolf is gewoon niet verstandig. Zo kan ik nog wel doorgaan. Punt is gewoon dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Metropolis, Nosferatu, eine Symphonie des Grauens de tand des tijds simpelweg niet doorstaan heeft. Het einde is fenomenaal, maar daarvoor moet er eerst door een (grotendeels) zure appel heengebeten worden. Zo’n beetje alles daarvoor mist namelijk vaart, sfeer en spanning. Het klinkt onredelijk, maar ik zeg het met pijn in het hart.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 17:12 uur
Vanuit historisch oogpunt ben ik blij dat ik deze film heb gekocht. Het is interessant om te zien welke mogelijkheden er toen waren.
Maar inhoudelijk is de film helemaal niets. Daar kan toch geen modern mens anderhalf uur naar kijken ???? Je gaat toch ook geen zwartwit porno kijken als je geil wilt worden ??!!! Nee dit heeft niets met horror te maken. Wat traag en saai !!!!!!
Maar ja, vanuit historisch oogpunt ...................

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 17:35 uur
shrink schreef:
Maar ja, vanuit historisch oogpunt ...................

Dus horror is per definitie NIET traag en saai?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 april 2012, 15:24 uur
Eigenlijk wel ja...

Traag ben ik het niet mee eens alleen saai wel. Althans goede horror kan moeilijk saai zijn.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 april 2012, 21:17 uur
maxroelofs schreef:
Eigenlijk wel ja...

Maar da's niet alleen voor horror zo, maar voor elk filmgenre.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2012, 17:40 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Nosferatu.

Ik had na Das Cabinet Des Dr. Caligari wel zin in meer oude films. Dus bekeek ik deze adaptie van Bram Stoker's Dracula. Het personage Nosferatu is erg creepy en bezorgde me een eng gevoel. De muziek geeft de film een extra onheilspellende sfeer. Het einde waar de vampier smelt viel eigenlijk tegen. Veel te amateuristisch. Een mooie 3,5*