132.191 gebruikers | 82.809 films | 30.189 regisseurs | 3.421.280 berichten | 4.774.771 stemmen

locatie: Films » High Noon (1952) » Info

Western / Thriller
85 minuten

geregisseerd door Fred Zinnemann
met Gary Cooper, Grace Kelly en Lloyd Bridges

Een gepensioneerde wetshandhaver staat op het punt om met zijn bruid de stad te verlaten. Wanneer een door hem opgepakte crimineel met zijn gang terugkeert om wraak te nemen probeert hij hulp te krijgen van de bange bewoners.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2011, 13:06 uur
_O^

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2011, 16:17 uur
wat worden films ouder dan meer dan 40jaar hier altijd neergezabeld.
Nee tegenwoordig worden er hoogstandjes vericht achter de cumputer.
in het tijdsbeeld van toen was goed,het waren geen beroeps grappenmakers als nu.
Film is ook kunst in het beedste zin van het woord.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

exclusief € 0,99 verzendkosten

exclusief € 1,95 verzendkosten

exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2011, 15:51 uur
aspro schreef:
wat worden films ouder dan meer dan 40jaar hier altijd neergezabeld.
Nee tegenwoordig worden er hoogstandjes vericht achter de cumputer.
Film is ook kunst in het beedste zin van het woord.

?? De film wordt met ruim 3,5 * gewaardeerd. Dat is toch niet bepaald 'neergesabeld' te noemen?
En wat je zegt is wellicht raak: in het tijdsbeeld van toen was het goed. Maar we beoordelen de film 'nu'. Dat telt her en der mee, of je het wilt of niet. Niks vreemds aan, lijkt me.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2011, 16:23 uur
Inderdaad,is 3,5 niet slecht voor deze western.
Maar ook niet helemaal goed is dat in het tijds beeld deze film toen hoog scoorde, in de States was hij in het begin geflopt, en eerst in europa wam hij tot grote hoogte ,en dat was voor een merendeel te danken aan Grace Kelly die was hier immers heel populair,.en eerst nu en de voorafgaande jaren komen de hogere scores.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 oktober 2011, 13:24 uur
Ik moet bekennen dat ik High Noon heb bekeken omdat Grace Kelly er in speelt. Naast haar schoonheid heb ik ook genoten van het sfeertje in de film.
Opvallend was dat de film op zijn best was toen er nog niet werd geschoten. Vrij apart voor een western, maar ik vond het verhaal interessant genoeg zonder vliegende kogels.
Het einde was wat voorspelbaar en had van mij eigenlijk niet eens echt gehoeven.

Er zitten in de film een paar prachtige momenten en er word door Gary Cooper echt super goed gespeeld.

Gewoon een hele fijne rustige western!

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 oktober 2011, 18:00 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Origineel uitgangspunt, matige uitwerking

Het uitgangspunt van High Noon is erg origineel. Het geen western met de standaard held die een paar bandieten neerschiet. In High Noon keert een bandiet terug naar een dorpje, die eerder door de sheriff van het dorp gevangen werd genomen. De bandiet neemt hiervoor 3 mede-bandieten mee. De sheriff wilt er nu alles aan doen om zijn dorp te verdedigen, maar hij wilt dit niet alleen doen. Helaas wilt niemand hem helpen en staat hij er nu alleen voor.

Origineel is ook dat de film grotendeels ‘real-time’ is. In de film wacht de sheriff op de trein van 12 uur, waarin de bandiet aankomt die vrij is gekomen. De film begint om 10:35 en gaat dus door tot iets na twaalven. Tussendoor worden er regelmatig beelden getoond van een klok, waardoor dit real-time gevoel bevestigd wordt.

De uitwerking laat echter te wensen over. Om te beginnen is het acteerwerk niet al te best. Gary Cooper weet als enige te overtuigen als bange sherriff. Zijn angst is echt heel goed merkbaar. De andere acteurs zijn niet allemaal even goed. Grace Kelly weet dit nog te verbloemen met haar uiterlijk.

Daarnaast komen de vechtscenes ontzettend knullig over. Het eind(gevecht) is een grote anticlimax die veel te abrupt afloopt. Dat is erg teleurstellend, want dat is wel hetgene waar de film naar opbouwt. Ik zie dat de film hier als thriller is bestempeld, maar nergens vond ik de film spannend. Waar dat precies aan ligt: ik weet het niet.

Visueel gezien is de film in orde. De verlaten straatjes worden mooi in beeld gebracht en er zitten ook enkele mooie shots in. Vooral het shot tegen het einde (waar Gary Cooper zijn sheriffster op de grond gooit) is mooi, maar omdat het einde (en de film over het algemeen) best teleurstellend is kreeg ik er geen ‘wow’-gevoel bij.

High Noon is een western met een origineel uitgangspunt, welke helaas te matig is uitgewerkt om echt indruk te maken. Hier had veel meer in gezeten.